Forum PCLab.pl: Duże temperatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Duże temperatury Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Just_Sky3Lear 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 05 Maj 19

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 15:10

Czy procesor podczas grania powinien mieć 80-90 stopni?

#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 15:13

Może mieć.
Raz to będzie niebezpiecznie za dużo, kiedy indziej dużo, ale bezpiecznie, a jeszcze kiedy indziej - zgodnie z tym, jak ma pracować.

#3 Użytkownik jest niedostępny   larry.bigl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11880
  • Dołączył: Pn, 22 Gru 08

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 15:18

Zobacz postJust_Sky3Lear, o 12 Czerwiec 2019 - 16:10, napisał(a):

Czy procesor podczas grania powinien mieć 80-90 stopni?

Nie, nie powinien.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 17:27

patrz teraz na temperaturę otoczenia.

#5 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 17:47

Zobacz postJust_Sky3Lear, o 12 Czerwiec 2019 - 16:10, napisał(a):

Czy procesor podczas grania powinien mieć 80-90 stopni?

Zależy od tego jaki to jest procesor(w sensie jaki mocny),chłodzenia,wentylacji w obudowie oraz od pasty termoprzewodzącej(czy nie straciła swoich właściwości)
Normalnie procesor nie powinien mieć 80-90 st.,ale mamy teraz upalną pogodę,co ma wpływ na temperatury.
80-90 st. to dość blisko do granicy throttlingu,jeśli mówimy o Intelu,gdzie ich procki pracują do 100 st. Z kolei na AMD to na FX to bardzo dużo(throttling od 70 st.),a na Ryzenach niebezpieczna temperatura - ale mimo to nie ma throttlingu(max.zalecana temp.dla Ryzenów to 75 st.)

#6 Użytkownik jest niedostępny   Just_Sky3Lear 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 05 Maj 19

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 18:08

procek to amd a10-7800, chłodzenie boxowe, odpaliłem znowu HWMonitor i odnotował najwyższą temperature 161 stopni, chyba musze iść zbierać na nowe chłodzenie lub procesor

Ten post był edytowany przez Just_Sky3Lear dnia: 12 Czerwiec 2019 - 18:24


#7 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3199
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 18:33

Maksymalna bezpieczna temperatura tego procka to około 72 stopni pod obciążeniem, te 161 to pewnie jakiś błąd. Kiedy zmieniałeś pastę ostatnio? Może wystarczy ją zmienić przeczyścić wentylator/radiator i zmienić pastę.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Czerwiec 2019 - 18:34


#8 Użytkownik jest niedostępny   Just_Sky3Lear 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 05 Maj 19

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 18:39

możliwe że błąd, paste ostatnio zmieniałem rok temu

#9 Użytkownik jest dostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3199
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 19:10

Zobacz postJust_Sky3Lear, o 12 Czerwiec 2019 - 19:39, napisał(a):

możliwe że błąd, paste ostatnio zmieniałem rok temu

Jeśli nie była to pasta dobrej jakości to może czas ją zmienić. Moze też złe nałożyłeś, może była zabrudzona przypadkiem, czy coś, Tak czy siak lepiej zmienić najpierw pastę, przeczyścić chłodzenie z syfu/kurzu zamiast szarpać się od razu na nowe chłodzenie, czy procesor. Poza tym weź pod uwagę ze mamy upały.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 12 Czerwiec 2019 - 19:29


#10 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 09:58

Póki co największy problem tutaj to użycie hwmonitora do sprawdzania temperatur. On zgłasza bzdury dla tej rodziny procesorów.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 10:04

Zobacz postSary, o 12 Czerwiec 2019 - 19:33, napisał(a):

Maksymalna bezpieczna temperatura tego procka to około 72 stopni pod obciążeniem, te 161 to pewnie jakiś błąd. Kiedy zmieniałeś pastę ostatnio? Może wystarczy ją zmienić przeczyścić wentylator/radiator i zmienić pastę.

Tylko trzeba patrzeć na stopnie celsjusza a nie na stopnie fahrenheita

Zobacz postMitycznyJeż, o 13 Czerwiec 2019 - 10:58, napisał(a):

Póki co największy problem tutaj to użycie hwmonitora do sprawdzania temperatur. On zgłasza bzdury dla tej rodziny procesorów.

HWMonitor nie jest aż taki zły,owszem dla niektórych procków zgłasza głupoty.
Są inne programy tj.Real Temp/Core Temp czy HWInfo

#12 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19182
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 10:26

Zobacz postSplendor_97, o 13 Czerwiec 2019 - 11:04, napisał(a):

HWMonitor nie jest aż taki zły,owszem dla niektórych procków zgłasza głupoty.

No to jest zły, soft tego typu powinien być uniwersalny, szczególnie jeżeli ma być polecany laikom.
Na brak wsparcia antycznego sprzętu w oprogramowaniu można machnąć ręką, błędne odczyty na platformie która często trafiała do budżetowych zestawów już niezbyt.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Just_Sky3Lear 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: Nd, 05 Maj 19

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 21:29

Uzywałem wielu rzeczy do monitorowania temperatury, i są takie same wszędzie, wymieniłem paste i mam 90 stopni po 10 sekundach od włączenia komputera, czy to może być wina zasilacza? mam Akyga (chyba) basic 500w (wiem że zły zamierzam zmienić)

Ten post był edytowany przez Just_Sky3Lear dnia: 14 Czerwiec 2019 - 21:32


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych