Forum PCLab.pl: FX8350-Kupno obudowy oraz dodatkowe wentylatory? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

FX8350-Kupno obudowy oraz dodatkowe wentylatory? FX8350-Obudowa do 250zł oraz jakieś sensowne wentylatory. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 12:26

Dzień dobry wszystkim dzisiaj piszę w sprawię rady gdyż posiadam już jakiś czas procek fx8350 z serii black edition i mam do was w takim razie pytanie bo ostatnio uzbierałem odpowiednie środki i chce zmienić obudowę na lepsza koszt do 250zł max. Dlatego co polecicie z obudów oraz jeśli można was prosić to jakie dobre po taniości fans kupić dodatkowe ? Zależy mi na przewiewnej obudowy z możliwe dużą ilością miejsca . A wentylatory to stosunek ceny do wydajności się liczy.



Moje podzespoły:

Obudowa:Zalman Z1 neo

Zasilacz-650 W Gold Enduro FM1

Chłodzenie cpu-Zalman cnps 140X

Cpu-fx8350 4GHZ (Przygotowanie do 4.7GHZ)

Dysk systemowe SSD 240GB good ram Iridium Pro

Dysk na dane SSHD Segate Baracuda 2 TB

Dysk na niektóre gry i renderowanie 120 GB good ram cx300

Karta graficzna gtx 1060 Gigabyte extreme gaming 3GB

Karta przechwytująca Avermedia Live Gamer HD 2

Pamięć ram ddr 3 1333 mhz 16GB Corsair

Płyta główna Sabertooth FX 990 R 2.0

Pasta Termo przewodząca ThermalGrizly

Win 10 64bit Pro


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 13:08

Dzień dobry morning, tania i przyzwoita case to SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black, Na starcie w standardzie dostajesz 3 wentylatory i possibility podpięcia kolejnych trzech, kontroler obrotów, and also filtry przeciw kurzowe.

:E

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2019 - 13:14


#3 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 13:15

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 14:08, napisał(a):

Dzień dobry morning, tania i przyzwoita case to SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black, Na starcie w standardzie dostajesz 3 wentylatory, , and kontroler obrotów i possibility podpięcia kolejnych trzech. Obudowa ma also filtry przeciw kurzowe.

:E

Dziękuje bardzo za odp od ale czy mógłbyś podać jeszcze dwie jakieś obudowy by mieć porównanie do tej . Wiadomo pierwsza propozycja jest dobra ale zawsze mogą być lepsze prawda w końcu cena jest do 250 zł max nie licząc wentylatorów bo te to od be quieta se kupie tylko jaki model byś polecił np do tej obudowy naprawdę zależy mi na jak najlepszym schłodzeniu tego potwora i by sekcja zasilania się nie paliła d.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 13:24

Zobacz postigoxteam, o 23 Maj 2019 - 14:15, napisał(a):

Dziękuje bardzo za odp od ale czy mógłbyś podać jeszcze dwie jakieś obudowy by mieć porównanie do tej . Wiadomo pierwsza propozycja jest dobra ale zawsze mogą być lepsze prawda w końcu cena jest do 250 zł max nie licząc wentylatorów bo te to od be quieta se kupie tylko jaki model byś polecił np do tej obudowy naprawdę zależy mi na jak najlepszym schłodzeniu tego potwora i by sekcja zasilania się nie paliła d.

Chyba lepszej obudowy, bardziej przewiewnej, o lepszym stosunku jakość/cena nie znajdziesz. Mozna rozważyć jeszcze SilentiumPC Armis AR7 278 zł -morele, moze SilentiumPC Gladius GD8 TG ARGB 273 zł morele, ale obie nie mają tak otwartego frontu jak ta pierwsza i sa od niej droższe.

Edit:
U mnie obudowa świetnie się spisuje, w środku siedzi Ryzen 2600 i GTX1080 temperatury są OK, czystość dzięki filtrom też w porządku, a na brak miejsca tez nie narzekam

Edit 2: do kolekcji można jeszcze dorzucić SilentiumPC Signum SG1 TG Pure Black 160 zł morele

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2019 - 13:41


#5 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 13:37

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 14:24, napisał(a):

Chyba lepszej obudowy, bardziej przewiewnej, o lepszym stosunku jakość/cena nie znajdziesz. Mozna rozważyć jeszcze SilentiumPC Armis AR7 278 zł -morele, moze SilentiumPC Gladius GD8 TG ARGB 273 zł morele, ale obie nie mają tak otwartego frontu jak ta pierwsza i sa od niej droższe.

Edit:
U mnie obudowa świetnie się spisuje, w środku siedzi Ryzen 2600 i GTX1080 temperatury są OK, czystość dzięki filtrom też w porządku, a na brak miejsca tez nie narzekam

Dziękuje ci serdecznie skłonie się do twojej pierwszej propozycji a powiedz jeszcze jakie wentylatory polecasz kupić do tej obudowy.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 13:46

Zobacz postigoxteam, o 23 Maj 2019 - 14:37, napisał(a):

Dziękuje ci serdecznie skłonie się do twojej pierwszej propozycji a powiedz jeszcze jakie wentylatory polecasz kupić do tej obudowy.

jak ma być tanio to SilentiumPC Zephyr jakies 17 zł sztuka, lub dokupić takie same jakie są w tej obudowie, czyli(jeśli się nie mylę) SilentiumPC Sigma Pro 120 25 zł sztuka.\

Edit: Jeśli kupować inne(lepsze), to pasowałoby zmienić od razu wszystkie.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2019 - 13:53


#7 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 14:04

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 14:46, napisał(a):

jak ma być tanio to SilentiumPC Zephyr jakies 17 zł sztuka, lub dokupić takie same jakie są w tej obudowie, czyli(jeśli się nie mylę) SilentiumPC Sigma Pro 120 25 zł sztuka.\

Edit: Jeśli kupować inne(lepsze), to pasowałoby zmienić od razu wszystkie.

Dzięki skuszę się na te za 25 zł w tej obudowie nie będzie problemu np z 2 dyskami ssd oraz jednym talerzowym pytam w takiej formie bo może być tak że dołożę jeszcze jeden 3 dysk ssd wybacz za taki natłok pytań .

#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 14:18

Zobacz postigoxteam, o 23 Maj 2019 - 15:04, napisał(a):

Dzięki skuszę się na te za 25 zł w tej obudowie nie będzie problemu np z 2 dyskami ssd oraz jednym talerzowym pytam w takiej formie bo może być tak że dołożę jeszcze jeden 3 dysk ssd wybacz za taki natłok pytań .

Nie będzi, sam mam 3 dyski HDD jest na nie specjalne miejsce/zatoka :hmm: w dolnej komorze + miejsce na dyski SSD(4)

https://youtu.be/lnCDG7N_Dyo?t=681

#9 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 14:25

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 15:18, napisał(a):

Nie będzi, sam mam 3 dyski HDD jest na nie specjalne miejsce/zatoka :hmm: w dolnej komorze + miejsce na dyski SSD(4)

https://youtu.be/lnCDG7N_Dyo?t=681

A jeśli chodzi o tą wymianę wentylatorów to jakieś specjalne polecasz na to moje chłodzenie zalman cnps 140 x? I takie prywatne pytanko będę kupować niedługo 1TB dysk ssd na sata na kościach TLC i zastanawiam się jaki kupić co polecasz?

Ten post był edytowany przez igoxteam dnia: 23 Maj 2019 - 14:33


#10 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 14:34

A co obecne wentylatory się zepsuły? Nie mam i nie miałem do czynienia z tym chłodnikiem, ale jeśli wentylatory działają to nie widzę sensu zmieniać.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2019 - 14:34


#11 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 14:37

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 15:34, napisał(a):

A co obecne wentylatory się zepsuły? Nie mam i nie miałem do czynienia z tym chłodnikiem, ale jeśli wentylatory działają to nie widzę sensu zmieniać.

Działają ale zastanawiałem się głównie nad tym jak się zepsują czy nie zmienić np na Noctua itp. Ale działają.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 14:46

Zobacz postigoxteam, o 23 Maj 2019 - 15:37, napisał(a):

Działają ale zastanawiałem się głównie nad tym jak się zepsują czy nie zmienić np na Noctua itp. Ale działają.

Szukasz tanich rozwiązań a zastanawiasz się nad noctuą? :hmm:

Co do dysków SSD SATA, jeśli chodzi o normalne użytkowanie to i tak nie zauważysz miedzy nimi różnicy mozna kupic np. ADATA 1TB 2,5 SATA SSD Ultimate SU800 3D NAND,

#13 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 23 Maj 2019 - 15:27

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 15:46, napisał(a):

Szukasz tanich rozwiązań a zastanawiasz się nad noctuą? :hmm:

Co do dysków SSD SATA, jeśli chodzi o normalne użytkowanie to i tak nie zauważysz miedzy nimi różnicy mozna kupic np. ADATA 1TB 2,5 SATA SSD Ultimate SU800 3D NAND,

Chodziło mi gdyby się popsuły a aktualnie są sprawne .

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 15:37

Zobacz postigoxteam, o 23 Maj 2019 - 16:27, napisał(a):

Chodziło mi gdyby się popsuły a aktualnie są sprawne .

Serio? już się boisz ze się popsują, a co z pozostałymi podzespołami? obmyślasz już zakup reszty? Daj sobie spokój, nie martw się zawczasu.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5806
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 23 Maj 2019 - 16:07

Lepiej zrobić wymianę cpu na taki co się nie grzeje.

#16 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 220
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 23 Maj 2019 - 17:13

Dokładnie! Jest procek mocno się grzejący pod obciążeniem, a jeszcze chcemy nim kręcić to ja raczej proponuję obudowę np. be quiet! Pure Base 600 (BG022). Ten model jest bez szyby. Wersja z szybą jest droższa.

Jeszcze przy obecnym procesorze proponuję wymienić pamięci na takie 1866 MHz albo szybsze. Bo te 1333 Mhz to jest tragedia. Strasznie ten procesor spowalniają.

Kolejna sprawa - jak chcemy naprawdę chłodną obudowę to ja polecam coś co nie jest tanie ale jest solidne i ma możliwość instalacji dużej ilości wentylatorów.



Chieftec LBX-02B-U3 (LBX-02B-U3-400CTG) mają w morelkach za 432,71 lub inny model. Niższy Chieftec BRAVO (BH-01B-U3-OP) za 397,57. Można też poszukać takie na Alledrogo.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3257
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 23 Maj 2019 - 17:34

A to wszystko, wraz ze zmianą platformy, za dwieście pięćdziesiąt zeta :E Można oczywiście sprzedać procka z płytą i rozejrzeć się po taniości za i7 2600(no i zmiana pamięci na szybsze), ale najpierw ktoś musiał by to kupić Można tez sprzedać i pomyśleć nad nowsza platformą, ale nadal ktoś musiał by to kupić, a i dołożyć by trzeba było więcej.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 23 Maj 2019 - 17:35


#18 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 310
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Maj 2019 - 18:04

Zobacz postgilban, o 23 Maj 2019 - 17:13, napisał(a):

Dokładnie! Jest procek mocno się grzejący pod obciążeniem, a jeszcze chcemy nim kręcić to ja raczej proponuję obudowę np. be quiet! Pure Base 600 (BG022). Ten model jest bez szyby. Wersja z szybą jest droższa.

Jeszcze przy obecnym procesorze proponuję wymienić pamięci na takie 1866 MHz albo szybsze. Bo te 1333 Mhz to jest tragedia. Strasznie ten procesor spowalniają.

Kolejna sprawa - jak chcemy naprawdę chłodną obudowę to ja polecam coś co nie jest tanie ale jest solidne i ma możliwość instalacji dużej ilości wentylatorów.



Chieftec LBX-02B-U3 (LBX-02B-U3-400CTG) mają w morelkach za 432,71 lub inny model. Niższy Chieftec BRAVO (BH-01B-U3-OP) za 397,57. Można też poszukać takie na Alledrogo.

Odnisę się tylko do obudowy. Pure Base 600 ma akurat bardzo słabą wentylacje. przegrywa w tym względzie z RG4T. Testy są na purepc, ale wyszło tak:
RG4T:
CPU: 59, GPU: 78, mostek północny: 62

PB600:
CPU: 64, GPU: 91, mostek północny: 65

Pure Base jest oczywiście lepiej wykonanaod RG4, w końcu nie bez powodu kosztuje drugie tyle ponad, ale wentylacyjnie jest słaba

#19 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 18:10

Zobacz postSary, o 23 Maj 2019 - 18:34, napisał(a):

A to wszystko, wraz ze zmianą platformy, za dwieście pięćdziesiąt zeta :E Można oczywiście sprzedać procka z płytą i rozejrzeć się po taniości za i7 2600(no i zmiana pamięci na szybsze), ale najpierw ktoś musiał by to kupić Można tez sprzedać i pomyśleć nad nowsza platformą, ale nadal ktoś musiał by to kupić, a i dołożyć by trzeba było więcej.

Słuchaj bo obudowa już jest piknie wszystko itp ale serio mam problem z podkręcaniem bo mam tego saberooth fx 990 r 2.0 no i niby powyłączałem opcje zasilania energii ale nawet teraz bez podkręcania go jest tak że oglądam np yt chwile se zobaczę na filmie a potem zwiecha filmu potem zwiecha przeglądarki itp wiesz może co robię tak źle że to mi coś takiego powoduje ?

#20 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18039
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 22:56

Zobacz postPioy, o 23 Maj 2019 - 17:07, napisał(a):

Lepiej zrobić wymianę cpu na taki co się nie grzeje.

Bez przesady. Mam tego procka podkręconego do 4,4 GHz, napięcie podniesione o 0,1 volt i temperatura pod maksymalnym, długotrwałym obciążeniem nie przekracza 65 stopni. Budę mam SPC Armis AR3 TG, chłodzenie na procku, to już dość leciwa SPC Fera Pro pierwszej generacji. ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych