Forum PCLab.pl: Zmniejszenie napięcia procesora? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Zmniejszenie napięcia procesora? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Sluchawki100 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 52
  • Dołączył: Pn, 01 Wrz 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 13:49

No witam, przyszło lato a z nim ciepłe temperatury i niestety mój amatorski wentylator nie radzi sobie z nowym prockiem (i7 2600), temperatury ciągle oscylują w granicy 70C, co jest irytujące, szczególnie nocą kiedy bez nauszników nie idzie zasnąć.
Już nie wspominając o tym, że mogę zaoszczędzić na prądzie, bo komputer mam włączony 24/7.

Próbowałem to zrobić na własną rękę, ale jedne programy nie działały, z innymi nie wiedziałem co i jak, więc będę wdzięczny jak ktoś mi pomoże i powie co i jak krok po kroku, jak dla laika.

Liczę na pomoc, pozdrawiam :)
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez Sluchawki100 dnia: 14 Czerwiec 2019 - 13:50


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19478
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 14:03

Jak chcesz to robić z poziomu systemu to zobacz intel XTU.

Możesz tez kosztem wyższych temperatur obniżyć obroty (powinieneś mieć ustawienie w biosie do tego).

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kafarinho11 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 88
  • Dołączył: Pn, 27 Maj 19

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 14:24

Pod obciążeniem to normalne temperatury. Jakie masz chłodzenie procka?

#4 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18257
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 14:31

I pokaż Vcore, a nie VID procesora :E

#5 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1001
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 14 Czerwiec 2019 - 15:34

Zobacz postleven, o 14 Czerwiec 2019 - 15:31, napisał(a):

I pokaż Vcore, a nie VID procesora :E

Vcore w HWMonitor będzie przy płycie głównej,zakładka Voltages,czyli sama góra programu

70 st.to przy i7 2600 jeszcze daleka droga do throttlingu

Do autora:Undervolting można wykonać w biosie-wtedy ten undervolting będziesz miał na stałe,XTU też dobry wybór,lecz zmiany napięcia nie będziesz miał na stałe,a z każdym uruchomieniem programu/załadowaniu profilu

#6 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 382
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 21:46

Może zmniejszyć same napięcie o daną wartość "vcore offset" lepsze to niż stały vcore

#7 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1001
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:14

Zobacz postmiemik, o 19 Czerwiec 2019 - 22:46, napisał(a):

Może zmniejszyć same napięcie o daną wartość "vcore offset" lepsze to niż stały vcore

Vcore offset,odpowiada za napięcie Vcore podczas obciążenia.
Zasada działania offsetu przypomina Load-Line Calibration,czyli niweluje spadki napięcia Vdroop podczas "stresu"

Ten post był edytowany przez Splendor_97 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 21:14


#8 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6366
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 22:35

Zobacz postSplendor_97, o 20 Czerwiec 2019 - 22:14, napisał(a):

Vcore offset,odpowiada za napięcie Vcore podczas obciążenia.
Zasada działania offsetu przypomina Load-Line Calibration,czyli niweluje spadki napięcia Vdroop podczas "stresu"


Doczytaj.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych