Forum PCLab.pl: I9 9900k temperatury - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

I9 9900k temperatury Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:13

Witam.

Mam pytanie odnośnie tego CPU. Temperatura w bf5 1440p na ultra to 70-85 stopni. W sumie to większa część czasu to ok 80 st. Mam też dziwne ściny po zakończeniu mapy jak jest podsumowanie, punkty do broni itp to wtedy procek osiąga użycie nawet 100% i temp skacze na parę sekund do 90 - 90 kilku stopni. W innych grach temperatury są sporo niższe. Np w escape from tarkov na ultra to ok 60-70. Temp gpu 68-75 st. Pozostałe graty : Mobo aorus z390 pro WiFi, 1080 ti Asus rog strix, 16 GB gskill tridentz 3200, antec EDGE 550 w, obudowa fractal 4, Samsung 500 970 evo plus. System jak i bf
na dysku m2. Komputer posiada 4 wentylatory z czego tylko jeden (tylny) wyciąga powietrze. Pc stoi w biurku. Pasta thermal grizzly. Chłodzenie CPU PHANTEKS PH-TC14PE. Jeden wiatrak lekko podniesiony bo ramy wysokie. Nic nie było podkręcane. Windows 10 64 pro. Robiłem też test occt kilka min i temp ok 70 stopni.

Proszę o pomoc.

Ten post był edytowany przez karsone dnia: 12 Czerwiec 2019 - 23:17


#2 Użytkownik jest niedostępny   sniper76 

  • One shot = One killed
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2622
  • Dołączył: Wed, 17 Lut 10

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:30

A jaką Masz temperaturę w pokoju ?? mieć 21C, a teraz 27-29C to naprawdę bogato wychodzi i ciężko schłodzić radiator już ogrzanym powietrzem Dodaj obrazek

#3 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4678
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:32

U mnie dzis bylo 30st, komputer plonal a bf bardzo mocno sieka procka nawet w 1440p.

#4 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 680
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:45

U mnie w pokoju 32st. Na samym pulpicie z przeglądarką 54st... :sunsmiley:

#5 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 12 Czerwiec 2019 - 23:51

No jest kurde gorąco :) Nie mam termometra w domu ale siedzę w gaciach bez koszulki. Trochę się po prostu martwię tymi temperaturami i nie wiem czy to normalne. Myślę żeby dołożyć 1 lub 2 wiatraki na górę obudowy żeby wyciągały powietrze. Byloby to niestety kosztem "ciszy". Obudowa sama w sobie posiada maty wygładzające i nie jest zbyt chłodna. Dodatkowo PC umieszczony jest w biurku gdzie z każdej strony jest ściana. W innych grach jest raczej dobrze. Pastę nakładałem z kuzynem i daliśmy dwa paski bo on tak stosuje, polecał jakiś gość na YouTube . Może za dużo tej pasty poszło? Poza tym dwa razy ściagaliśmy chłodzenie podczas montażu i odrywalismy od pasty. Kuzyn mówił że nic to nie szkodzi i nie trzeba nakładać nowej. Sam w takich rzeczach jestem laikiem więc może ktoś wypowie się jeszcze.

Temp w spoczynku 37 st.

Ten post był edytowany przez karsone dnia: 12 Czerwiec 2019 - 23:55


#6 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4678
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 00:03

Swoja droga proca masz po OC czy auto no i czy napiecie ustawiles recznie czy tez auto?? Bo na auto to sobie lubi wskoczyc mocno w gore ;) W bfie to normalne ze ci tak mocno grzeje a czasem tak skacze do 100% przez moment w trakcie odpalania. Pobaw sie napieciem ew sciagnij na chwile panel boczny z ew wyciagnieciem komputera z tej klitki.

#7 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 00:09

Zobacz postPhoenixsuple, o 13 Czerwiec 2019 - 00:03, napisał(a):

Swoja droga proca masz po OC czy auto no i czy napiecie ustawiles recznie czy tez auto?? Bo na auto to sobie lubi wskoczyc mocno w gore ;) W bfie to normalne ze ci tak mocno grzeje a czasem tak skacze do 100% przez moment w trakcie odpalania. Pobaw sie napieciem ew sciagnij na chwile panel boczny z ew wyciagnieciem komputera z tej klitki.


Wszystko jest chyba na auto. W każdym bądź razie nic nie zmieniałem w ustawieniach. Zrobiliśmy tak dzisiaj. Wyciagnelismy PC i odkręciłem jedną stronę budy. Temp ok 68-75 st. Także było lepiej. Jak dołożę coś na górę żeby więcej wyciągało to polepszy się coś?

#8 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 01:57

Odpal realbencha, Aida64 stress test albo prime95 26.6.
Pewnie zaraz poleci do 95-100*C. Strzelam ze chlodzenie jest zle zamontowane.
Nawet na 5.2GHz nie mam w grach wiecej jak 70-75c.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Czerwiec 2019 - 01:58


#9 Użytkownik jest dostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1384
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:15

Zobacz postkarsone, o 12 Czerwiec 2019 - 23:13, napisał(a):

Witam.

Mam pytanie odnośnie tego CPU. Temperatura w bf5 1440p na ultra to 70-85 stopni. W sumie to większa część czasu to ok 80 st. Mam też dziwne ściny po zakończeniu mapy jak jest podsumowanie, punkty do broni itp to wtedy procek osiąga użycie nawet 100% i temp skacze na parę sekund do 90 - 90 kilku stopni. W innych grach temperatury są sporo niższe. Np w escape from tarkov na ultra to ok 60-70. Temp gpu 68-75 st. Pozostałe graty : Mobo aorus z390 pro WiFi, 1080 ti Asus rog strix, 16 GB gskill tridentz 3200, antec EDGE 550 w, obudowa fractal 4, Samsung 500 970 evo plus. System jak i bf
na dysku m2. Komputer posiada 4 wentylatory z czego tylko jeden (tylny) wyciąga powietrze. Pc stoi w biurku. Pasta thermal grizzly. Chłodzenie CPU PHANTEKS PH-TC14PE. Jeden wiatrak lekko podniesiony bo ramy wysokie. Nic nie było podkręcane. Windows 10 64 pro. Robiłem też test occt kilka min i temp ok 70 stopni.

Proszę o pomoc.


W BF V to normalne że proc idzie na 100% to jedna z najbardziej katujących proc gier na rynku. U mnie chwile po załadowaniu gry przez pierwsze 10sec jak już gram proc też leci na 100%. Pod czas gry mam 40-70% obciążenia

temperatury masz ok. czolgista778 piszę ze ma 75 stopni na 5.2ghz ale ma też AIO to sporo zmienia

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 13 Czerwiec 2019 - 07:18


#10 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 10:08

Zobacz postzlotnik, o 13 Czerwiec 2019 - 07:15, napisał(a):

W BF V to normalne że proc idzie na 100% to jedna z najbardziej katujących proc gier na rynku. U mnie chwile po załadowaniu gry przez pierwsze 10sec jak już gram proc też leci na 100%. Pod czas gry mam 40-70% obciążenia

temperatury masz ok. czolgista778 piszę ze ma 75 stopni na 5.2ghz ale ma też AIO to sporo zmienia


Podczas grania mam jakieś 50 % użycia. Problem mam po skończeniu rozgrywki, jak nalicza wszystkie punkty itp to ścina się gra na kilka sekund i wtedy właśnie temp skacze na te parę sec do 88-90 kilku stopni i użycie CPU na poziomie 90-100%. Sprawdzę później te programy co czolgista778 zaproponował. Tylko w bf 5 takie wysokie temp zaobserwowałem.

#11 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 10:12

Mimo tego nawet bez OC 9900K nie powinien podchodzić pod 90*C.

#12 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:03

Zobacz postczolgista778, o 13 Czerwiec 2019 - 01:57, napisał(a):

Odpal realbencha, Aida64 stress test albo prime95 26.6.
Pewnie zaraz poleci do 95-100*C. Strzelam ze chlodzenie jest zle zamontowane.
Nawet na 5.2GHz nie mam w grach wiecej jak 70-75c.


Odpaliłem realbench po 4 min temp 95 stopni.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:12

Zobacz postkarsone, o 13 Czerwiec 2019 - 12:03, napisał(a):

Odpaliłem realbench po 4 min temp 95 stopni.

Zrób undervolting twojego 9900k lub jak masz możliwość w obudowie to ustaw któryś z wentylatorów na topie obudowy tak,żeby wyciągał gorące powietrze.
Mamy upały teraz,więc się nie dziw że temperatury na 9900k masz wysokie,bo 9900k to gorący procek

#14 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:18

Zobacz postSplendor_97, o 13 Czerwiec 2019 - 11:12, napisał(a):

Zrób undervolting twojego 9900k lub jak masz możliwość w obudowie to ustaw któryś z wentylatorów na topie obudowy tak,żeby wyciągał gorące powietrze.
Mamy upały teraz,więc się nie dziw że temperatury na 9900k masz wysokie,bo 9900k to gorący procek

Jak dokładnie mam zrobić undervolting? Nigdy w zmiany napięcia się nie bawiłem. Mam to zrobić w biosie czy tym oprogramowaniu od aorusa? Zastanawiam się właśnie nad zakupem wentyla na górę lub w ostateczności chłodzenia nzxt krakena. Pytanie czy zmieści się to u góry w fractalu 4. W MSI afterburnerze pokazuje mi 4700 MHz max. Trochę dziwne bo boost jest niby 5000 MHz a nigdy nie widziałem więcej jak 4700.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 431
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:28

Zobacz postkarsone, o 13 Czerwiec 2019 - 12:18, napisał(a):

Jak dokładnie mam zrobić undervolting? Nigdy w zmiany napięcia się nie bawiłem. Mam to zrobić w biosie czy tym oprogramowaniu od aorusa? Zastanawiam się właśnie nad zakupem wentyla na górę lub w ostateczności chłodzenia nzxt krakena. Pytanie czy zmieści się to u góry w fractalu 4. W MSI afterburnerze pokazuje mi 4700 MHz max. Trochę dziwne bo boost jest niby 5000 MHz a nigdy nie widziałem więcej jak 4700.

Boost na poziomie 5 GHz będzie tylko,jak użyjesz dwóch rdzeni.W pozostałych przypadkach będzie 4,7GHz.
Undervotling robisz w biosie,zmieniając napięcie Vcore na niższą.Potem testujesz stabilność za pomocą OCCT/Prime95/LinX

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 13 Czerwiec 2019 - 11:32


#16 Użytkownik jest niedostępny   Andree 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4923
  • Dołączył: Wed, 07 Kwi 04

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:41

Wentylatory wyciągowe w górnej ściance naprawdę dużo dają, polecam!Można też zastosować AIO zamiast tych wentylatorów, ja mam Krakena X62 w obudowie Phantex Enthoo Pro. Trzeba się jednak upewnić czy jest miejsce w obudowie na tak szeroką chłodnicę (140x280 mm).

#17 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 11:44

Zobacz postkarsone, o 13 Czerwiec 2019 - 11:18, napisał(a):

Jak dokładnie mam zrobić undervolting? Nigdy w zmiany napięcia się nie bawiłem. Mam to zrobić w biosie czy tym oprogramowaniu od aorusa? Zastanawiam się właśnie nad zakupem wentyla na górę lub w ostateczności chłodzenia nzxt krakena. Pytanie czy zmieści się to u góry w fractalu 4. W MSI afterburnerze pokazuje mi 4700 MHz max. Trochę dziwne bo boost jest niby 5000 MHz a nigdy nie widziałem więcej jak 4700.


Tak myślalem..
Zanim zaczniesz majstrować w BIOSie sprawdź prosze w programie HWInfo64 (Sensors) jaką wartość ma Vcore podczas RealBencha i jakie częstotliwoście mają poszczególne rdzenie.

#18 Użytkownik jest dostępny   karsone 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 275
  • Dołączył: So, 20 Wrz 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 13:42

Zobacz postczolgista778, o 13 Czerwiec 2019 - 11:44, napisał(a):

Tak myślalem..
Zanim zaczniesz majstrować w BIOSie sprawdź prosze w programie HWInfo64 (Sensors) jaką wartość ma Vcore podczas RealBencha i jakie częstotliwoście mają poszczególne rdzenie.


https://imgur.com/a/YtTQj1j

#19 Użytkownik jest niedostępny   Phoenixsuple 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4678
  • Dołączył: Pt, 08 Wrz 17

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 13:53

Jerchanie na Auto vcore to jazda bez trzymaki, wbij mu recznie napiecie 1,28 na stale i testuj. Bedzie stabilne to obnizaj a wentyle w budzie to nie jest rozwiazanie problemu jak procesor ci wbija auto napiecie zbyt wysokie. W bfie masz wysokie bo uzycie procka jest wieksze i potrzebuje wiecej papu.

Ten post był edytowany przez Phoenixsuple dnia: 13 Czerwiec 2019 - 13:55


#20 Użytkownik jest dostępny   czolgista778 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6124
  • Dołączył: So, 23 Maj 09

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 13:56

Przy 1.28 to on powinien robić 5.0-5.1 na wszystkich rdzeniach a na tym chłodzeniu poleci od razu pod 100*C przy takim napięciu. VID pokazuje w pip wysoki, w lewym dolnym rogu mozesz poszerzyć okno HWinfo o kolejne zakładki, chodzi konkretnie o Vcore. Screen jest z Ryzena ale chodzi o to samo.

Dodaj obrazek


Możesz spróbować zaktualizować BIOS. Możliwe że masz włączony profil XMP dla RAMu i płyta podaje za dużo napięcia na procesor. 

Nie znam nowych płyt GB ale w BIOSie pod ustawieniami OC możesz spróbować dać CPU Vcore Fixed/override - ~1.20V i wtedy sprawdzić temperatury oraz stabilność.

Ten post był edytowany przez czolgista778 dnia: 13 Czerwiec 2019 - 14:00


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych