Forum PCLab.pl: AMD RADEON RX 570 - MSI ARMOR - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

AMD RADEON RX 570 - MSI ARMOR Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 21 Maj 2019 - 15:33

Witam, mam problem z kartą graficzną (AMD RADEON RX 570 - MSI ARMOR ) podczas gry w np. pubga na detalach ultra rozgrzewa się ona do 90 stopni. Tak chyba nie powinno być, karta jest uszkodzona? Zakupiłem ją 2 dni temu na morelach (nowiutka).
Po zdjęciu panelu bocznego obudowy (SPC Regnum Rg2) robi się 75 stopni podczas rozgrywki.

Temperatura w spoczynku:
Z panelem i bez : 52-54 stopnie (Wiatraki wtedy nie chodzą, odpalaja sie od 60 stopni)

Jest to wina karty czy raczej obudowy? Zawsze mi się wydawało, że regnum RG2 jest dobre. Na karcie GTX 1050 Ti od MSI temperatury były spoko.

W sumie te 90 stopni mi nie przeszkadza, fpsy nie będą spadać od takiej temperatury? Szumu wiatraków i tak nie słyszę bo mam słuchawki. W razie czego jak cos sie spali można oddać w takim wypadku karte na gwarancje czy to bedzie moja wina i jej nie przyjmą ? A może po prostu grać z otwartą obudową lub ją wymienić na inną? Chciałbym się dowiedzieć czy wadliwa jest karta czy obudowa.

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdro :)

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kushira 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 736
  • Dołączył: Pn, 30 Maj 16

Napisany 21 Maj 2019 - 15:37

Przepływ w obudowanie masz słaby, a karta jest dość ciepła. Podaj ile masz wentylatorów w obudowie.
Kartę można undervoltować co zmniejszy zużycie prądu i wydzielania ciepła.

#3 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 21 Maj 2019 - 15:41

1 wentylator z przodu i 1 na tyle. Nie powinno byc z 32 stopnie w spoczynku jeśli otworzylem obudowe?

#4 Użytkownik jest niedostępny   aredhell 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 13 Lip 18

Napisany 21 Maj 2019 - 15:48

Posiadam tą samą kartę. W spoczynku mam 40-47 przy obudowie SilentiumPC Signum SG1 TG, ale 90 to jest już za dużo

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14028
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 21 Maj 2019 - 15:52

Spróbuj pobawić się w undervolting. Wentylator z przodu obudowy dziala?

#6 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 21 Maj 2019 - 16:00

Wentylator z przodu działa, właśnie sprawdziłem. Nie spale nic tym undervoltingiem? Pewnie bede to robić wraz z jakims tuttorialem z YT. Przez ten undervolting fpsy nie spadna?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 21 Maj 2019 - 16:08

Zobacz postMortiseQ, o 21 Maj 2019 - 17:00, napisał(a):

Nie spale nic tym undervoltingiem? Pewnie bede to robić wraz z jakims tuttorialem z YT. Przez ten undervolting fpsy nie spadna?

Undervotingiem nic nie spalisz,fps nie spadnie,bowiem będziesz zmniejszał napięcie zasilania rdzenia graficznego a nie zegary rdzenia czy pamięci.
Zmniejszaj napięcie stopniowo co 10-15 mV w MSI Afterburner i przetestuj w syntetykach np.Unigine Superposition bądź w grach.Jak będzie stabilnie zmniejszaj napięcie dalej aż do kompletnej utraty stabilności bądź wystąpienia artefaktów.

#8 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 21 Maj 2019 - 16:43

Pobawiłem się w ten undervolting i są tylko 3 stopnie mniej :) Wrócić do normalnych ustawień i dać sobie z tym spokój? Ściągne może panel boczny i tak zostawie otwarty bo mi to w sumie nie przeszkadza.
Będzie 75 stress i 53 spoczynek a to chyba ok.

#9 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 21 Maj 2019 - 17:54

Generalnie fajnie by było jak byście polecili jakąś fajną CHŁODNĄ obudowę ;)

#10 Użytkownik jest niedostępny   aredhell 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6
  • Dołączył: Pt, 13 Lip 18

Napisany 21 Maj 2019 - 18:26

SilentiumPC Signum SG1 TG. Dobra przepustowość powietrza

#11 Użytkownik jest dostępny   Kerri 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 218
  • Dołączył: So, 29 Kwi 17

Napisany 22 Maj 2019 - 04:59

Może coś jest nie tak z tym modelem karty? Sprawdź może ta kartę u jakiegoś kolegi który ma jakąś w miarę przyzwoitą obudowę i zasilacz. 90 stopni to bardzo dużo

#12 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1159
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 22 Maj 2019 - 08:25

Hmm , a spróbuj ustawić krzywą wentylatorów np w msi afterburner , i zobacz co będzie wtedy. Moja nitro+ ma skopaną krzywą, i fabrycznie było ustawione , żeby trzymała 75* za wszelką cenę , zrobiłem swoją krzywą i mimo , że karty nie słychać to po parogodzinnym graniu nie przekracza 62*. Druga sprawa, obudowa też raczej do zmiany, ponieważ jak obudowa ma dobry przepływ powietrza , to różnicy między otwartym bokiem a zamkniętym nie powinno być . Sg1 jest tania i przewiewna, ja poszedłem w obudowę teoretycznie ze słabszym przepływem powietrza, ale i tak temperatury mam bardzo dobre. W armisie mam 5 wentylatorów (2 przód, 1 tył , 2 góra wszystkie 120mm). Ale będę zmieniał już dla samego siebie wentylatory na 140mm , dam je na przód 2x + 1x120mm dam na samą górę , w miejscu montażu napędu cd, tył zostawię ten wentyl spc, bo na prawdę bardzo dobrze wyciąga powietrze , i na górę zastosuję 1x140mm całkiem z tyłu + 2x 120mm . Myślę , że zawsze parę stopni mniej będzie , bo jednak wentylatory 140mm mają większy przepływ powietrza . Zmianę wentylatorów planuję przez piekielnie wysokie temperatury w pokoju (wczoraj 32*) .

#13 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 124
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 22 Maj 2019 - 09:07

Ja mam Armora RX570, odkupiłem od pewnego górnika. Fakt chłodzenie to niezła bieda w porównaniu do TwinFrozr.
Ale, w zamkniętej budzie mam max 63C w grach. Przy czym wentyle wchodzą na max 1250RPM.
Oczywiście po UV. Pobór mocy wg HWInfo oscyluje w grach pomiędzy 60-90W.
Obudowa Fractal Mini - polecam, bo to pierwsza tak cicha i chłodna buda jaką mam.

Bez UV karta pobiera już stałe 120W i temperatury ok 67C przy ok 1800RPM.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1055
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 22 Maj 2019 - 09:31

Armor OC to bieda chłodzenie, najgorsze chłodzenie, wszędzie odradzają, ma tylko 1 rurkę miedzianą, która styka GPU i odprowadza ciepło, więc to chłodzenie będzie głośne, i grafa może mieć problemy z temperaturami.

Co do przewiewu, ja mam starą budę, z wymianą czekam na nowe Ryzeny, pewnie zakupię coś z SilentiumPC.
Aktualnie mam 1x przód 120mm 1500rpm - musiałem dokupić kontroler obrotów z Chin, za 5zł kupiłem. bo na 1500rpm to wyjec, nie myślałem, że będzie tak źle.

Tył x1 120mm nawet nie pamiętam dokładnie co to i ile ma obrotów, ale chodzi maks.
Na bok dałem 90mm z niskimi obrotami-pod kontroler, bo się buda dobrze nie domyka i wpada wibracje.
Obudowa to Coolermasetr 330 Elite, 10 letnia?! Jakoś tak. Ledwo wlazł Fortis, stąd na boku wentylator powoduje, że nie idzie domknąć.

W pokoju aktualnie najwięcej widziałem 27C, ale mieszkam od jesieni, więc nie wiem ile będzie w lecie... pewnie dużo więcej, słońce mam do południa.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 22 Maj 2019 - 09:39


#15 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 22 Maj 2019 - 10:02

Poustawiałem coś i trzyma 78 stopni w stresie w zamknietej obudowie, ale jest to nie do wytrzymania gdy wiatraki lecą na 3000 obrotach, otworzylem obudowe i jest cichutko - okolo 1500-1800.

/edit
Możliwe też, że to wina źle zamontowanego tylniego wentylatora w obudowie? ( W złą strone? ) Wrzucam zdjęcie, nie wiem czy jest w dobrą czy nie.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez MortiseQ dnia: 22 Maj 2019 - 10:12


#16 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 22 Maj 2019 - 11:29

No było źle :)... Odwróciłem wiatrak, zamknąłem klapę i mamy 75 stopni w stresie. Jedyna rzecz do której moge się teraz przyczepić to kultura pracy, ale karta graficzna sama w sobie chodzi OK. Myślicie, że jak podkręce wiatraki systemowe to karta zrzuci trochę z predkości swoich?

Ten post był edytowany przez MortiseQ dnia: 22 Maj 2019 - 11:39


#17 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 776
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 22 Maj 2019 - 11:57

Zobacz postMortiseQ, o 22 Maj 2019 - 11:02, napisał(a):

Poustawiałem coś i trzyma 78 stopni w stresie w zamknietej obudowie, ale jest to nie do wytrzymania gdy wiatraki lecą na 3000 obrotach, otworzylem obudowe i jest cichutko - okolo 1500-1800.

/edit
Możliwe też, że to wina źle zamontowanego tylniego wentylatora w obudowie? ( W złą strone? ) Wrzucam zdjęcie, nie wiem czy jest w dobrą czy nie.
Dodaj obrazek


Kto Ci ta kto zamontował, bo jak fabryka, to niezłe jełopy tam pracują? Zapodaj fotkę drugiego wentylatora, bo może też źle jest założony ;)

#18 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 22 Maj 2019 - 12:08

Tutaj jest z przodu (filtr przeciwkurzowy zakładać? Testowałem to na wyciągniętym, boje się że dużo pogorszy temperatury)

Dodaj obrazek

#19 Użytkownik jest niedostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 811
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 22 Maj 2019 - 12:11

Weź od środka zamontuj tego wentyla. Po co ma dmuchać przez kratki? Wyczyść go w międzyczasie.

Ten post był edytowany przez zakk87 dnia: 22 Maj 2019 - 12:14


#20 Użytkownik jest niedostępny   MortiseQ 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 51
  • Dołączył: Pn, 18 Mar 13

Napisany 22 Maj 2019 - 12:12

Od środka dokupię w tym tygodniu, nie będe już tego sciągać :P

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych