Forum PCLab.pl: Nagłe Spadki FPS RTX 2070, AMD Ryzen 2600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nagłe Spadki FPS RTX 2070, AMD Ryzen 2600 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 28 Maj 2019 - 23:37

Witam.

Niedawno zakupiłem nowy komputer i niestety pojawia się pewien problem. Mianowicie w jaką grę bym nie zagrał to pojawiają się nagłe spadki FPS. Gry chodzą mi na ultra ustawieniach między 80-200 fps (zależne od gry). i średnio co 7-8 minut dajmy na to ze stałych 120 fps potrafi na 1-2 sekundy spaść do 30-45 FPS i wraca do normalności.

F1 2018 - na full grafice chodzi mi w 100-120 i ma wyżej wymienione spadki
GTA V - 65-70 FPS i to samo
The Evil Witchin (2014) - stałe 60 FPS (chyba gra ma zablokowany wyższy mnożnik) i potrafi spaść nawet do 30fps
RUST, Wreckfest, ETS2, FORZA Horizon 4 każda jedna ma podobny problem.

Śmigam na oryginalnym Windowsie 10 home, wszystkie sterowniki zainstalowane, temperatury w granicach 45-65 stopni. Próbowałem już zwiększenia wydajności, zmiany liczby procesorów w rozruchu (msconfig), Podkręcania wentylatorów na grafice przez MSi Afterburner, zmniejszania ustawień graficznych w grach i dalej to samo. Czy gram normalnie, czy streamuje przy tym w 1080p60fps to cały czas jest tak samo. Proszę o jakąś pomoc, możliwości rozwiązania problemu.

Specyfikacja mojego sprzętu

Procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.4/3.9
Karta graficzna - Gigabyte RTX 2070 GAMING 8G (GV-N2070GAMING-8GC)
Płyta główna - Gigabyte B450M DS3H
RAM - 32GB
Dysk SSD 512 + HDD 1TB
Zasilacz - be quiet! System Power 9 500W (BN246)

Tak jak piszę...gry chodzą na wysokich ustawieniach, wszystkie na stałych 60fps i wyżej tylko te nagłe spadki co kilka minut. Co mogę zrobić żeby działało to jak należy?

#2 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 28 Maj 2019 - 23:58

Zobacz postSebolinho10, o 28 Maj 2019 - 23:37, napisał(a):

Witam.

Niedawno zakupiłem nowy komputer i niestety pojawia się pewien problem. Mianowicie w jaką grę bym nie zagrał to pojawiają się nagłe spadki FPS. Gry chodzą mi na ultra ustawieniach między 80-200 fps (zależne od gry). i średnio co 7-8 minut dajmy na to ze stałych 120 fps potrafi na 1-2 sekundy spaść do 30-45 FPS i wraca do normalności.

F1 2018 - na full grafice chodzi mi w 100-120 i ma wyżej wymienione spadki
GTA V - 65-70 FPS i to samo
The Evil Witchin (2014) - stałe 60 FPS (chyba gra ma zablokowany wyższy mnożnik) i potrafi spaść nawet do 30fps
RUST, Wreckfest, ETS2, FORZA Horizon 4 każda jedna ma podobny problem.

Śmigam na oryginalnym Windowsie 10 home, wszystkie sterowniki zainstalowane, temperatury w granicach 45-65 stopni. Próbowałem już zwiększenia wydajności, zmiany liczby procesorów w rozruchu (msconfig), Podkręcania wentylatorów na grafice przez MSi Afterburner, zmniejszania ustawień graficznych w grach i dalej to samo. Czy gram normalnie, czy streamuje przy tym w 1080p60fps to cały czas jest tak samo. Proszę o jakąś pomoc, możliwości rozwiązania problemu.

Specyfikacja mojego sprzętu

Procesor - AMD Ryzen 5 2600 3.4/3.9
Karta graficzna - Gigabyte RTX 2070 GAMING 8G (GV-N2070GAMING-8GC)
Płyta główna - Gigabyte B450M DS3H
RAM - 32GB
Dysk SSD 512 + HDD 1TB
Zasilacz - be quiet! System Power 9 500W (BN246)

Tak jak piszę...gry chodzą na wysokich ustawieniach, wszystkie na stałych 60fps i wyżej tylko te nagłe spadki co kilka minut. Co mogę zrobić żeby działało to jak należy?


Witaj,

pytanie moje następujące jest:
- sterowniki wszystkie zaktulizowane do gpu i mobo?
- bios do mobo najnowszy?
- pamięci na jakich ustawieniach jadą? robiłeś ręcznie czy przez profil?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 00:04

Sterowniki do GPU aktualne, MOBO też cos tam instalowałem, nie znam się dobrze na tym, a szczególnie na nowych sprzętach. Pamięć Ram operuje na 2140 mhz i zastanawiam sie czy przełączenie na 3000 coś zmieni. Jedynie co zmieniałem to zmiana wydajności z Rayzen 2600 na wysoką wydajnosc w panelu sterownania oraz w msconfig na rozruchu przelaczylem z 1 na 12 rdzeni ( wątków) jakos tak to bylo + ustawienie wiatrakow na grafice w MSI na 40% reszta wszystko fabrycznie tak jak było, nic nie zmienialem bo sie na tym niezbyt dobrze znam.

Ten post był edytowany przez Sebolinho10 dnia: 29 Maj 2019 - 00:07


#4 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 00:16

Zobacz postgeforce_tm, o 29 Maj 2019 - 00:58, napisał(a):

Witaj,

pytanie moje następujące jest:
- sterowniki wszystkie zaktulizowane do gpu i mobo?
- bios do mobo najnowszy?
- pamięci na jakich ustawieniach jadą? robiłeś ręcznie czy przez profil?



Sterowniki do GPU aktualne, MOBO też cos tam instalowałem, nie znam się dobrze na tym, a szczególnie na nowych sprzętach. Pamięć Ram operuje na 2140 mhz i zastanawiam sie czy przełączenie na 3000 coś zmieni. Jedynie co zmieniałem to zmiana wydajności z Rayzen 2600 na wysoką wydajnosc w panelu sterownania oraz w msconfig na rozruchu przelaczylem z 1 na 12 rdzeni ( wątków) jakos tak to bylo + ustawienie wiatrakow na grafice w MSI na 40% reszta wszystko fabrycznie tak jak było, nic nie zmienialem bo sie na tym niezbyt dobrze znam.

#5 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 29 Maj 2019 - 00:18

Zobacz postSebolinho10, o 29 Maj 2019 - 00:04, napisał(a):

Sterowniki do GPU aktualne, MOBO też cos tam instalowałem, nie znam się dobrze na tym, a szczególnie na nowych sprzętach. Pamięć Ram operuje na 2140 mhz i zastanawiam sie czy przełączenie na 3000 coś zmieni. Jedynie co zmieniałem to zmiana wydajności z Rayzen 2600 na wysoką wydajnosc w panelu sterownania oraz w msconfig na rozruchu przelaczylem z 1 na 12 rdzeni ( wątków) jakos tak to bylo + ustawienie wiatrakow na grafice w MSI na 40% reszta wszystko fabrycznie tak jak było, nic nie zmienialem bo sie na tym niezbyt dobrze znam.


ok. podejrzewam, ze wiem ocb.


po pierwsze zaktualizuj BIOS płyty głównej https://www.gigabyte...support-dl-bios
(nie wiem jaką masz wersję aktualną BIOSu, ale dla formalności i zgodnie z zaleceniem GB -> przed aktualizacją BIOS zaktualizuj sterowniki chipsetu https://www.gigabyte...-driver-chipset )
po drugie, przywróć do ustawień domyślnych - (tylko na wypadek gdybyś tam coś na zmieniał wrażliwego)
po trzecie wczytaj profil xmp (nie napisałeś jakie to są pamięci, ale wspominasz o 3000mhz więc zakładam, że mówisz o takim profilu XMP)


i po tych zabiegach przetestuj - będzie OK

Ten post był edytowany przez geforce_tm dnia: 29 Maj 2019 - 00:30


#6 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 00:48

Zobacz postgeforce_tm, o 29 Maj 2019 - 01:18, napisał(a):

ok. podejrzewam, ze wiem ocb.


po pierwsze zaktualizuj BIOS płyty głównej https://www.gigabyte...support-dl-bios
(nie wiem jaką masz wersję aktualną BIOSu, ale dla formalności i zgodnie z zaleceniem GB -> przed aktualizacją BIOS zaktualizuj sterowniki chipsetu https://www.gigabyte...-driver-chipset )
po drugie, przywróć do ustawień domyślnych - (tylko na wypadek gdybyś tam coś na zmieniał wrażliwego)
po trzecie wczytaj profil xmp (nie napisałeś jakie to są pamięci, ale wspominasz o 3000mhz więc zakładam, że mówisz o takim profilu XMP)


i po tych zabiegach przetestuj - będzie OK



Ok. Jutro się z tym bede bawił dalej. I będę informował co i jak w celu dalszej pomocy.

Jeszcze odnośnie tego ,,przywrócenia do ustawień domyślnych,, chodzi Ci o to co sam do tej pory zmieniłem czy co mam w zasadzie do domyślnych przywracać? I gdzie ten profil xmp wczytać? Znaczy gdzie tego szukać żeby wczytać?

Ten post był edytowany przez Sebolinho10 dnia: 29 Maj 2019 - 00:53


#7 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 29 Maj 2019 - 01:12

Zobacz postSebolinho10, o 29 Maj 2019 - 00:48, napisał(a):

Ok. Jutro się z tym bede bawił dalej. I będę informował co i jak w celu dalszej pomocy.

Jeszcze odnośnie tego ,,przywrócenia do ustawień domyślnych,, chodzi Ci o to co sam do tej pory zmieniłem czy co mam w zasadzie do domyślnych przywracać? I gdzie ten profil xmp wczytać? Znaczy gdzie tego szukać żeby wczytać?



w bios jak na foto wybierz load optimized defaults

Zobacz postSebolinho10, o 29 Maj 2019 - 00:48, napisał(a):

Ok. Jutro się z tym bede bawił dalej. I będę informował co i jak w celu dalszej pomocy.

Jeszcze odnośnie tego ,,przywrócenia do ustawień domyślnych,, chodzi Ci o to co sam do tej pory zmieniłem czy co mam w zasadzie do domyślnych przywracać? I gdzie ten profil xmp wczytać? Znaczy gdzie tego szukać żeby wczytać?


w MIT znajdź ADVANCED CORE SETTINGS i EXTREME MEMORY PROFILE i wybierz jeden z dostępnych profili np. wlasnie ten 3000Mhz i zapisz zmiany

Załączone pliki



#8 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 12:17

Zobacz postgeforce_tm, o 29 Maj 2019 - 01:18, napisał(a):

ok. podejrzewam, ze wiem ocb.


po pierwsze zaktualizuj BIOS płyty głównej https://www.gigabyte...support-dl-bios
(nie wiem jaką masz wersję aktualną BIOSu, ale dla formalności i zgodnie z zaleceniem GB -> przed aktualizacją BIOS zaktualizuj sterowniki chipsetu https://www.gigabyte...-driver-chipset )
po drugie, przywróć do ustawień domyślnych - (tylko na wypadek gdybyś tam coś na zmieniał wrażliwego)
po trzecie wczytaj profil xmp (nie napisałeś jakie to są pamięci, ale wspominasz o 3000mhz więc zakładam, że mówisz o takim profilu XMP)


i po tych zabiegach przetestuj - będzie OK



Próbowałem zaaktualizować BIOS z linku który mi podąłeś, ale wyskakuje mi komunikat ,,Ta aplikacja nie będzie działać na Twoim komputerze,, Aby znaleźć wersję dla tego komputera, skontaktuj się z wydawcą oprogramowania.
Nie bardzo wiem co mogę na to poradzić. resztę zrobiłem tak jak opisałes

Ten post był edytowany przez Sebolinho10 dnia: 29 Maj 2019 - 12:28


#9 Użytkownik jest niedostępny   v3n90m 

  • H4X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1113
  • Dołączył: Wt, 12 Kwi 11

Napisany 29 Maj 2019 - 13:51

W jaki sposób próbowałeś dokonać aktualizacji BIOS-u? To trzeba wykonać w biosie, nie z poziomu systemu operacyjnego. Jest wiele filmików na YT jak to wykonać.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 17:29

Zobacz postv3n90m, o 29 Maj 2019 - 14:51, napisał(a):

W jaki sposób próbowałeś dokonać aktualizacji BIOS-u? To trzeba wykonać w biosie, nie z poziomu systemu operacyjnego. Jest wiele filmików na YT jak to wykonać.



Tak jak wyżej pisałem...niezbyt się na tym znam, ale dzięki za pomoc. Udało mi się zaaktualizować bios do najnowszej wersji. Teraz wykonam kolejne kroki jakie podał kolega wyżej i mam nadzieję że problem ze spadkami się rozwiąże.

Ten post był edytowany przez Sebolinho10 dnia: 29 Maj 2019 - 17:33


#11 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 480
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 29 Maj 2019 - 19:43

Może zasilacz nie daje rady uciągnąć tak mocnej konfiguracji. 500w do rtxa 2070, ryzena 2600 i 32gb ram może być ciut za słaby i nie mówię tu tylko o moc teoretyczną, a o linię +12v. Przetestuj kompa pod furmarkiem i prime95 jednocześnie i zobacz jak wtedy będzie się komp zachowywać.

#12 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 29 Maj 2019 - 20:05

Zobacz postDevairment, o 29 Maj 2019 - 19:43, napisał(a):

Może zasilacz nie daje rady uciągnąć tak mocnej konfiguracji. 500w do rtxa 2070, ryzena 2600 i 32gb ram może być ciut za słaby i nie mówię tu tylko o moc teoretyczną, a o linię +12v. Przetestuj kompa pod furmarkiem i prime95 jednocześnie i zobacz jak wtedy będzie się komp zachowywać.


nie ten objaw...… (!!!!)

#13 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 29 Maj 2019 - 20:18

Chyba aktualizacja BIOS-u i przestawienie Xmp pomogło. Śmigam od dwóch godzin razem ze streamem i brak spadków, tak więc dziękuję za pomoc i temat zamykam :)

#14 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 31 Maj 2019 - 21:13

Zobacz postgeforce_tm, o 29 Maj 2019 - 02:12, napisał(a):

w bios jak na foto wybierz load optimized defaults



w MIT znajdź ADVANCED CORE SETTINGS i EXTREME MEMORY PROFILE i wybierz jeden z dostępnych profili np. wlasnie ten 3000Mhz i zapisz zmiany


Temat jednak muszę wznowić. Niestety objaw spadków pod dokonanych operacjach nadal występuje. Z początku wydawało się że wszystko dobrze sprawnie śmiga ale spadki pojawiły się ponownie.

#15 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 31 Maj 2019 - 21:51

Zobacz postSebolinho10, o 31 Maj 2019 - 21:13, napisał(a):

Temat jednak muszę wznowić. Niestety objaw spadków pod dokonanych operacjach nadal występuje. Z początku wydawało się że wszystko dobrze sprawnie śmiga ale spadki pojawiły się ponownie.



ja uważam ze to problem z konfigiem cpu <=> pamieci

sprawdz czy faktycznie sa prawidłowo zamontowane zgodnie z wskazówkami producenta, tj. umieszczone w odpowiednio wspolpracujace ze soba porty dimm

ew. zamien kosci ze soba

ew. sprawdz na każdej kosci z osobna

#16 Użytkownik jest niedostępny   sadownik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 34
  • Dołączył: Pt, 19 Kwi 19

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 23:27

poprostu ustaw proifl xmp pamieci na 3000 mhz... jakie dokladnie masz kosci?

#17 Użytkownik jest niedostępny   geforce_tm 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 23:32

O ile dobrze się zrozumieliśmy to Twierdzi że ustawil

#18 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 08:48

Zobacz postsadownik, o 02 Czerwiec 2019 - 00:27, napisał(a):

poprostu ustaw proifl xmp pamieci na 3000 mhz... jakie dokladnie masz kosci?


Przestawiłem na 3000, na pewno drobna poorawa jest, ale spadki wciąż sa odczuwalne. Wypiąłem jedną kość i sprawdzę jak będzie. Kości mam G.Skill Aegis DDR4 F4-3000C16D-32GISB

#19 Użytkownik jest dostępny   skubi 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 279
  • Dołączył: So, 21 Maj 05

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 08:54

Pamięci w 2 i 4 slocie wpięte ?

Ten post był edytowany przez skubi dnia: 02 Czerwiec 2019 - 08:54


#20 Użytkownik jest niedostępny   Sebolinho10 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wt, 28 Maj 19

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 08:56

Zobacz postskubi, o 02 Czerwiec 2019 - 09:54, napisał(a):

Pamięci w 2 i 4 slocie wpięte ?


Tak. Przestawiałem też na 1 i 3 slot ale bez zmian
Dodam też iż komputer działa pod obciążeniem dwóch monitorów Full HD podpiętych jeden pod Display Port a drugi pod HDMI, choć wątpię żeby to miało jakieś znaczenie w tym temacie, tymbardziej że na o wiele słabszym komputerze też miałem oba podpięte, a takowych spadków nie miałem.

Ten post był edytowany przez Sebolinho10 dnia: 02 Czerwiec 2019 - 09:00


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych