Forum PCLab.pl: Wymiana/dokupienie RAM do MSI Tomahawk B350 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana/dokupienie RAM do MSI Tomahawk B350 Niewystarczająca pojemność pamięci oraz problem z częstotliwościami.

#1 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 31 Maj 2019 - 10:29

Witam, we wrześniu (2018 roku) kupiłem składaka z bebechami jak w sygnaturce (w załączeniu screen koszyka zawierający bebechy).

Zamierzam zamienić lub dołożyć RAM, ponieważ w Metro Exodus czy też ARK:SE mam często dropy. Podejrzewam, że to przez mały RAM (8GB).
Mam też inny problem z obecnym RAM'em, a dokładniej chodzi o częstotliwości pracy. Próbowałem bawić się w profile XMP i ręcznie ustawiać, ale moje gmeranie kończyło się BSoD przy starcie systemu lub po 5-10 minutach pracy na przeglądarce, więc pozostawiłem to na auto. Przy ręcznym ustawianiu udało mi się ustawić stabilnie na chyba max 2777MHz lub w tych okolicach.

Moje pytanie brzmi:
Lepiej obecny RAM (2x4GB 3200MHz CL16) gdzieś opchnąć na alledrogo czy inne olx'y i kupić 2x8GB lub 4x4GB, czy może lepiej dokupić 2x8GB lub 2x4GB, a jeżeli dokupić to muszą być identyczne? Wiem, że częstotliwość będzie dostosowana do najwolniejszej kości, ale skoro nie mogę ustawić/ustabilizować częstotliwości na 3200MHz to warto dokupić kości z tymi samymi wartościami?

Co do kompatybilności obecnego RAM'u z płytą główną, to sprawdzałem na msi.com i są kompatybilne (model pamięci: HX432C16PB3K2/8).

Dodatkowo najlepsze jest to, że podczas uruchamiania ARK:SE program MSI Afterburner się wyłącza, muszę go uruchomić ponownie, ale też potrafi się wyłączyć podczas gry (podejrzewam, że jest wywalany z powodu małej ilości RAM).

Z góry dzięki za odpowiedzi. Jeśli chodzi o szczegóły sprzętu lub systemu mogę podać po powrocie do domu.

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Bart2_3_4 dnia: 31 Maj 2019 - 10:29


#2 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14704
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 31 Maj 2019 - 10:33

4x4GB w przypadku Ryzena to lipa, więc lepiej pogonić i kupić 2x8GB, np. https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html

BIOS w płycie głównej masz najnowszy?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 31 Maj 2019 - 10:41

Czy najnowszy to nie jestem pewien, ale miałem aktualizację podczas zakupu (czyli we wrześniu 2018 roku), aby rysiek 2600 hulał

#4 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3799
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 31 Maj 2019 - 15:19

W których slotach masz RAM?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 11:50

Jeśli chodzi o BIOS to jestem 5 wersji do tyłu (najnowsza z 21.05.2019, a obecnie mam z 24.07.2018)
Pamięci RAM mam w slotach 2 oraz 4

#6 Użytkownik jest dostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3799
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 01 Czerwiec 2019 - 12:01

Zaktualizuj BIOS w takim razie. + Jak wyżej 4 moduły RAM to słaba opcja, jak bardzo potrzebujesz 16gb, to idź w 2x8gb.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 01 Czerwiec 2019 - 12:02


#7 Użytkownik jest niedostępny   Bart2_3_4 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 24
  • Dołączył: Pn, 27 Sie 18

Napisany 08 Lipiec 2019 - 07:12

Wybaczcie odkop :)

Niestety z pamięciami 2x4GB (jakie miałem) nie udało się ustawić wymarzone 3200MHz nawet po aktualizacji BIOS'u, jedynie udało mi się uruchomić na profilu XMP 1.

Zakupiłem nowe kości 2x8GB i według waszych zaleceń siedzi tylko 2x8GB i... śmiga aż miło na częstotliwości 3200MHz :)

Postanowiłem tutaj to napisać, bo może w przyszłości się komuś przyda.

Wielkie dzięki za pomoc!

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych