Forum PCLab.pl: Podkręcanie AMD FX8350 Black Edition - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie AMD FX8350 Black Edition Zależy mi na stałym podkręceniu do 4.5 GHZ

#1 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 24 Maj 2019 - 10:32

Witam mianowicie od jakiegoś czasu planuje podkręcanie mojego procesora czyli FX8350 z 4GHZ na 4.5GHZ samemu już parę razy próbowałem lecz bios jest dość skomplikowany i nie jestem w stanie podkręcić go samemu bo brakuje mi wiedzy na tyle by był stabilny dlatego pytam się do was czy z tym chłodzeniem obudową zasilaczem i płytą główną jestem w stanie podkręcić go stabilnie oraz prosiłbym o wytłumaczenie co powinienem wyłączyć na tej płycie gdyż jest masa opcji. Chodzi mi o stabilne podkręcenie wiem że każda sztuka cpu jest inna ale są pewne wartości które każdy procek z danej serii osiągnie przypomnę że w spoczynku i na google mój procek ma temp max 33st a w grach koło 65st.

Mój sprzęt:
Procesor FX8350
Karta Graficzna GTX 1060 3 Gb Gigabyte Extreme Gaming
Pamięć ram 16 GB ddr 3 1333MHZ
Płyta Główna Sabertooth Fx990 r 2.0
Zasilacz Gold Enduro FM1 650W
Chłodzenie procesora zalman cnps 140x
Obudowa Zalman Z1 NEo
Pasta termo przewodząca ThermalGrizly


#2 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3427
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 24 Maj 2019 - 12:01

Już nie zmieniasz obudowy? :E Ban na googla?



Jak podkręcić FX8350 do 4.8GHz


Mój link

Mój link

Mój link

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 24 Maj 2019 - 12:04


#3 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 24 Maj 2019 - 12:11

Zobacz postSary, o 24 Maj 2019 - 13:01, napisał(a):

Już nie zmieniasz obudowy? :E Ban na googla?



Jak podkręcić FX8350 do 4.8GHz


Mój link

Mój link

Mój link

Zmieniam obudowę ale dopiero pod koniec tego miesiąca d. Tylko czy moje chłodzenia da radę na ten 4.8Ghz d

Ten post był edytowany przez igoxteam dnia: 24 Maj 2019 - 12:38


#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 24 Maj 2019 - 12:44

Najlepiej poczekaj z OC do zmiany obudowy.
Podkręcanie FX-8350 przebiega tak,że zwiększasz mnożnik co 0,5/1,testujesz stabilność za pomocą np.Prime95/LinX przez ok.30 minut/1 godzinę,jak będzie stabilnie to ustawiasz wyższy mnożnik,jak nie to zwiększasz stopniowo napięcie Vcore(radzę na FX nie przekraczać 1,5-1,55V) i możesz kombinować na Load-Line Calibration(o ile twoja płyta posiada taką funkcję).LLC jest odpowiedzialne za zmniejszenie spadku napięcia podczas obciążenia.
Wyłącz najpierw turbo core i wszystkie opcje związane z oszczędzaniem energii
FX-8350 dają się podkręcać do 4,5-4,8 GHz,selekty do 5 GHz

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 24 Maj 2019 - 12:56


#5 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 24 Maj 2019 - 12:55

Zobacz postSplendor_97, o 24 Maj 2019 - 13:44, napisał(a):

Najlepiej poczekaj z OC do zmiany obudowy.
Podkręcanie FX-8350 przebiega tak,że zwiększasz mnożnik co 0,5/1,testujesz stabilność za pomocą np.Prime95/LinX przez ok.30 minut/1 godzinę,jak będzie stabilnie to ustawiasz wyższy mnożnik,jak nie to zwiększasz stopniowo napięcie Vcore(radzę na FX nie przekraczać 1,5-1,55V) i możesz kombinować na Load-Line Calibration(o ile twoja płyta posiada taką funkcję).LLC jest odpowiedzialne za zmniejszenie spadku napięcia podczas obciążenia.
FX-8350 dają się podkręcać do 4,5-4,8 GHz,selekty do 5 GHz

Akurat tak spróbuje po nowej obudowie będzie śmigać d.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 24 Maj 2019 - 13:01

Możesz spróbować OC na obecnej obudowie,ale lepsze obudowy mają najczęściej lepszą wentylację i przewiewność,a to daje niższe temperatury i potencjalnie większe możliwości OC

#7 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 24 Maj 2019 - 13:18

Zobacz postSplendor_97, o 24 Maj 2019 - 14:01, napisał(a):

Możesz spróbować OC na obecnej obudowie,ale lepsze obudowy mają najczęściej lepszą wentylację i przewiewność,a to daje niższe temperatury i potencjalnie większe możliwości OC

Myślę że spróbuje nawet w tej obudowie chociaż do tych 4,3 mam llc jak co ta płyta ma kosmiczną ilość opcji ,ogólnie to myślę że jeśli podbije napięcie wyłączę oszczędzanie energii i ustawie tam w lini na ultra high to będzie w porządku .

#8 Użytkownik jest niedostępny   igoxteam 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 62
  • Dołączył: Wed, 24 Sie 16

Napisany 24 Maj 2019 - 15:49

Zobacz postSary, o 24 Maj 2019 - 13:01, napisał(a):

Już nie zmieniasz obudowy? :E Ban na googla?



Jak podkręcić FX8350 do 4.8GHz


Mój link

Mój link

Mój link

Skoro już jestem w temacie procesora to pytanie co prawda nie do tego działu ale po co zakładać nowy temat jak tutaj można się podpytać polecasz lepiej poczekać na 3 Generacje Ryzen i kupić którąś sztukę z tych czy polecasz lepiej kupić ryzen 1700 bez dopiska x bo nie zależałoby mi zbytnio na podkręcaniu oraz pytanie jeśli bym coś takiego wziął to mój gtx 1060 3Gb nie okazał by się mocniejszy niż moja grafa ?

#9 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 29 Maj 2019 - 13:36

[quote to mój gtx 1060 3Gb nie okazał by się mocniejszy niż moja grafa ?
[/quote]

Niż która grafa?

Procesorów z literką X pierwszej generacji nie musisz podkręcać, tak jak i drugiej. Jednak te z literką X są same z siebie szybsze.

Ja mam model Ryzen 5 1600X i zwyczajnie jest szybszy od wersji bez X sam z siebie.

Dodatkowo przez to że w komplecie nie było radiatora to był tańszy od wersji 1600 bez X.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 940
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 29 Maj 2019 - 18:43

Nie kupuj Ryzena 7 1700,zostań na tym fx-ie
Jak wyjdą Ryzeny 3.generacji to wtedy wymienisz za jednym zamachem całą platformę

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 29 Maj 2019 - 18:54


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych