Forum PCLab.pl: problem z Dell Poweredge 2850 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

problem z Dell Poweredge 2850

#1 Użytkownik jest niedostępny   mzeromski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: Nd, 25 Gru 05

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 12:41

Witam
w firie mam postawiony windows server 2003 na Dell-u Poweredge 2850
od kilku dni mam problem z siecią.
to znaczy co jakiś czas server wyłącza mi kartę sieciową na dosłownie moment i załącza ją z powrotem..
dzieje się tak mniej więcej co jakieś 1,5 godziny.
nic by mi nie przeszkadzało gdyby nie to że na tym serwerze używamy programu WF-mag i każdorazowe wywalenie sieci powoduje tym że trzeba się przelogowywać ponownie. a jest to uciążliwe dosyć mocno.
Server ten jest wpięty wprost do Routera, ten nie pokazuje żadnych błędów,
zmieniłem kartę sieciową w tym serwerze na drugi port ale nic to nie pomogło, czyli na obydwu dzieje się to samo dokładnie.
jak mogę zdiagnozować owy problem ? czego to może być wina ?

#2 Użytkownik jest dostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3594
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 12:43

A testowałeś zmianę kabla od serwera do routera?

#3 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4123
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 12:50

Serwer był w międzyczasie restartowany? Może w tle odpalił się jakiś skryp, który ma za zadanie zrobić i przywrócić backup konfiguracji sieciowej?
Karta się wyłącza całkowicie, czy na chwilę traci połączenie? Jakieś logi w Event Viewer albo DMC?
RDP tego serwera jest wypuszczony na świat a jeżeli tak (niedobrze), to czy masz wszystkie patche zainstalowane, łącznie z tym, który wyszedł 14 maja tego roku?

#4 Użytkownik jest niedostępny   mzeromski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: Nd, 25 Gru 05

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 12:54

Zobacz postnarmiak, o 10 Czerwiec 2019 - 13:50, napisał(a):

Serwer był w międzyczasie restartowany? Może w tle odpalił się jakiś skryp, który ma za zadanie zrobić i przywrócić backup konfiguracji sieciowej?
Karta się wyłącza całkowicie, czy na chwilę traci połączenie? Jakieś logi w Event Viewer albo DMC?
RDP tego serwera jest wypuszczony na świat a jeżeli tak (niedobrze), to czy masz wszystkie patche zainstalowane, łącznie z tym, który wyszedł 14 maja tego roku?



wydaje mi się że na moment traci po prostu połączenie
zmieniałem kabel nic nie pomogło
moge nie mieć żadnych patchy po instalowanych bo wyłączona była aktualizacja samoistna.
robiłem tylko diagnostykę programem deel poweredge diagnostic.
którym programem zrobić diagnostykę na nowo i podesłać logi ?

server resetowałem już ze dwa razy bo myślałem że pomoże to coś

Ten post był edytowany przez mzeromski dnia: 10 Czerwiec 2019 - 13:18


#5 Użytkownik jest niedostępny   mzeromski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 350
  • Dołączył: Nd, 25 Gru 05

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 14:49

pomożecie ?
teraz miałem taki przypadek że znikł mi dostęp do serwera ( poprzez pulpit zdalny ) , nie działał także wfmag , w ogóle w sieci nie było widać tego serwera.
więc po 5 min poszedłem do niego, światełka normalnie migały przy sieciówce w nim ale zadziałała sieć dopiero po restarcie.. inaczej nie chciała ruszyć.
i o co tu chodzi ?

#6 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4123
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 15:01

Zalogowałeś się na ten serwer żeby sprawdzić, czy połączenie jest? Jaki ma adres IP? Czy może pingować router chociaż? Czy ping szedł z innego urządzenia na serwer? Czy działa połączenie do DMC (w tym serwerze to się chyba DRAC nazywa)?

#7 Użytkownik jest niedostępny   grz3chuu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 510
  • Dołączył: So, 06 Lut 10

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 15:38

Serwer ma pewnie z 15lat, obstawiam, że jego żywot się kończy, stąd cyrki z kartą sieciową. Proponuje kupić cokolwiek nowszego, i przemigrować się. Tym bardziej, że tytułowy Dell żre prądu, pewnie jest głośny i gorący a wydajnością nie grzeszy...

#8 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2128
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 07:00

pewnie Janusz, który ma ów firmę z ów serwerem, skąpi 2000 na 'nowy'

#9 Użytkownik jest niedostępny   NeGeDoC 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1136
  • Dołączył: Pt, 17 Sty 03

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 07:05

A co to za router? Jaki ma zasilacz?

#10 Użytkownik jest dostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4123
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 08:56

Zobacz postzyb3usz, o 11 Czerwiec 2019 - 08:00, napisał(a):

pewnie Janusz, który ma ów firmę z ów serwerem, skąpi 2000 na 'nowy'

Hardware to najmniejszy problem. Znajdź mi proszę nowszy serwer z licencją na Windowsa za 2000 :)

#11 Użytkownik jest niedostępny   zyb3usz 

  • InClusive
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2128
  • Dołączył: Wt, 13 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 10:08

o tym własnie piszę.....
typowy Janusz, który zainwestował albo co gorsza kupił trupa 5 lata temu) i mylsi ze bedzie miał wszystko na lata,
sprzęt jak i software sie aktualizuje, bo i tak w końcu dojdzie do momnetu, gdzie albo serwer padnie i wtedy nawet bazy nie odzyskasz, patrząc na spec sprzętu i podejście, pewnie nawet backupu nie ma...

Ja dla swojego wlasnego spokoju, postawiłbym bym przełożonego/zleceniodawcę pod sciana i poiwedział jasno, z tego sprzetu i tej wersji programu nic się więcej nie da zorbić = kupujemy nowy serwer + nowe licencje na niego + upgrade ERPa do nowszej wersji i migracja bazy

#12 Użytkownik jest niedostępny   1minuser 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 595
  • Dołączył: Cz, 04 Lip 13

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 13:14

Pitolicie, jest to stary serwer ale nie wiecie, ile lat faktycznie przepracował i pod jakim obciążeniem, ani w jakich warunkach. Chce - to niech używa, jego odpowiedzialność. Jak kupi nowiutki i będzie to samo, to zwrócicie mu pieniądze i czas poświęcony na migrację?

Przecież to może być sterownik, kabel, aktualizacja, antywirus, przełącznik sieciowy, inne urządzenie w sieci (np z tym samym adresem, bo DHCP zawodzi, albo ktoś ręcznie sobie alternatywny dodał), temperatury (w końcu jest lato, a nie wszyscy mają klimatyzowane serwerownie). Wrzućcie na luz a nie rzuciliście się i januszujecie go :E

Sytuacje są różne, może nawet to jakiś non-profit(tutaj to ja przesadzam, bo wfmag służy do fakturowania) i dostali to w prezencie, a na nowy ich nie stać. Może zrobicie zrzutkę i wymienicie?

Tak jak ktoś wyżej wspomniał, zajrzyj do logów:
-windowsa
-dell omsa (przez przeglądarkę się wchodzi, loguje, i jest log zdarzeń sprzętowych)
-switcha, jeśli jest zarządzalny - jeśli faktycznie wywaliło kartę sieciową, będzie zdarzenie o odłączeniu kabla sieciowego
Możesz też zapuścić ping na serwer i obserwować, czy stracisz jakieś pakiety w momencie wystąpienia problemu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Petru23 

  • 5`nizza
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30204
  • Dołączył: Cz, 15 Lis 07

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 10:43

sam działam na starym serwerze FJ i bangla jak powinien.
Miałem praktycznie to samo z Małą Księgowością. W routerze cos się przeatwilo, nie pamiętam gdzie, jakieś kanały czy porty. Przywrócenie routera do fabryki pomogło

Ten post był edytowany przez Petru23 dnia: 17 Czerwiec 2019 - 10:44


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych