Forum PCLab.pl: chłodzenie dysku m2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

chłodzenie dysku m2 Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13204
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 16:30

Del.
 Pomyłka tematu.

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 20 Czerwiec 2019 - 07:03


#22 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 16:49

Nie wiem o czym piszesz :E

#23 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 20:55

Tą naklejkę zdjąć z kości poprawi temperaturę? Te 68 st to jest chwilowe podczas testów to nie ma czym się przejmować. Nic nie musiałem w bios zmieniać co do ustawień prędkości dysku te x2 czy x4 w ogóle nie mam tego.
Testy wyników:
Dodaj obrazek

A co do ustawień biosu widać nic nie zabiera SATA
Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

HWINFO TEMP
Test na 3 GB wynik o połowę niższy.
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez kamar59 dnia: 11 Czerwiec 2019 - 21:32


#24 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13204
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 20:59

W HwInfo sprawdź temperatury. Mogą być dwa sensory. Ten co wkleiles często jest z kości A nie z kontrolera.

#25 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 21:45

To teraz spokojnie mogę sobie na ten PNY zainstalować nowy win 10 i powoli sobie instalować programy, a jak będzie wszystko to tamten usunę i powinno zniknąć wybór Windowsów przy starcie?

#26 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13204
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 21:56

Nie wiem jak to poinstalowales.

Ustaw dysk rozruchowe w boksie tylko na NVME i zobacz. Wydaje mi się że mogłeś skopac instalacje.

I potrzebne dodatkowe partycje i rozruchowe masz na starym dysku.

#27 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 22:19

@Minciu

Jeszcze mam stary win 10 na ssd, ale przecież mogę sobie zainstalować nowy win 10 na PNY M2. I pojawi mi się zapewne opcja wyboru windowsów jak było to kiedyś przy starszych windowsach. A jak skasuje widnows stary to w bios przestawię boot na PNY i powinno uruchamiać się normalnie, dobrze myślę?

#28 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 00:45

Teoretycznie tak, tylko przy instalacji 10 na PNY, odepnij pozostałe dyski.
Co do temperatur, to mam podobnie z maxymalną wartością.
I nie wiem, jakim cudem masz minimum 34 stC ?!
Teraz mam w pokoju 29 stC i dysk minimum ma 50stC :P
Po 3 benchmarkach aż 67 stC !
Muszę zamontować jakiś nawiew z przodu obudowy, bo za ciepło coś tam jest :P

1. 250GB EVO PLUS - zainstalowany system.
2. 480GB P510 - zainstalowane gry / 66%

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

3GB:

Dodaj obrazek Dodaj obrazek

EDIT: kupiłem radiatorek i zamontowałem go na EVO PLUS.
Wcześniej temperatura w benchmarku dochodziła do 67 stC.
Teraz 50 stC :)
A w pokoju 29 stC :E

https://allegro.pl/o...mNlMzc3OGU1ZjU=

Z tym, że radiator założyłem bez termopada, tylko nałożyłem pastę na kości i kontroler, a na dwa małe niżej osadzone scalaki, nałożyłem taśmę dustronnie przylepną termoprzewodzącą.
Tak, że ciepło idzie od razu na blachę.

Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez leven dnia: 12 Czerwiec 2019 - 10:24


#29 Użytkownik jest niedostępny   huudy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3742
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 10:30

Zobacz postkamar59, o 11 Czerwiec 2019 - 21:55, napisał(a):

Tą naklejkę zdjąć z kości poprawi temperaturę?

nic Ci to nie da, a pozbędziesz się gwarancji ;)

#30 Użytkownik jest niedostępny   Quba02 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9
  • Dołączył: Cz, 05 Lip 12

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 12:35

Nawet jak zakładamy swój radiator to zostawić tą naklejkę ? Chodzi mi o corsaira mp510

#31 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 13:04

Są dwie naklejki u mnie tą z napisem można zerwać żeby radiator lepiej przewodził od kości ciepło.
Tej nie można zerwać i tu jest płasko bez kości to nie ma co tu przyklejać.
Dodaj obrazek

Leven mam 35 st ale mam w budzie 2X140mm Be Quiet SilentWings 3, ciche są bo ustawione na 600 rpm.
Gorzej może być jak grę się odpali , bo M2 jest nad GPU i pod CPU ale jest wywiew zaraz to nie ma problemu.
Ten radiatorek z alegro chyba zamówię.

#32 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18238
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 13:42

Zobacz postQuba02, o 12 Czerwiec 2019 - 13:35, napisał(a):

Nawet jak zakładamy swój radiator to zostawić tą naklejkę ? Chodzi mi o corsaira mp510


Nie odklejałem niczego z P510, po prostu zamontowałem go do slotu M2 i przykryłem radiatorem od chipsetu.

Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek Dodaj obrazek

Pomiędzy tą odnogą radiatora od chipsu a P510, który jest pod nim jest termopad.
Na fotkach nie ma dysku, ale widać o co biega.

Zobacz postkamar59, o 12 Czerwiec 2019 - 14:04, napisał(a):



Leven mam 35 st ale mam w budzie 2X140mm Be Quiet SilentWings 3, ciche są bo ustawione na 600 rpm.
Gorzej może być jak grę się odpali , bo M2 jest nad GPU i pod CPU ale jest wywiew zaraz to nie ma problemu.
Ten radiatorek z alegro chyba zamówię.


Jak mocno się grzeje, a pewnie w te upały tak, to kup i zamontuj.
20zł i będzie lżej bidulkowi.

#33 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 13:54

Zobacz postleven, o 12 Czerwiec 2019 - 00:45, napisał(a):

Teoretycznie tak, tylko przy instalacji 10 na PNY, odepnij pozostałe dyski.


Co da odpięcie pozostałych dysków przy instalacji win na inny dysk?

#34 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19448
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 14:02

Zagwarantujesz sobie to, że nowy system nie doda się do plików rozruchowych, które już mogą istnieć na którymś z dysków.

Bo jeżeli by się dodał, to przy awarii bądź odpięciu takiego dysku nie uruchomiłbyś systemu.

#35 Użytkownik jest niedostępny   kamar59 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 295
  • Dołączył: Pt, 26 Sie 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 22:21

Win 10 zainstalowany, dyski odłączone, w bios ustawiam sobie który dysk ma być pierwszy Boot i w tedy windows startuje, nie ma wyboru jak kiedyś, ale to dlatego że dyski zostały odłączone jak koledzy radzili zrobić.

Dodaj obrazek

Dodaj obrazek

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych