Forum PCLab.pl: chłodzenie dysku m2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

chłodzenie dysku m2 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   gonzo9999 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Nd, 02 Cze 19

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 14:44

hej mam pytanie. Płyta główna Gigabyte z390 aorus master posiada osłony termiczne na dyski m2. Czy to oznacza że muszę kupić dyski bez radiatorów, czy te z radiatorami będą również pasować?

#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 14:52

Nikt Ci nie każe używać radiatorów dołączonych do płyty.
Ogólnie radiatory są opcjonalne.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1148
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 15:15

Zobacz postMitycznyJeż, o 02 Czerwiec 2019 - 14:52, napisał(a):

Ogólnie radiatory są opcjonalne.

Dokładnie. SSD się ogólnie mocno grzeją, ale jeśli nie są wykorzystywane w typowo hardcore'owy sposób, nic im nie będzie. W ostateczności jest też throttling.

OP, cokolwiek zdecydujesz, raczej nie zdejmuj radiatorów/obudów z dysków SSD na M2. Czasami nie robi to problemu, a czasami łatwo można sobie narobić szkód.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 15:47

Zobacz postMakavcio2, o 02 Czerwiec 2019 - 16:15, napisał(a):

OP, cokolwiek zdecydujesz, raczej nie zdejmuj radiatorów/obudów z dysków SSD na M2.

Jak zdejmie radiator z takiego SSD to już jest po gwarancji.
Gdy mocno się zagrzeją,to będzie throttling i spadek transferów odczyt/zapis

#5 Użytkownik jest niedostępny   Ania1984 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Cz, 01 Maj 14

Napisany 02 Czerwiec 2019 - 18:18

Kup WD SN750 - ten dysk ma wypasiony radiator, natomiast te dołączone do płyt głównych najczęściej są znacznie mniej skuteczne. A tak w ogóle to czytałam, że nie powinno się chłodzić całego nośnika M2 tylko sam kontroler. Pamięci lubią wysokie temperatury i za mocne schłodzenie skutkuje podniesieniem ich napięcia przez kontroler i jeszcze wyższe temperatury samego kontrolera.

#6 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 11:21

Ja swojego P510 480GB mam przykrytego radiatorem z chipsetu i mam w benchmarkach ledwo 52 stC.

Nie wiem dla czego nie chłodzić też kostek pamięci :hmm:

Dodaj obrazek

#7 Użytkownik jest niedostępny   Ania1984 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 256
  • Dołączył: Cz, 01 Maj 14

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 19:14

Zobacz postleven, o 03 Czerwiec 2019 - 11:21, napisał(a):

Ja swojego P510 480GB mam przykrytego radiatorem z chipsetu i mam w benchmarkach ledwo 52 stC.

Nie wiem dla czego nie chłodzić też kostek pamięci :hmm:

Dodaj obrazek


Włożyłeś 2 nośniki NVMe do Z370 ? Nie ogranicza to ich wydajności albo linii dla karty graficznej ? :hmm:

Też się zastanawiam nad NVMe (pod system) i mam pytanie odnośnie instalacji - czy ten radiator z chipsetu ma naklejkę do zdjęcia przed montażem ? Jeżeli tak i przykręcisz go później a on się przyklei do nośnika to łatwo go później odkleić ? ;)

Ten post był edytowany przez Ania1984 dnia: 03 Czerwiec 2019 - 19:19


#8 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 19:20

Z370 odcina dwie Sata 5i6, gdy w biosie ustawisz x4 pci-e dla M2.
Chipset musi się podzielić liniami, ale ten główny koło procesora idzie z procesora i on zawsze będzie pracował nax4.

Domyślnie, bios ustawia chipset dla M2 x2.
Można go ustawić ręcznie na x4 - chip musi odciąć 2x SATA ostanie, dla tego, HDD podpinam pod pierwszy SATA.
Był na 6 i gdy ustawiłem w biosie x4 dla drugiego M2, to HDD był niewidoczny - odcięty z powodu x4 pci-e dla M2.
Wystarczy przełożyć Sata HDD na 1 Sata i jest OK


Nie pamiętam co do naklejek.
W każdym bądź razie, P510 zamontowałem i po prostu przykręciłem radiator od chipa - ten podłużny.
Tam jest już termopad zdaje się.
A jak jest taśma na termopadzie, to ją należy zdjąć.

Aaa tego nie wiem.
Patrząc na GPU-Z, chyba wszystko jest OK:

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez leven dnia: 03 Czerwiec 2019 - 19:33


#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12838
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 21:52

Z370 w Asrock Extreme4 bez problemu obsługuje do 3 dysków NVME. Z tym że nie da się puścić RAID 0 na trzech czy nawet dwóch dyskach w stylu MP510 i cieszyć się pełną wydajnością. Za to przy użyciu wolniejszych dysków można śmiało je raidować i prędkość wzrośnie.

Na Z370 chyba zawsze oba dyski spięte są z chipsetem. Dodatkowo można wsadzić w trzeci port ( czarny PCIE 16x ) adapter PCIE - NVME i w ten sposób podpiąć trzeci dysk NVME.

Dokładne zależności co jak jest rozprowadzone trzeba zawsze sprawdzać w instrukcji płyty głównej. W zależności od modelu będzie traciło się różne porty SATA.




Z370 ASUS PRIME A
https://dlcdnets.asu...70-A_UM_WEB.pdf


Tutaj instrukcja też nic nie mówi o liniach z CPU dla NVME. @leve nie wiem skąd wziąłeś te informacje, ale chyba pomyliło Ci się coś z ryzenami. Chociaż tam też nie obcina linii PCIE na GPU.

Zobacz postAnia1984, o 03 Czerwiec 2019 - 20:14, napisał(a):

Włożyłeś 2 nośniki NVMe do Z370 ? Nie ogranicza to ich wydajności albo linii dla karty graficznej ? :hmm:


Każdy dysk NVME na Z370 ( do trzech sztuk z adapterem ) działa z pełną prędkością PCIE 3.0 4x. Haczyk polega na tym, że kiedy chcemy użyć dwa takie dyski jednocześnie Np w raid to przepustowość spada bo chipset jest spięty z procesorem DMI 3.0, czyli odpowiednikiem PCIE 3.0 x4.

#10 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 22:28

Kupiłem... zamontowałem.

EVO jest tylko na system

Działa.

P510 tylko na zainstalowane gry i działa.

Ale HDD miałem wpięte w SATA6 i wszystko było OK do czasu, gdy w biosie nie zmieniłem pci-e dla m2 z 2 na 4

Wtedy 5i6 SATA jest nieaktywne.

Co mam napisać jeszcze ?

M2 od strony CPU nic nie robi bo jest od CPU tak ?

CHip nic nie ma nic z nim wspólnego.














s

#11 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 03 Czerwiec 2019 - 23:21

Zobacz postleven, o 03 Czerwiec 2019 - 23:28, napisał(a):

M2 od strony CPU nic nie robi bo jest od CPU tak ?

CHip nic nie ma nic z nim wspólnego.

Nie masz żadnych linii z cpu prowadzonych do M.2.
Takie rzeczy "w standardzie" tylko na AM4, intelkę na s1151 wciąż wyprowadza z cpu tylko 16 linii. Można je dzielić, ale płyty które przeznaczają te linie na M.2 to jednostkowe przypadki.
Prawie każda płyta z370/z390 M.2 prowadzi z chipsetu. Tak Twoja, jak i innych osób na ten socket udzielających się w temacie.
Zapoznaj się z diagramem ukazującym platformę -> KLIK

Zobacz postleven, o 03 Czerwiec 2019 - 20:20, napisał(a):

Z370 odcina dwie Sata 5i6, gdy w biosie ustawisz x4 pci-e dla M2.

To jest specyfika konkretnej płyty, a nie uniwersalna prawda w zakresie wszystkich płyt na danym chipsecie!
To od producenta płyty zależy jak rozdysponuje I/O udostępniane przez chipset. Mimo dużych liczb posiadających "up to" z przodu, często muszą zachodzić kompromisy.
Tutaj tabelka HSIO -> KLIK

#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12838
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 00:29

Kupiłeś, zamontowałeś i jak doszedłeś do tego, że obcina Ci GPU z 16x do 8x? Owszem można to zrobić wkładając adapter PCIE->NVME do drugiego slotu PCIE 16x w płytach z przełącznikiem ( obsługa SLI ). Wtedy podzieli linie PCIE na pół. Ale czarne sloty PCIE 16x nie obcinają nic na GPU ( lub / 4x jak ktoś taką sobie płytę znajdzie, chyba EVGA? ).

To że PCIE zjada SATA to praktycznie normalka. Tak samo trzeci slot PCIE 16x ( elektrycznie 4x ) zjada wszystkie 3 sloty PCIe 1x.

Zamiast portów SATA, dyski NVME równie dobrze mogłyby wyżerać porty USB, dźwięk czy sieciówkę. Z tego wszystkiego najrozsądniej chyba jest, kiedy traci się SATA a nie pozostałe "opcje".
Jeden dysk NVME potrzebuje transferu na 4 liniach PCIE. Taki urok mainstreemu, że większość portów na płycie to atrapy :)


Jeden z portów M.2 z obsługą SATA zjada u Ciebie zwykły port SATA1 jeżeli wsadzisz do M.2 dysk SATA. Ten od strony CPU. Tak więc jakim cudem po wsadzeniu dysku SATA do pierwszego slotu M.2 miałbyś kanibalizację portu SATA z chipsetu?


Jeżeli masz EVO na system i MP510 na gry (CPU + Chipset) to puść kopiowanie dużego pliku między dyskami. EVO ma 3500MB/s odczytu. MP510 ma 3000MB/s zapisu. Czyli puszczając zapis na MP510 powinieneś wyciągać 3000MB/s. Prawdopodobnie zatrzymasz się gdzieś w okolicy 1600-1700MB/s. W teorii 2000MB/s powinno dać się zrobić, ale chyba na potrzeby korekcji CRC albo czegoś innego część transferu DMI przepada.

Druga opcja to odpal jednocześnie testy syntetyczne na EVO i MP510. Zobaczysz, że oba dyski siądą na pysk z wydajnością.


Jeżeli na GPU masz PCIE 8x, to znaczy, że pewnie wsadziłeś dźwiękówkę albo coś innego w drugie gniazdo PCIE 16x.

Zobacz postleven, o 03 Czerwiec 2019 - 20:20, napisał(a):

A jak jest taśma na termopadzie, to ją należy zdjąć.



zależy jaki pad, są takie gdzie się taśmy nie zdejmuje. Z jednej strony pad jest lepiący a z drugiej na taśmie jest śliski. Przy zdejmowaniu takiej taśmy cały pad rozsypuje się w rękach.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 04 Czerwiec 2019 - 00:23


#13 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 11:53

Ufff... ale jesteście obcykani w temacie :)

Ja nic nie kombinuję, zamontowałem bliżej CPU EVO Plusa 250GB i jest tam system (tylko) a do drugiego M2 zapakowałem P510 tylko do zainstalowanych gier.
To działa, ale Sata 5 i 6 jest nieczynna, gdy w biosie ustawiam na sztywno dla M2 PCI-E na x4.
Domyślnie jest x2 dla M2 i wtedy wszystkie Sata działają.
Nie potrafię tego technicznie wyjaśnić, bo na tych sprawach się nie znam.

A grafika działa dalej na PCI-E x16 3.0

Dodaj obrazek

#14 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 15:18

Zobacz postleven, o 04 Czerwiec 2019 - 12:53, napisał(a):

Nie potrafię tego technicznie wyjaśnić, bo na tych sprawach się nie znam.

No i właśnie po to jesteś obsypywany informacjami, diagramami i tabelkami, żebyś zrozumiał i był w stanie wyjaśnić ;)
A widać że chcesz to zrozumieć, bo inaczej nie siliłbyś się na interpretację (czasami nietrafioną) własnych obserwacji.

Tylko bądź ostrożny z wyciągania pochopnych wniosków na temat całej platformy - jest wiele możliwości konfiguracji i/o chipsetu, i to co jest prawdą dla Twojej płyty nie musi być nią w innych modelach.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 12838
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 04 Czerwiec 2019 - 15:28

Można było w sumie tak pomyśleć, że pierwszy slot m.2 to z CPU bo nie traci sata jak wkłada NVME. A sam Intel pisze nieraz że VPU ma 20 linii PCIE. No ale że 4 idą na chipsety to już nie pisze nawet z gwiazdką.

#16 Użytkownik jest niedostępny   frog67 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 423
  • Dołączył: Pt, 27 Sie 10

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 15:05

No to płytki z chipsetem X570 będą miały pewną przewage skoro z ryśka 3000 wychodzą 24 linie a nie 20 jak u intela (dochodza właśnie 4 linie do obsługi najbliższego M2)

Wtedy drugi dysk zabiera nam ewentualnie 2 złącza SATA z dostępnych łacznie 6 więc dramatu nie ma, cztery w zupełności wystarczą na HDD jako magazyn i ewentualnie jakiś kontroler.

#17 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 08 Czerwiec 2019 - 18:38

Tak właśnie wcześniej myślałem, że M2 bliżej CPU korzysta z linii CPU, ale według rozpiski tak nie jest.
Oba M2 w mojej z370 korzystają z PCI-E od chipsetu.
I tak jak napisałeś, przydzielając w biosie PCI-E x4 dla M2, wyłączają się dwa ostatnie SATA (5i6) - pozostają 4 aktywne (Z370 mobo)

Nie wiem dla czego myślałem, że M2 koło CPU korzysta z PCI-E od CPU skoro I7 8700 ma tylko 16 linii PCI-E, które idą do głównego slotu grafiki PCI-E 3.0 x16 :P

#18 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 290
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 13:58

Witam, to przy chipset Z270 i tej płycie http://www.gigabyte....ga-z270-hd3p#kf też tak jest że 5 i 6 SATA wyłącza się po przestawieniu w biosie z x2 na x4 M2? Bo będę dziś montował PNY XLR8 CS3030 500 GB. W sumie to i tak trzeba przestawić z x2 na x4 dla M2 bo po co sprzęt ograniczać. W testach syntetycznych bym miał połowę prędkości bodajże. Dobrze że płyta ma 6 SATA, bo mam już 3 SSD podłączone i DVD. Ale karty graficznej linij mi nie obetnie, i nie spowoduje to spadku wydajności? Kartę dźwiękowa mam po slocie PCI, to nie koliguje w niczym chyba.

Ten post był edytowany przez kamar59 dnia: 11 Czerwiec 2019 - 13:59


#19 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 14:09

@kamar59
O takich rzeczach zawsze jest wzmianka - jak nie w specyfikacji na stronie, to w instrukcji.

#20 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17945
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 15:40

Zobacz postkamar59, o 11 Czerwiec 2019 - 14:58, napisał(a):

Witam, to przy chipset Z270 i tej płycie http://www.gigabyte....ga-z270-hd3p#kf też tak jest że 5 i 6 SATA wyłącza się po przestawieniu w biosie z x2 na x4 M2? Bo będę dziś montował PNY XLR8 CS3030 500 GB. W sumie to i tak trzeba przestawić z x2 na x4 dla M2 bo po co sprzęt ograniczać. W testach syntetycznych bym miał połowę prędkości bodajże. Dobrze że płyta ma 6 SATA, bo mam już 3 SSD podłączone i DVD. Ale karty graficznej linij mi nie obetnie, i nie spowoduje to spadku wydajności? Kartę dźwiękowa mam po slocie PCI, to nie koliguje w niczym chyba.


Ja mam podpięte dwa dyski NVMe pci-e x4, dla tego obcina mi 5 i 6 SATA.
Przy jednym NVMe, chyba SATA 5 i 6 nie byłaby wyłączana :hmm:
Z resztą sam to sprawdzisz u siebie.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych