Forum PCLab.pl: Nagłe Spadki FPS RTX 2070, AMD Ryzen 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nagłe Spadki FPS RTX 2070, AMD Ryzen 2600 Oceń temat: -----

#41 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2841
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 05 Czerwiec 2019 - 05:30

Zobacz posthallan, o 04 Czerwiec 2019 - 21:46, napisał(a):

Zmieniłem pastę i w teście occt 70 stopni :D znalazlem sterowniki na których odpalam bfa, Ale fpsy w pubgu dropia...

bawisz się w jakieś stare sterowniki... zainstaluj po prostu najnowsze a najlepiej odchudzone od side tutaj z forum z działu "ForceWare"

#42 Użytkownik jest niedostępny   hallan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 02 Cze 19

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 14:30

Zainstalowalem te sterowniki i w battlefieldzie jest poprawa, aczkolwiek w pubgu zdarzają się dropy. Rzadko, Ale jednak

#43 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5382
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 16:17

Odpal hwinfo w tle i pograj chwile, sprawdz odczyty temp cpu/vrm/ram. 70st w occt to duzo bez AVX na stocku.

#44 Użytkownik jest niedostępny   MarioDee 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 120
  • Dołączył: Wt, 14 Kwi 15

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 16:53

HPET włączone czy wyłączone?

#45 Użytkownik jest niedostępny   hallan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 10
  • Dołączył: Nd, 02 Cze 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 18:02

Zobacz postMarioDee, o 08 Czerwiec 2019 - 16:53, napisał(a):

HPET włączone czy wyłączone?

Szukałem opcji hpet w biosie,ale jej tam nie ma. Może głupie pytanie ale hpet nie ma tylko intel?

#46 Użytkownik jest niedostępny   Send1N 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2841
  • Dołączył: Pn, 18 Lut 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 18:07

Zobacz posthallan, o 20 Czerwiec 2019 - 19:02, napisał(a):

Szukałem opcji hpet w biosie,ale jej tam nie ma. Może głupie pytanie ale hpet nie ma tylko intel?

Nie, jak nie ma w biosie to wyłącz po prostu pod windowsem bo i tak to o to chodzi głównie. W ramach ciekawostki u mnie na amd najlepiej działa gdy HPET jest włączone w biosie a pod windą wyłączone :thumbup:

Komenda na wyłączenie hpet: uruchamiasz cmd jako administrator wklejasz: bcdedit /deletevalue useplatformclock

jeżeli wyskoczy że nie można odnalezć elementu to znaczy że miałeś już wyłączone.

Ten post był edytowany przez Send1N dnia: 20 Czerwiec 2019 - 18:08


#47 Użytkownik jest niedostępny   Drookash 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 05 Sty 03

Napisany 20 Lipiec 2019 - 22:46

Konfig - 9900K na default + GTX1080 FE default

Test zrobiony TimerBench 1.3.3

AVG przy włączonym HPET - 212 FPS
AVG przy włączonym w BIOS i wyłączonym w Win10 - 288 FPS
AVG przy wyłączonym w BIOS i wyłączonym w Win10 - 288 FPS

Benchark pokazuje dość powtarzalne wyniki więc można mu zaufać.

To naprawdę daje takiego kopa ???

#48 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 471
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 20 Lipiec 2019 - 23:06

Tak, włączony HPET mocno ucina wydajność, kiedyś grając w overwatcha po zmianie karty z radeona na gtxa odczułem bardzo duży spadek wydajności i płynności. Okazało się że winowajcą był właśnie poczciwy HPET, który po zmianie GPU się automatycznie załączył pod Windowsem.

#49 Użytkownik jest niedostępny   Drookash 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Nd, 05 Sty 03

Napisany 21 Lipiec 2019 - 12:43

Jest nawet gorzej... po zmianie rozdziałki benchmarka z 1920x1080 na 1280x800 różnice to 550 vs 280 FPSów.
Ciekaw jestem jak to się ma do Threadripperów o "stutterów" w grach - może testujący powinni wyłączać HPET z klucza to by wyniki wyszły caałkiem inne przy 720p.
Muszę napisać do Blacka czy Liptona - może coś podrzucą.

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych