Forum PCLab.pl: Wymiana i5-4460 na i7-4770 - komputer wyłącza się - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana i5-4460 na i7-4770 - komputer wyłącza się

#1 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 00:12

Witam.

Dziś wymieniłem w moim PC i5-4460 na i7-4770 ale pojawił się problem gdyż komputer wyłącza się po tej wymianie i CPU się dziwnie zachowuje :/

Pisząc CPU się dziwnie zachowuje mam na myśli to, że dla testu odpaliłem Prime95 i komputer sam się wyłączył. Przy kolejnej próbie odpaliłem także CPU-Z i podczas stresu częstotliwość randomowo spadała do 800 mhz. Full stres i spadki?

Dwa razy odpaliłem Battlefield 1 i komputer się wyłączył. Raz to się zdarzyło podczas gry w Metro Exodus. Dziwne jest też to, że podczas gry właśnie w Metro częstotliwość CPU spadła nagle do 800 mhz przez co na chwilę gra bardzo zwolniła.

Co może być przyczyną problemu? Na wcześniejszym CPU nie było takich problemów. Powyższe testy odbywały się na standardowych ustawieniach UEFI.


Mój config:

mobo: Asrock H81M
ram: Kingston Hyperx 16 GB (2x8 GB)
psu: SilentiumPC Vero L2 Bronze 500
gpu: GTX 1660

Ten post był edytowany przez barack.obamowski dnia: 13 Czerwiec 2019 - 00:13


#2 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17950
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 00:39

Prawdopodobnie CPU przegrzewa się i obniża taktowanie, a jak zostaje przekroczony punkt krytyczny, wyłącza komputer.
Pokaż temperatury CPU np. w Hwmonitor:

http://download.cpui...onitor_1.40.zip

#3 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19243
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 00:48

Dropy do 800MHz to najczęściej objaw przegrzewania się procesora - właśnie takie zegary są ustawiane przy dobiciu do 100 stopni.

Standardowe ustawienia standardowymi, ale czy używałeś opcji przywrócenia domyślnych ustawień? Powinno się przy zmianie procesora.

Zamiast HWMonitora preferowałbym HWInfo - częściej aktualizowany, i zbiera dużo więcej informacji.

Ten post był edytowany przez MitycznyJeż dnia: 13 Czerwiec 2019 - 00:51


#4 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1396
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:10

jak koledzy wyżej piszą sprawdz temp procesora. albo źle założyłeś chłodzenie albo glut zamienił się w skałe

#5 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:15

Dane z Hwmonitor / HWInfo prześle wieczorem.

Odnośnie temperatur to w stresie podchodziły one do 70*c przy chłodzeniu Arctic Freezer 64 PRO + pasta SilentiumPC Pactum PT-1. Myślałem, ze to za dużo jeszcze dwa razy poprawiałem chłodzenie i temperatury były takie same oraz komputer zachowywał się tak samo.

Same temperatury tez dość mocno skakały. Z np. 65*C momentalnie do 50*C. Potem znów ok. 60*C.

Ten post był edytowany przez barack.obamowski dnia: 13 Czerwiec 2019 - 07:18


#6 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17950
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:18

Wieczorem daj odczyty w Idle i w stresie pełne, żeby było widać napięcia i temperatury.
Możliwe, że sekcja zasilania CPU niedomaga, bo to w końcu 8 wątków, a jest upał.

Jak palcem dotkniesz radiatora CPU to parzy ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5806
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:26

Również myślę że to vrm na płycie się przegrzewa. Idzie na tej płycie lekko obniżyć vcore? Pewnie by pomogło. Jeśli nie masz to koniecznie też wentylator wyciągający z tyłu obudowy lub na górze.

#8 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 07:38

Zobacz postPioy, o 13 Czerwiec 2019 - 08:26, napisał(a):

Również myślę że to vrm na płycie się przegrzewa. Idzie na tej płycie lekko obniżyć vcore? Pewnie by pomogło. Jeśli nie masz to koniecznie też wentylator wyciągający z tyłu obudowy lub na górze.


Sprawdzę czy vcore można obniżyć. Wentylatora wyciągającego nie zamontuję gdyż na górze obudowy nie mam otworu (jest w tym miejscu zasilacz). Z tyłu na wysokości CPU też nie da rady. Ewentualnie na dole obudowy.

Arctic Freezer 64 PRO jest tak zamontowany, że wentylator dmucha na radiator i pewnie te ciepłe dodatkowo ogrzewa sekcję zasilania.

#9 Użytkownik jest niedostępny   FredPL 

  • X
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1015
  • Dołączył: So, 12 Kwi 08

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 08:13

Freezer 64 Pro to chłodzenie pod procki AMD, a nie Intela, chyba raczej Freezer 7. Masz możliwość zamontowania wentylatora wyciągającego na tyle obudowy pod zasilaczem? Jak tak to dorzuć tam wentylator.

#10 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 08:16

Zobacz postFredPL, o 13 Czerwiec 2019 - 09:13, napisał(a):

Freezer 64 Pro to chłodzenie pod procki AMD, a nie Intela, chyba raczej Freezer 7. Masz możliwość zamontowania wentylatora wyciągającego na tyle obudowy pod zasilaczem? Jak tak to dorzuć tam wentylator.


Faktycznie, mam Arctic Freezer 7 Pro Rev.2. Kiedyś sprzedawał Freezer 64 Pro i tak mi się skojarzyło.

#11 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17950
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 08:58

Zrób mały eksperyment.
Otwórz bok obudowy i przystaw wentylator pokojowy i go uruchom.
Niech wieje do środka komputera na bebechy.
Teraz uruchom gry, przy których komputer się wyłączał i pykaj.
Jak komputer nie wyłączy się, to będzie oznaczać, że to jednak przegrzewa się jakiś element.
I tutaj trzeba będzie zająć się wentylacją w obudowie, albo kup jakąś fajną przewiewną budę, bo z tego co piszesz, masz starego kloca z zasilatorem na górze :P

#12 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 12:17

Zobacz postleven, o 13 Czerwiec 2019 - 09:58, napisał(a):

Zrób mały eksperyment.
Otwórz bok obudowy i przystaw wentylator pokojowy i go uruchom.
Niech wieje do środka komputera na bebechy.
Teraz uruchom gry, przy których komputer się wyłączał i pykaj.
Jak komputer nie wyłączy się, to będzie oznaczać, że to jednak przegrzewa się jakiś element.
I tutaj trzeba będzie zająć się wentylacją w obudowie, albo kup jakąś fajną przewiewną budę, bo z tego co piszesz, masz starego kloca z zasilatorem na górze :P


Zrobię taki eksperyment :)

A czy czasem lepszego efektu niż inna obudowa nie da mocniejsza płyta główna? Czy lepsza wentylacja będzie w stanie tak schłodzić sekcję zasilania, że temperatury będą w porządku?

#13 Użytkownik jest niedostępny   Hakuka 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 53
  • Dołączył: Wed, 22 Sie 18

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 12:25

Tak, ewentualnie dorzucisz jakis wentyl dodatkowy - lae dobra buda to podstawa.

#14 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 13 Czerwiec 2019 - 21:57

Zrobiłem test z wiatrakiem :) W czasie gdy dmuchał on wnętrzności komputera to nie było problemów z odpalonym Prime95, Battlefield 1 albo Metro Exodus. Komputer się nie wyłączył. Temperatura CPU była podobna jak bez wiatraka ale nie dochodziło do sytuacji, że procesor obniżał taktowanie.

Przy włączonym wiatraku i odpalonym Prime95 częstotliwość CPU wahała się pomiędzy 3400-3700 MHz. Gdy natomiast wiatrak odsunąłem to po chwili częstotliwość wynosiła 800-3400 MHz.

Na sam koniec testów, zaraz po wyłączeniu komputera dotknąłem radiatora CPU i był on letni / chłodny natomiast te kostki (sekcja zasilania?) obok CPU były gorące.

Czy na podstawie powyższego za winowajcę wyłączania się komputera można jednoznacznie uznać sekcję zasilania a z procesorem jest wszystko ok?

Ten post był edytowany przez barack.obamowski dnia: 13 Czerwiec 2019 - 21:58


#15 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Skuteczny środek....
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 523
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 06:46

Przede wszystkim jak obciążasz procesor np.Prime 95 lub grami to mierz temperatury za pomocą HWInfo,RTSS i będziesz miał odpowiedź,czy procesor czy sekcja zasilania się przegrzewa i następuje thermal throttling.
Na twoim AsRock H81M sekcja jest ledwie 4-fazowa(3+1 fazy),więc moim okiem najprawdopodobniej źródłem problemu będzie przegrzewająca się sekcja.
Więc najprościej będzie bez wymiany komponentów,jak zrobisz undervolting procka to jest raz,dwa jak masz wentylatory w obudowie,to ustaw jeden bądź dwa z nich tak,żeby wyciągały gorące powietrze:gwarantuję spadek temperatur procka i sekcji.Jak nie masz wentylatorów to je kup i tyle,tym bardziej że jest teraz upalna pogoda

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 14 Czerwiec 2019 - 06:47


#16 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17950
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 09:01

Tak, to wygląda na zbyt gorącą sekcję zasilania CPU.
Jak wyżej napisano, trzeba wymusić w obudowie przewiew powietrza.
Z tyłu musi być wentylator wyciągający ciepło z obudowy - to poruszy powietrze nad sekcja zasilania procesora.

Z pr5zodu nawiew z tyłu wywiew i będzie przeciąg.
Goła sekcja zasilania, a procesor ma 8 wątków :E

#17 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19243
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 09:19

Zobacz postSplendor_97, o 14 Czerwiec 2019 - 07:46, napisał(a):

(3+1 fazy)

Jesteś pewien? ;)



Kolejny przypadek, gdzie wymiana boxa na chłodzenie typu tower przyniosła więcej szkody niż pożytku...

#18 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 10:43

Nie wiem co się wczoraj wydarzyło ale wczoraj podczas przeglądania netu (bez obciążenia) komputer się wyłączył:/ Chciałem go włączyć raz jeszcze i się nie uruchamia :/ Zakręci się wentyl zasilacza, cpu, gpu i tyle. Komp nie wstaje.

Rozkrecilem chłodzenie i okazało się, że jakimś cudem pasta zabrudzila socket. Czy przez to komp mógł się wyłączyć? Czy czasem coś się nie spalilo? Czy oczyszczenie socket może ożywić sprzęt?

#19 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17950
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 12:29

Pasta weszła do socketu ?
Na piny w sockecie ?

#20 Użytkownik jest dostępny   barack.obamowski 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1057
  • Dołączył: Pt, 22 Sty 10

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 12:49

Zobacz postleven, o 14 Czerwiec 2019 - 13:29, napisał(a):

Pasta weszła do socketu ?
Na piny w sockecie ?


Tak :/

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych