Forum PCLab.pl: Cuda na kiju MSi rx570 armor - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Cuda na kiju MSi rx570 armor Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Yahoo86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 21 Maj 2019 - 23:55

Witam
na początek jednostka:
i5-4460s (turbo OC only)
msi b85 gaming itx
2x8 GB kingstone hyperX 1866 (chodzą na 1600)
enermax ETL350AWT-M

-1- częste wywalanie wattmana lub nie trzymanie jego ustawień (występuje rzadziej z najnowszym sterownikiem)

-2- zeroRPM działa kiedy chce (gpu przekroczyło 75*C a wentylator nawet nie drgnął)

-3- sporadyczny flickering przy oglądaniu ulubionego serialu w przeglądarce lub youtybe pełny ekran biały pasek u góry (występuje rzadziej z najnowszym sterownikiem)(lub wyjdę z fullscreen i włącze go ponownie pasek u góry znika)

-4- uśpienie komputera lub wygaszenie monitora na dłuższy moment(ok.15min) po wznowieniu skutkuje dość często czarnym ekranem (nie działa klawiatura/mysz , muzyka w AIMPie leci pozostaje tylko RESTART na obudowie- zmiana sterowników USB/opcje zasilania wybudzenia nic nie dają - nie wiem czy RXy mają ZeroCORE co może być właśnie tym problemem)

-5- restart komputera w czasie dłuższej gry w takich tytułach 7days to Die 17.2 , Conan Exiles oraz program powerMAX (co dziwne tylko raz 219W 212W 253W temp. max. to 56*C -powrót do MSIAfterburner który nadpisuje wszystkie ustawienia Wattmana i działa jak powinien)


Świeżutki win7 pro x64 z bieżącymi aktualizacjami do maja nie wiele pomaga , poprzednio ten sam system zainstalowany w 2015 z łatkami z tego okresu i grafiką integra intela->gtx 750ti -> 950 ->970 , ZERO problemów pod kontrolą MSIAfterburner - sterowniki wywalane przez DDU.

Problemy zaczęły się po zmianie GTXa na RXa
-pamięci OK
-monitor OK
-HDD SSD OK
-myszka/klawiatura OK
-piny na sokecie prościutkie OK

-zasilacz ??? wpiąłem ponownie wtyczki i bez różnicy (gdyby był za słaby to powinie wywalać w każdej grze , a tak to tylko w dwóch - skyrimle/se f4 7daystodie16.4 avorion astroner borderlands1i2 grimmdawn - komp chodzi bez zarzutu i co dziwne tylko i wyłącznie zresetował się raz w 2 grach i powerMAX gdzie osiągnął szczytowe 253W [udało mi się dobić do 264W i nic przez godzinę])


Na forum AMD i nie tylko przewija się masa podobnych tematów , może ktoś z forumowiczów miał podobne problemy które udało mu się jakoś rozwiązać i jest w stanie podzielić się mądrością .

Myślałem jeszcze o podmianie przewodu dviDL ??? , oraz że od nowości płyty głównej {2015) z każdym GTXem pierwszym 750ti potem 950 i ostatnim 970 , które nie odpalały przy pierwszym zamontowaniem tylko za 3/4/5 razem ruszały i nie było już z nimi problemów (tak jakby któryś z pinów po lewej/prawej stronie slotu nie miał kontaktu z polem , co wizualnie nie miało miejsca i wszystkie piny były prawidłowo odkształcone).
Radeon ruszył dopiero za 6/7 włożeniem do slotu - może tu tkwi problem - czy po prostu sterowniki od AMD są tak skopane .

-6- Od dłuższego czasu zastanawiałem się czy karta by działała gdybym wywalił cały ten Catalyst czy co tam jest obecnie i podał plik inf od RXa
(chodzi o to aby nie instalował się ten cały syf wattman itd. tylko aby grafika była widziana jak standardowa karta VGA bez żadnych opcji wygładzania filtrowania itd.)

Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Yahoo86 dnia: 22 Maj 2019 - 00:28


#2 Użytkownik jest niedostępny   zomeer 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 317
  • Dołączył: Pn, 19 Gru 16

Napisany 22 Maj 2019 - 00:24

Spróbuj ze zmianą portu?
Od wczoraj też mam rx'a tyle że 580, wcześniej gtx 1050.
Na HDMI miałem jakieś cuda na monitorze. Po przejściu na DisplayPort, wszystko jest cacy. Po za discordem, w którym znikają mi litery, pojawiają się zielone fragmenty paski itd. O.o
A w grach zero artefaktów, wszystko śmiga jak należy.

Dzisiaj mi kumpel podsunął pomysł, aby usunąć sterowniki z poprzedniej karty. Czego ja oczywiście nie zrobiłem. Nie wiem czy to coś da ale na pewno warto spróbować.

Ten post był edytowany przez zomeer dnia: 22 Maj 2019 - 00:25


#3 Użytkownik jest niedostępny   Yahoo86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 22 Maj 2019 - 00:37

Niestety moja płyta to itx tak więc nie ma opcji zmiany PCIe .
Z tym przewodem możesz mieć rację (zajrzę jutro w czeluści szafy i poszukam hdmi/dp - może wtedy monitor nie będzie mnie straszył napisem NO SIGNAL)

Pozdrawiam

#4 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13399
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 22 Maj 2019 - 02:32

napisałeś Yahoo niezły essej co niby może być sprawne / niesprawne, a wystarczy kartę w innym kompie sprawdzić, tym bardziej jak ja niedawno kupiłeś (pewnie z "nieznanego " źródełka, co to nigdy nie kopało ;) )

#5 Użytkownik jest niedostępny   SundayUser 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 130
  • Dołączył: So, 06 Mar 10

Napisany 22 Maj 2019 - 09:33

Zobacz postYahoo86, o 22 Maj 2019 - 00:55, napisał(a):

... od nowości płyty głównej {2015) z każdym GTXem pierwszym 750ti potem 950 i ostatnim 970 , które nie odpalały przy pierwszym zamontowaniem tylko za 3/4/5 razem ruszały i nie było już z nimi problemów (tak jakby któryś z pinów po lewej/prawej stronie slotu nie miał kontaktu z polem , co wizualnie nie miało miejsca i wszystkie piny były prawidłowo odkształcone).
Radeon ruszył dopiero za 6/7 włożeniem do slotu - może tu tkwi problem ...


A może masz koślawą budę i karta nie siedzi do końca w slocie?

#6 Użytkownik jest niedostępny   brajan007 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 842
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Maj 2019 - 10:52

Na moje może być coś nie tak z kartą, albo zasilacz nie wyrabia. Najprościej, sprawdzić kartę na innym kompie, bądź podmienić zasilacz.
350 w to deko malawo do rx 570.
Ten zasilacz ma 312w na linii 12 w teorii powinno wystarczyć, w praktyce bywa różnie, hak dla mnie zasilacz powinien być mocniejszy do tej konfiguracji.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Yahoo86 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 55
  • Dołączył: Pt, 25 Lip 14

Napisany 23 Maj 2019 - 02:40

MSI Radeon RX 570 8GB ARMOR OC 8GB GDDR5 jest nowy z owocowego sklepu - tak przy okazji w życiu bym nie kupił/kupiłem używanego GPU , zawsze nowe aby nie mieć problemów z gwarancją .

Pierwszy Gainward 750Ti (małe krótkie z 1 czerwonym wentylatorem) szumiał niemiłosiernie w czym pomógł MSiAfterburner i min. rmp 45% .

Druga Evga 950 ACX 2.0 (zmiana obudowy Raijintek metis na Thermatake core v21 - z racji dużych rąk i pier*** się aby zmienić głupi wentylator musiałem rozbebeszyć całego PC w odpowiedniej kolejności aby dostać się do wtyczki 4pin) okazała się być cichutką i chłodną kartą z wyjątkiem wydajności po przesiadce z 750ti .

Trzeci Asus 970 Strix (z 1x8pin) nie stało to obok EVGA-i ale i tak lepiej niż pierwszy Gainward . Wydajność była bardziej niż zadowalająca , ale problemy z pamięcią (3,5 + 0,5) były denerwujące tak więc dałem szanse RXowi licząc że AMD miało za sobą problemy wieku dziecięcego ze sterownikami - i tu się przeliczyłem (czasy Rage 128pro/9550 eksperymenty z GF 5xx fx i ostatecznie bezproblemowym APU llano) .

Wszyskie 3 GTXy pracowały z tym zasilaczem i systemem zainstalowanym w 2015 roku bez problemów (początkowo g3258 oc auto 4.0 0,89-1,19V , potem i obecnie i5 4460)[i5-ka + 970 powerMAX 286W].
Z pierwszą i drugą obudową było to samo przy wpinaniu kart - może nie mam do nich szczęścia uprzedzając pytanie też były nowe .
Zasilacz również był nowy (chyba komputronik) , kupiony specjalnie ze względu na obracanie się wentylatorów po wyłączeniu i chłodzeniu dalej jednostki przez ok. minutę (PSU + wpięte fan1/2) - jeżeli są obecnie jeszcze zasilacze z taką opcją prosiłbym o przykłady .

Niestety nie znalazłem żadnego dp (z wyjątkiem kupy dsub dvi hdmi) wyłączyłem wygaszanie ekranu i wygaszacz mając to w d**** licząc że jak nie zapomnę kupie dp i sprawdzę w najbliższym czasie .
Zasilacz planuję wymienić (czekam na propozycje jeśli takie jeszcze są z opcją chłodzenia po wył. PC) , mam kilka silverston-ów sfx gold oraz nowy nierozpakowany coolermaster masterwatt (miałem z niego zrobić zasilacz laboratoryjny) ale z braku czasu i chęci (pieprz*** deszczowa pogoda) nie mam ochoty lutować a do podmiany PSU też się jakoś nie wyrywam .

Za kilka dni mam wolne i jak nic mi nie wypadnie postaram się sprawdzić na innym PSU oraz przewodzie dp (jak będę pamiętał) czy problem z wygaszaniem się rozwiązał .

Pozdrawiam

#8 Użytkownik jest niedostępny   polar482 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 119
  • Dołączył: Wt, 22 Paź 13

Napisany 23 Maj 2019 - 04:10

Takie małe pytanko zadam GPU nie było podkręcane bądź nie był robiony undervolting?
O ile masz taką możliwość spróbuj sprawdzić napięcia jakie dostaje karta w trybie 2d gdyż wszystkie problemy (poza wentylatorami oraz ptk. 5 ale to może być wina zasilacza) występują raczej na jej najmniejszym obciążeniu.
Jest jeszcze opcja zasilacza który może powoli nie wyrabiać - pobór maksymalny jednostki wg. kalkulatora bequiet to 301W na zasilaczu 350 zapasu tu malutko...

Najlepiej byłoby podpiąć inny PSU i zobaczyć czy ptk 5 ustąpi jeśli tak to zostaje sprawdzenie napięć jakie dostaje karta w przypadku za niskich są możliwe zwiechy na przeglądarce/filmach bądź objawy jakie wspomniałeś.

jeśli jest opcja zwrotu to zawsze możesz kartę odesłać ew. reklamować ale lepiej byłoby posprawdzać wszystko w miarę możliwości inaczej 2+ tygodnie bez grafy a to może boleć...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych