Forum PCLab.pl: Sieć w lokalu usługowym - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Sieć w lokalu usługowym

#1 Użytkownik jest niedostępny   witeX 

  • Master of disaster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1780
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 15:17

Witam,

Posiadam 4 komputery i 2 urządzenia peryferyjne(muszą być podłączone po Lanie, potrzebne do zdalnej diagnostyki), które chcę spiąć w całość.
Dodatkowo mam modem Huawei B529 do internetu LTE.

Jeden z komputerów miałby pełnić funkcję serwera, z wszystkiego chciałbym robić kopie zapasowe (NAS?)

Pytanie jak to wszystko zorganizować i czego potrzebuję?

Jeden komputer pełni funkcję serwera, dopinam do niego dysk NAS, dodatkowo kupuje switch, podpinam do niego wszystkie pcty i urządzenia, oraz modem żeby rozdzielić internet?

Czy to wszystko będzie działać w tej formie?
Czy czegoś więcej potrzebuję, lub inaczej muszę to połączyć?

#2 Użytkownik jest niedostępny   j3zz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 324
  • Dołączył: Pt, 22 Maj 15

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 17:39

Po tym modemie LTE będzie szedł internet na cały lokal, czy to jest jako dodatkowe źródło tylko pod wi-fi na przykład ?

Drugie pytanie, zamierzasz cały jeden komputer z tych 4 przeznaczyć na serwer ? Jak stoisz z obsługą IT ? Jesteś w stanie sobie sam ogarnąć dajmy na to postawienie centosa i wew. serwera plików po SMB ? Jeżeli tak to zamiast NAS'a kup za tę cęnę dysków i zbuduj sobie serwer plików.

Ten post był edytowany przez j3zz dnia: 07 Czerwiec 2019 - 17:48


#3 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4101
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 18:08

"Dysk NAS".. blah.
Ogólnie to będzie tak jak mówisz w większości wypadków, z tym że NAS nie podpinasz pod serwer, a od razu w sieć, czyli do switcha.
Router/Modem Huawei powinien ogarnąć wszystko, czyli działać jako serwer DHCP, DNS itp.
Czyli wszystkie komputery, serwery, NASy i router podpinasz do switcha i w zasadzie tyle. Jeżeli komputery mają automatyczne przydzielanie adresów IP to wszystko powinno chodzić "od strzała". Na serwerze i NASie najlepiej będzie ustawić ręcznie adresy z poza puli DHCP, żeby zawsze miały to samo IP w LANie.
Kopie można ogarnąć darmową wersją programu Veeam.

#4 Użytkownik jest niedostępny   witeX 

  • Master of disaster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1780
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 18:15

Zobacz postnarmiak, o 07 Czerwiec 2019 - 19:08, napisał(a):

"Dysk NAS".. blah.
Ogólnie to będzie tak jak mówisz w większości wypadków, z tym że NAS nie podpinasz pod serwer, a od razu w sieć, czyli do switcha.
Router/Modem Huawei powinien ogarnąć wszystko, czyli działać jako serwer DHCP, DNS itp.
Czyli wszystkie komputery, serwery, NASy i router podpinasz do switcha i w zasadzie tyle. Jeżeli komputery mają automatyczne przydzielanie adresów IP to wszystko powinno chodzić "od strzała". Na serwerze i NASie najlepiej będzie ustawić ręcznie adresy z poza puli DHCP, żeby zawsze miały to samo IP w LANie.
Kopie można ogarnąć darmową wersją programu Veeam.


A może lepiej po prostu, żeby komputery chodziły jako komputery w momentach kiedy są potrzebne,a główną funkcję pełniłby taki serwer nas np https://www.x-kom.pl...xusb-2xlan.html

O ile tak się da? I jak to jest z tymi kopiami, na każdym sprzęcie muszę mieć jakiś program czy coś, czy to idzie z automatu kopia dysków sieciowych?

Modem Huawei będzie głównym źródłem internetu

#5 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4101
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 18:50

Zależy do czego chcesz używać ten serwer. Jak tylko do przechowywania plików, to nie powinno być problemu w większości wypadków.
Tak, do robienia kopii zapasowych musisz mieć na każdym kompie odpowiedni soft. Nic się z automatu nie zrobi samo i musisz wszystko poustawiać.

#6 Użytkownik jest niedostępny   witeX 

  • Master of disaster
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1780
  • Dołączył: So, 15 Kwi 06

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 18:58

Zobacz postnarmiak, o 07 Czerwiec 2019 - 19:50, napisał(a):

Zależy do czego chcesz używać ten serwer. Jak tylko do przechowywania plików, to nie powinno być problemu w większości wypadków.
Tak, do robienia kopii zapasowych musisz mieć na każdym kompie odpowiedni soft. Nic się z automatu nie zrobi samo i musisz wszystko poustawiać.

Głównie do kopii plików, oraz do tego żeby mieć dostęp z każdego komputera do plików z innych. Przy okazji może wykorzystam do kopii monitoringu

#7 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4101
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 07 Czerwiec 2019 - 19:02

Trzymanie kopii plików ORAZ ważnych danych do których dostęp mają mieć wszyscy z firmy na jednym i tym samym urządzeniu to nie jest dobry pomysł. Jak coś się z nim stanie stracisz wszystko.
Do tego kopia z monitoringu będzie pewnie tam zapisywana ciągle, więc też może obniżyć wydajność samego urządzenia.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych