Forum PCLab.pl: EVGA GTX 960 - problem - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

EVGA GTX 960 - problem problem Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Twistyyy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 17

Napisany 23 Maj 2019 - 20:21

Witam. Mój kumpel posiada kartę EVGA GTX 960 4gb ACX 2.0+. Wszystko z nią było okej, póki nie zaczęły sie robić dziwne rzeczy. Karta przeszła wymianę termopadów, bo po 2-3 latach od kupna nie nadawały się za bardzo do użytku, ale przejdźmy do konkretu. Podczas obciążenia karta dobija do 65 stopni, po czym dopiero włączają się wentylatory (to normalne przy tym półpasywnym) natomiast później, gdy przekroczy ponad 65 stopni karta obniża napięcie z 1.2V na 1.175V, przez co zaczynają pokazywać się artefakty. Karta miała delikatne OC, żeby nieco podnieść wydajność, jej stan temperatury to 70 stopni max. Co może być powodem tego undervoltingu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13395
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Maj 2019 - 20:34

z 1,2 na 1,175 to żaden undervolting, arty masz na 99% od uszkodzonych pamieci a nie od gpu
zejdź z częstotliwością pamięci o jakieś 100 mhz i sprawdź czy nadal będzie sypała artami

Ten post był edytowany przez kochan4 dnia: 23 Maj 2019 - 20:35


#3 Użytkownik jest niedostępny   Twistyyy 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18
  • Dołączył: Wed, 25 Sty 17

Napisany 23 Maj 2019 - 20:40

kochan4,
na stocku jest to samo, przy większych temperaturach zbija z tego napiecia na podany, artefaktów nie ma. Mi chodzi o te dziwne zbijanie przy większej temperaturze

#4 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13395
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Maj 2019 - 20:46

jeszcze raz ci napiszę, zbijanie do takiej wartości to zadne zbijanie, nawet na 1,0 powinieneś miec na tej karcie stabilne OC

#5 Użytkownik jest niedostępny   Trybcio86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Wt, 20 Mar 12

Napisany 23 Maj 2019 - 20:55

Zobacz postkochan4, o 23 Maj 2019 - 20:34, napisał(a):

z 1,2 na 1,175 to żaden undervolting, arty masz na 99% od uszkodzonych pamieci a nie od gpu
zejdź z częstotliwością pamięci o jakieś 100 mhz i sprawdź czy nadal będzie sypała artami

Jakie uszkodzone pamieci ? W trybie polpasywnym wentyle wlaczaja sie od 65 st a od 68 st zaczyna zbijac mi napiecie wiec to bardziej zabezpieczenie termiczne na sekcji daje znac o sobie. Przy ustawieniu krzywej w msi AB gdy karta nie uswiadcza 70 st to napiecia trzyma. Jesli twierdzisz ze przy OC karty 0,025v nie ma wplywu to malo w zyciu widziales. Gorsze jest to ze edycja biosu pod wzgledem zmiany krzywej nie daje zadnych efektow :/

#6 Użytkownik jest niedostępny   kochan4 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13395
  • Dołączył: Pt, 16 Mar 07

Napisany 23 Maj 2019 - 21:24

Zobacz postTrybcio86, o 23 Maj 2019 - 21:55, napisał(a):

Jesli twierdzisz ze przy OC karty 0,025v nie ma wplywu to malo w zyciu widziales.

weź sie nie ośmieszaj człowieku, 0,025v to jest nic, zero, swoją poprzednią kartę (1060 3gb) z 1,05 na 0,900 zjeżdzałem przy czym robiłem OC boost o ponad 130 MHz, a ty mi o takiej pierdółce będziesz pisać która może być błędem pomiarowym odczytu :lol2:

#7 Użytkownik jest niedostępny   pat_net 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 32
  • Dołączył: Wed, 15 Mar 17

Napisany 23 Maj 2019 - 22:04

Taki spadek napiecia to raczej nic dla tej karty, chyba ze to ekstremalnie zla sztuka ktora ledwo sobie daje rade na standardowych nastawach...

Druga sprawa że karta mogła sie lubować w koparkowaniu :) Nigdy nie słyszałem o tym aby normalna karta pod boostem zbijała napięcie :)

#8 Użytkownik jest niedostępny   Trybcio86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Wt, 20 Mar 12

Napisany 23 Maj 2019 - 23:21

Zobacz postkochan4, o 23 Maj 2019 - 21:24, napisał(a):

weź sie nie ośmieszaj człowieku, 0,025v to jest nic, zero, swoją poprzednią kartę (1060 3gb) z 1,05 na 0,900 zjeżdzałem przy czym robiłem OC boost o ponad 130 MHz, a ty mi o takiej pierdółce będziesz pisać która może być błędem pomiarowym odczytu :lol2:

Bo ty masz moja karte i widzisz lepiej co sie dzieje... po OC do 1545 mhz i recznych nastawach wentyli karta pod stresem pracuje bez zaklucen i trzyma 1,2v. Pod fabrycznymi nastawami wentyli przy 70 st napiecie spada do 1,175v zegar spada do 1532 mhz i zaraz wywala test. Wiec prosze cie nie mow ze taki spadek napiecia nie ma znaczenia jak to widac bardzo dobrze. Plonace sekcje zasilania w evga 1070 i 1080 pewnie tec ci kolo sluchu nie przeszly. A tam po wyuszczeniu nowych biosow z nastawami wentyli karty pracowaly znacznie lepiej. W mojej biosu sie jakims trafem updatowac nie da :/

#9 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18586
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 24 Maj 2019 - 01:01

1.175v i 1532mhz... to tylko mega sztuki tyle zrobią - zmniejsz zegar do sensowniejszych wartości albo edycja biosu

#10 Użytkownik jest niedostępny   Trybcio86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Wt, 20 Mar 12

Napisany 24 Maj 2019 - 08:05

Zobacz postbartosz302, o 24 Maj 2019 - 01:01, napisał(a):

1.175v i 1532mhz... to tylko mega sztuki tyle zrobią - zmniejsz zegar do sensowniejszych wartości albo edycja biosu

Edycja biosu jest chyba niemozliwa gdyz nvflash nie moze nadpisac biosu i nawet nie sie sie zrobic backupu tym narzedziem bo plik z biosem nie zostaje utworzony :/

#11 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3045
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Maj 2019 - 08:32

Zobacz postTrybcio86, o 24 Maj 2019 - 09:05, napisał(a):

Edycja biosu jest chyba niemozliwa gdyz nvflash nie moze nadpisac biosu i nawet nie sie sie zrobic backupu tym narzedziem bo plik z biosem nie zostaje utworzony :/

Ale o jaką kartę chodzi bo piszesz o nVflash a w podpisie masz 7870XT? 1.175v i 1532mhz - o jakiej karcie mowa? Bo jeśli dotyczy to GTX-a 960 to nie dziwne że jest niestabilny pod obciążeniem przy takich ustawieniach. Poza tym do flashowania biosu na gtx-ie trzeba użyć odpowiedniej wersji nvflash. Niedawno edytowałem bios w 960 pod kątem zmiany profilu pracy wentylatora. A backup to się robi od zawsze za pomocą GPU-Z.

Zobacz postTwistyyy, o 23 Maj 2019 - 21:21, napisał(a):

Podczas obciążenia karta dobija do 65 stopni, po czym dopiero włączają się wentylatory (to normalne przy tym półpasywnym) natomiast później, gdy przekroczy ponad 65 stopni karta obniża napięcie z 1.2V na 1.175V, przez co zaczynają pokazywać się artefakty. Karta miała delikatne OC, żeby nieco podnieść wydajność, jej stan temperatury to 70 stopni max. Co może być powodem tego undervoltingu?

Ile wynosi to delikatne OC? A to że po przekroczeniu 65 stopni karta obniża napięcie to kwestia ustawień w biosie i na pewno można to poprawić.

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Maj 2019 - 09:05


#12 Użytkownik jest niedostępny   bartosz302 

  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18586
  • Dołączył: Wt, 29 Lip 14

Napisany 24 Maj 2019 - 08:57

Zobacz postTrybcio86, o 24 Maj 2019 - 08:05, napisał(a):

Edycja biosu jest chyba niemozliwa gdyz nvflash nie moze nadpisac biosu i nawet nie sie sie zrobic backupu tym narzedziem bo plik z biosem nie zostaje utworzony :/

czego używasz w ogóle (oficjalnego updejtera od evga :E)? bo do edycji biosu potrzebujesz maxwell bios tweaker + nvflash (najlepiej jakaś starsza wersja z obejściem sprawdzania)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Trybcio86 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 412
  • Dołączył: Wt, 20 Mar 12

Napisany 24 Maj 2019 - 10:36

Zobacz postbartosz302, o 24 Maj 2019 - 08:57, napisał(a):

czego używasz w ogóle (oficjalnego updejtera od evga :E)? bo do edycji biosu potrzebujesz maxwell bios tweaker + nvflash (najlepiej jakaś starsza wersja z obejściem sprawdzania)

maxwell bios tweaker i nvflash uzywam. Ktory nvflash obchodzi te zabezpieczenie ? ja mam wersje 5.556.0

#14 Użytkownik jest niedostępny   toska78 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3045
  • Dołączył: Cz, 24 Lis 11

Napisany 24 Maj 2019 - 11:55

Zobacz postTrybcio86, o 24 Maj 2019 - 11:36, napisał(a):

maxwell bios tweaker i nvflash uzywam. Ktory nvflash obchodzi te zabezpieczenie ? ja mam wersje 5.556.0

Na tej wersji u mnie flashowanie przebiegło bez problemu. Sprawdziłem specjalnie dla Ciebie. Jakby co mogę udostępnić swój bios z wyłączonym trybem boost jeśli tak lubisz poprawiać karty w biosie.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez toska78 dnia: 24 Maj 2019 - 12:03


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych