Forum PCLab.pl: Micron 1100 SSD M.2 vs. ADATA SX8200 Pro - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Micron 1100 SSD M.2 vs. ADATA SX8200 Pro Czy warto zmieniać? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   E-Mariusz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 122
  • Dołączył: Wed, 22 Mar 17

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 15:01

Dzień dobry!

Lada dzień odbiorę laptopa (Acer Aspire 7), w którym na 95% w gnieździe M.2 będzie zamontowany niniejszy dysk. Pytanie, czy warto dokładać do wymiany na tytułowy dysk ADATA?

Nie pracuję w NASA, nie kopię kryptowalut - jestem przeciętnym człowiekiem, który raz na czas złoży jakiś film w Adobe. Czy zauważyłbym różnicę po zmianie jeśli M.2 będę traktował dysk wyłącznie pod programy i system?

#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18230
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 15:09

Micron jest na SATA, ten drugi na nvme pci-e.
Jakie masz gniazdo w laptopie ?

#3 Użytkownik jest niedostępny   E-Mariusz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 122
  • Dołączył: Wed, 22 Mar 17

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 15:40

NVMe PCI-E - dlatego właśnie mam rozterkę, bo gniazdo jedno (w drugim SATA3 będzie siedział HDD na dane), a z drugiej strony nie będę miał za bardzo z takim luźnym Micronem zrobić.

Pytanie właśnie bardziej pod kątem techniczno-transferowym - czy w tym co robię, tj. montaż i codzienne użytkowanie zauważę różnicę?

#4 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18230
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 18:21

Aha... chyba załapałem :E
Lapek przyjdzie z SATA SSD, a Ty zastanawiasz się nad wymianą go na ADATE.
Sama obsługa systemu przy SSD SATA vs NVME PCI-E jest praktycznie taka sama.
Klik i już jest.
Za to operacje na plikach, kopiowanie, itd, to już na pewno lepiej na NVME.
Jak masz kasę, zainwestuj w jakiś dysk na M2 NVME PCI-E x4 250GB lub większy i niech będzie tylko na system.
W każdej chwili można go przełożyć do innej maszyny z M2i mieć z niego korzyść.
Ja tak zrobiłem i kupiłem Samsunga EVO PLUS 250GB i pyka jak ta lala.

Dodaj obrazek

#5 Użytkownik jest niedostępny   Krisol 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7576
  • Dołączył: Nd, 01 Gru 13

Napisany 10 Czerwiec 2019 - 20:52

Jeżeli przerzucasz dużo plików to warto, jeżeli tylko instalujesz programy po formacie a potem używasz, to nie.

Ten post był edytowany przez Krisol dnia: 10 Czerwiec 2019 - 20:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18230
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 07:36

W sumie nie ma co się szczypać z zakupem dysku NVMe.
Są tanie i bardzo wydajne.
Nie wiadomo, co się stanie z rynkiem pamięci masowych za pół roku, albo jeszcze szybciej.
Znowu ceny wylecą w kosmos i będzie beka.
Ja bym kupił teraz póki są ceny fajne dysk NVMe.

#7 Użytkownik jest niedostępny   E-Mariusz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 122
  • Dołączył: Wed, 22 Mar 17

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 07:50

Ok, zakładając, że biorę ten dysk - jakiś pomysł co mogę zrobić ze starym, jeśli nie dysponuję sprzętem, żeby go przełożyć? Kieszeń i jako pendrive?

#8 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18230
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Czerwiec 2019 - 10:16

Na pewno przyda się do jakiegokolwiek innego lapka lub stacjonarki na np. system lub gry (zainstalowane gry)
A w szufladzie przecież nie straci na wydajności, jeżeli na razie nie będzie potrzebny :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych