Forum PCLab.pl: DYSKI NA M.2 czy Sata ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

DYSKI NA M.2 czy Sata ? Oceń temat: -----

#21 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 08:06

Jedna sztuka NVME 1TB za około 500zl kup sobie.

#22 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1006
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 08:30

Cytuj

M.2 to rodzaj slotu, pasują tam dyski M.2 SATA i M.2 NVME. Ale to zależy od płyty bo jeszcze są rożne wersje klucza ( wcięcia ). Sprawdź w instrukcji.

Trochę jestem zaskoczony, myślałem, że jak standard to standard patrże tylko na parametry dysku, a nie na rodzaj złącza. Powinno być tak jak w przypadku RAM - pasuje do każdej płyty obsługującej daną technologię DDR.


Co do tych złączy to skopiowałemj chyba z moreli czy z xcoma
Czyli co mogę każdy m.2?
Generalnie nvme to rodzaj pamięci czy interfejs/złącze na płycie wymagane do działania

Na stronie msi jest podane tak:
2x M.2 slots (Key M)*1

M2_1 supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s, 2242/ 2260/ 2280/ 22110 storage devices
M2_2 Supports up to PCIe 3.0 x4 and SATA 6Gb/s, 2242/ 2260/ 2280 storage devices

Czyli rozumiem każdy M2 pcie 4x mogę wrzucać
W sumie jeśli chodzi o radiatory to niby sloty na płycie głównej mają być
Zobacze jak to wyjdzie cenowo ale chyba bardziej opłacalny jest jeden m2 niz 2 osobne

Ten post był edytowany przez lolz dnia: 14 Czerwiec 2019 - 08:36


#23 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19431
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 08:56

Zobacz postlolz, o 14 Czerwiec 2019 - 09:30, napisał(a):

Trochę jestem zaskoczony, myślałem, że jak standard to standard patrże tylko na parametry dysku, a nie na rodzaj złącza. Powinno być tak jak w przypadku RAM - pasuje do każdej płyty obsługującej daną technologię DDR.

Przyjmujesz jakąś własną definicję "standardu", i jesteś zdziwiony, gdy rzeczywistość ją weryfikuje ;)

Standard zakłada, że po M.2 można mieć poprowadzone USB/PCIe/SATA. Które będą i w jakich wersjach - zależy od woli producenta płyty :)

Poczytaj też o USB-C - tam jest nie mniejsze zamieszanie. Czy w gnieździe jest USB2? Czy może USB3? Potrafi wysłać sygnał displayport? A może nawet obsługuje thunderbolt? 8:E



NVMe to "język" w którym komunikuje się system operacyjny z dyskiem. Sama komunikacja idzie po PCIe.
PCIe natomiast może być udostępnione w różnych gniazdach. Pełnowymiarowe x16, x4, x1, ale także w M.2, mPCIe, expresscard, USB-C w wersji z thunderboltem...

Póki używasz komputera do gier i multimediów radiatory są opcjonalne.

#24 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:33

Dodaj obrazek

#25 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19431
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:40

Eh... no i po co te klucze wrzucasz? Nic z nich tutaj nie ma, a tylko robią jeszcze większą wodę z mózgu osobie zielonej.

Jak mowa o slotach na wifi/gsm to faktycznie warto odróżniać klucze A/E, ale przy SSD?
Wystarczy sprawdzić specyfikację płyty i dysku. Jeżeli interfejsy się zgadzają, to i dysk wejdzie.

#26 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:54

Żeby wiedział że jak ma w instrukcji Key M to takie ma szukać ;)

#27 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19431
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:56

No ale przecież właśnie Ci próbuję przetłumaczyć, że przy gniazdach na SSD kluczyk jest rzeczą kompletnie nieistotną.
Jeżeli interfejsy się będą zgadzać (a je i tak trzeba sprawdzić!) to i fizycznie będzie pasować.

#28 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1006
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 19:08

Na stronie msi jest podane tak:
2x M.2 slots (Key M)*1

tak mam podane i innych nie moge szukac z tego co wynika

ale np.
https://www.x-kom.pl...ml#Specyfikacja
nie ma nic o kluczu no i jak mam sie dowiedziec zeby wybrac wlasciwy dysk

Ten post był edytowany przez lolz dnia: 14 Czerwiec 2019 - 19:09


#29 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19431
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 20:24

No dlatego powtórzę po raz trzeci żeby nie patrzeć na klucz, bo informacja o nim jest bezużyteczna.

W obu slotach masz obsługę zarówno sata jak i pcie, bierzesz SSD jaki Ci się podoba.

#30 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 21:13

Chyba wszystkie będą mieć dobry :D Bo sata zawsze ma podwójne wcięcie czyli wpasuje. NVME będa zawsze chyba na Key-M :)

Na Key M można też kupić AHCI nie wiem czy taki Ci odpali to chyba będzie jedyny co raczej nie pójdzie :D

Za 500zl upoluj sobie coś konkretnego, tak jak np tutaj było:
https://promocje.x-k...ry=10_kategoria[41]

EVO za 500zl był. Możesz też polowac na
- SC3030,
- XLR8  MP510
- 8200/8200 pro.

A jak ma byc tanio na teraz to chyba taki (TLC) lepiej zamiast cruciala na slabych kościach (QLC):
https://www.x-kom.pl...sx6000-pro.html


Jak brać QLC to musi być wyraźnie tańszy od TLC inaczej nie ma sensu.

Ciekawą opcją jest też M8PeG na kościach MLC. Jeden z ostatnich z wymierającego gatunku. 1TB za okolo 650zl chyba teraz chodzi. 500GB kosztuje tyle samo bo nie trafiła się jeszcze nowa dostawa albo obniżka cen. Ciężko powiedzieć ale cena chyba jest o 50% niższa od wejściowej.


Jeżeli nie gardzisz allegro, to tutaj masz jeszcze tanio z roczną gwarancją z jakiegoś sklepu:
https://allegro.pl/o...dele-8203516868

SSDPEKKF010T8 Intel Pro 7600p Series 1TB  - całkiem fajny NVME na 3D TLC. Zapis ma wolnawy ale 4K fajnie tam biega. Ponad 70MB/s przy mikro pliczkach, to prawie 2x więcej od większości SSDków ;)

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 14 Czerwiec 2019 - 21:26


#31 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1006
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 29 Czerwiec 2019 - 16:18

ma to byc dobre rozwiazane cena nie gra roli, ma chulac kilka lat, a nie chce co chwile latac na gwarancje, obecny dysk nigdy mnie nie zawiodl
wezme chyba jeden wiekszy niz 2 mniejsze i tyle

#32 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 347
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 02 Lipiec 2019 - 13:07

https://youtu.be/V3AMz-xZ2VM
Ja to tylko tu zostawię..

#33 Użytkownik jest niedostępny   lolz 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1006
  • Dołączył: Pt, 14 Kwi 06

Napisany 06 Lipiec 2019 - 08:36

Ok na tym filmiku nie ma podanych w ogóle parametrów dysków. a jest różnica między
https://www.mediaexp...ct1000mx500ssd4,id-1119015
https://www.mediaexp...80cs3030-1tb-rb,id-1352842
W ogóle co myślicie o tym PNY ?

Ten post był edytowany przez lolz dnia: 06 Lipiec 2019 - 08:41


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych