Forum PCLab.pl: Internet na działce letniskowej z domu. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Internet na działce letniskowej z domu. Znalazłem urządzenia które przesyłają internet na 15 km, pytanie ...

#1 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 21 Maj 2019 - 18:17

Witam
Mam problem otóż nie mam internetu na działce letniskowej, a wiadomo, że czasami by się przydał (szczególnie w deszczowe dni). Działka jest oddalona o 3 km od domu więc pomyślałem, a może jest sposób by przesłać internet z domu na działkę? I znalazłem takie urządzenia https://www.eltrox.p...ogaAiNQEALw_wcB. I pytanie czy to by tak zadziałało. Jedno urządzenie było by podpięte w domu kablem z rutera, a drugie na działce na zewnątrz i kabel z niego by wchodził do rutera który posiadam z wymiany w domu na nowszy model. Dziękuję za wszelką pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   klimatyzator66554 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 93
  • Dołączył: Pn, 13 Maj 19

Napisany 21 Maj 2019 - 18:22

to zadziała ale musisz mieć dodatkowo router aby z tego urządzenia rozproszyć wifi, no i lepiej w używki zainwestować na allegro bo można to nabyć za 30złszt a nie 500zł jak na tej stronie :E

https://allegro.pl/o...tion-8114613178

Ten post był edytowany przez klimatyzator66554 dnia: 21 Maj 2019 - 18:24


#3 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 21 Maj 2019 - 21:13

Dzięki za odpowiedź. Bardzo się cieszę, że to zadziała. Tak jak pisałem wyżej posiadam jeden nieużywany router, bo kiedyś w domu zmieniałem. Rzeczywiście sporo taniej, rozwarze te opcje. Pytanie czy w domu nie będzie to zbyt szkodliwe, Wiesz promieniowanie, wysokie częstotliwości. Czy na dłuższą mete nie wpłynie to negatywnie na zdrowie???

Ten post był edytowany przez Piotr562 dnia: 21 Maj 2019 - 21:25


#4 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 22 Maj 2019 - 09:05

Nie myśl o promieniowaniu bo inaczej połowa ludzkości świata by już dawno wymarła :)

#5 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7147
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 22 Maj 2019 - 14:15

zeby cos takiego dzialalo musisz miec czyste pole widzenia miedzy dzialka a domem

#6 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 22 Maj 2019 - 16:27

Ale jeżeli to ma 15 km zasięgu, a działka jest o 3 km od domu "po linii prostej pewnie będzie mniej" to wydaje mi się, że sygnał powinien się przebić.

Działka jest na takiej polanie. Za działką jest duża polana, że to są ogródki działkowe a całe terytorium tych ogródków to prostokąt z niewielkimi zabudowaniami, więc myślę, że po linii prostej jest 700m pola bez zabudowań.

Mój blok jest otoczony innymi blokami od jednej strony, od drugiej jest pole ale w tamtą stronę nie ma działki tylko tam dalej jest centrum handlowe.

Żeby sygnał dostał się do działki musi on iść przez miasto, nie jest ono duże ale ma gęste zabudowania przez co-najmniej 500m po linii prostej. Ale to jest tylko odcinek 1km tak jak my jedziemy. Mieszkanie jest na 3 pietrze. Pytanie czy to może leżeć w domu czy lepiej by zamontować to było na balkonie???

#7 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3333
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 22 Maj 2019 - 17:10

Tylko na balkonie. Jeśli masz balkon w kierunku działki to jak najbardziej. Jeśli po drodze nie ma innych bloków czy wysokich budynków, wysokiego lasu, to może zadziała. 3 piętro to też jest na plus.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 22 Maj 2019 - 18:34

Balkon właśnie centralnie skierowany jest w kierunku działki, bardziej będzie problem z pociągnięciem kabla z przedpokoju (bo tam stoi router) do salonu przez korytarz.

Po drodze nie ma żadnego lasu są domki jednorodzinne maksymalnie 2 piętrowe mogą być ze 4 bloki 4 piętrowe po drodze, niestety. Szkoda, że nie ma opcji by najpierw sprawdzić czy to zadziała, a w razie czego zwrócić.

Myślę, że to zadziała bo jak jest podane w opisie urządzenia przykład, że można przesłać Internet z domu do firmy czy tam na odwrót (już nie pamiętam) to wiadomo, że firma raczej nie będzie stać na zadupiu gdzie nie ma domów.

Szkoda, że nie da się obliczyć jakoś czy ten sygnał tam dotrze. Niby lte dociera bez problemu, a stacja nadawcza stoi w mieście tylko, że ona jest dużo wyższa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 22 Maj 2019 - 19:25

Zobacz postGreg666, o 22 Maj 2019 - 09:05, napisał(a):

Nie myśl o promieniowaniu bo inaczej połowa ludzkości świata by już dawno wymarła :)

Racja XD. A takie stacje LTE mają dużo silniejsze promieniowanie, czy stacje radiowe pokroju RMF-FM.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Greg666 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 500
  • Dołączył: Pt, 08 Lut 19

Napisany 23 Maj 2019 - 11:03

Zobacz postPiotr562, o 22 Maj 2019 - 20:25, napisał(a):

Racja XD. A takie stacje LTE mają dużo silniejsze promieniowanie, czy stacje radiowe pokroju RMF-FM.

Daj spokój, nie rób już ludziom większego siana z mózgu tym promieniowaniem bo to już paranoja na maksa. Wszystko promieniuje nawet prąd, który mamy w domu. Lodówka promieniuje, piecyk taki czy inny, a nawet kibel jak kloca zostawisz w nim.

#11 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 551
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 24 Maj 2019 - 09:14

Zobacz postPiotr562, o 22 Maj 2019 - 20:34, napisał(a):

Szkoda, że nie da się obliczyć jakoś czy ten sygnał tam dotrze. Niby lte dociera bez problemu, a stacja nadawcza stoi w mieście tylko, że ona jest dużo wyższa.

Oczywiście, że się da. Jest nawet pełno kalkulatorów online. Każdy lokalny WISP wie jak to policzyć.

Liczą według tego obrazka:
Dodaj obrazek

#12 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19711
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 24 Maj 2019 - 12:29

Jak jest z legalnością tego typu rozwiązań? Nie trzeba mieć jakiejś licencji na pasmo jak się poza posesję chce łącze zestawiać? :hmm:
Wiem, że połączenia 5GHz wchodzą zakresem w częstotliwości pracy radarów meteorologicznych, więc jak jest jakiś w pobliżu to trzeba uważać, żeby nie wejść w jego pasmo.

#13 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 551
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 24 Maj 2019 - 15:04

Zobacz postBono[UG], o 24 Maj 2019 - 14:29, napisał(a):

Jak jest z legalnością tego typu rozwiązań? Nie trzeba mieć jakiejś licencji na pasmo jak się poza posesję chce łącze zestawiać? :hmm:
Wiem, że połączenia 5GHz wchodzą zakresem w częstotliwości pracy radarów meteorologicznych, więc jak jest jakiś w pobliżu to trzeba uważać, żeby nie wejść w jego pasmo.

w pełni legalne bez pozwoleń.
Dopiero wyłączenie DFS jest zabronione - a wszystkie dostępne sprzęty wifi dopuszczone w sprzedaży mają to włączone.

Z tego co pamiętam z pracy w WISP to jedyne wymagane pozwolenia to były na maszty na budynkach itd.

Ten post był edytowany przez 1minuser dnia: 24 Maj 2019 - 15:05


#14 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9077
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 24 Maj 2019 - 21:16

Da się policzyć wszystko że 100% dokładnością.
Ten sprzęt jest dobry do 1km. W przypadku dwóch to nawet do 2km.
Cena kosmos.
Żeby zadziało musi być widoczność optyczna.
Nie będzie widoczności to nie zadziała. Owszem jak jest drzewko jedno i lekko przysłania to powinno działać.
Jak już to szukaj litebeam AC

Mój link

Oni chyba na dziś najtaniej maja

#15 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 26 Maj 2019 - 21:01

Widoczności optycznej nie będzie na pewno, bo jakiś budynek zasłoni. Ale w takim razie czemu anteny telewizyjne działają, miedzy nimi nie ma widoczności optycznej. Chyba, że się mylę sory, ale się nie znam.

#16 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7147
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 27 Maj 2019 - 07:56

bo fale inaczej sie rozchodza

#17 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 551
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 27 Maj 2019 - 10:52

Zobacz postPiotr562, o 26 Maj 2019 - 23:01, napisał(a):

Widoczności optycznej nie będzie na pewno, bo jakiś budynek zasłoni. Ale w takim razie czemu anteny telewizyjne działają, miedzy nimi nie ma widoczności optycznej. Chyba, że się mylę sory, ale się nie znam.

Bo telewizja nadaje na znacznie dłuższych falach, to jest jakieś 500MHz a nie 2,4-5 GHz . Dłuższe fale nie są zakłócane przez byle listek, to raz.
A dwa, co ty porównujesz nadajniki TV o mocy KILKUSET KILOWAT do małej antenki o mocy może paru wat? :E
To są rzędy wielkości różnicy!

Tak jak szczota pisze, musisz mieć widoczność, tak jakbyś puścił gruby promień lasera z punktu A do B. Jeśli nie ma, nie zawracaj sobie głowy. Jakieś tam szanse na połączenie będzie, dzięki odbiciom itd, ale zaraz założysz wątek, że ping duży, pakiety wypadają i prędkość tragiczna.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Piotr562 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 144
  • Dołączył: Nd, 27 Maj 18

Napisany 27 Maj 2019 - 17:56

To co chciałem kupić pobiera 8 czy tam 5 wat. Także racja. A są jakieś urządzenia które dałyby radę wysłać sygnał z domu na działkę???

#19 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9077
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 27 Maj 2019 - 18:46

Wymieniłem wyżej.

Jak już upierasz się bez widoczności to kup nanostation m9 :)

Koledzy opiszą z czym to się wiąże.
Podejrzewam że po zamontowaniu takiego zestawu zanim zwizujesz poprawnie to już będziesz demontować :D

#20 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3333
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 27 Maj 2019 - 21:40

Zobacz post1minuser, o 27 Maj 2019 - 11:52, napisał(a):

Bo telewizja nadaje na znacznie dłuższych falach, to jest jakieś 500MHz a nie 2,4-5 GHz . Dłuższe fale nie są zakłócane przez byle listek, to raz.
A dwa, co ty porównujesz nadajniki TV o mocy KILKUSET KILOWAT do małej antenki o mocy może paru wat? :E
To są rzędy wielkości różnicy!

Z tym kilkuset to bym nie przesadzał. Przy DVB-T mocniejsze nadajniki mają 50-100kW (emitel, tu lepiej widać), a pasmo TV to częstotliwości to od ~470MHz do ~862MHz. Reszta się zgadza.

  • (4 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Ostania »
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych