Forum PCLab.pl: Instalacja drugiego dysku m2 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Instalacja drugiego dysku m2 Czy da radę do tej mobo? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Stabsome 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 08:01

Cześć,

Obecnie posiadam mobo MSI MPG Z390 GAMING PLUS i dysk ADATA 480GB M.2 PCIe XPG SX8200. Dysk już mam zapchany po brzegi dlatego chciałem dokupić drugi. Początkowo myślałem o SSD ale nie chcę rezygnować z wydajności jaką mi daje m2, szczególnie że będzie to dysk głównie na gry, a różnica w prędkości wczytywania jest dla mnie odczuwalna. Niby na tym mobo są 2 sloty m2, ale pytanie czy nie będzie to jakoś spowalniać wydajności?

#2 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13312
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 08:26

Tak by the way - zerknij na YT na porównania m.2 i sata w loadingach. Efekt placebo, groszowe różnice, nie zawsze na korzyść m.2!

#3 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18226
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 11:22

:E ale fajna wzmianka :E
Ludzie walczą o każdy MB transferu, a tutaj brak różnicy pomiędzy NVME do SATA3 :kwasny:
Właściwie, powinno się wycofać NVME, bo jest ?

Stabsome są fajne dyski NVME 500GB: Sprawdź produkt w sklepach (oryginalny link usunięty automatycznie na prośbę sklepu do którego prowadził)

#4 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13312
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 12:29

Nie podniecaj się tak. Fakty a nie syntetyczne testy. Mam kilka NVMe, mam kilka SATA.

W codziennym użytkowaniu jedyne w czym widzę przewagę NVMe to jak muksuję filmy, rzeczywiście na zapisie odczycie dużych plików jest przewaga.

Służbowo mam maszyny z raidem 0 na sata, najświeższą zbudowałem na 4x2TB PNY CS8080 i przetwarzam SQLe kilkugodzinnymi zadaniami. NVMe IOpsami ciut wygrywa, a że robię zadania gdzie zazwyczaj czas ma znaczenie to i robię na NVMe ale dupy to nie urywa. Powiedzmy, ze to co robię na NVMe w 6 godzin na SATA zrobię w kwadrans dłużej.

A skoro tutaj rozmawiamy o wczytywaniu gier to tutaj masz elegancki przykład, że nie ma się co nad NVMe tak spuszczać bo nie jest trzykrotnie (jak wynikałoby z parametrów deklarowanych) szybsze a powiedzmy o 3 czy 5% szybsze: https://youtu.be/V3AMz-xZ2VM

#5 Użytkownik jest niedostępny   _rdk_ 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 720
  • Dołączył: Pn, 30 Sty 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 12:32

Wg specyfikacji na stronie MSI oba sloty działają z pełną prędkością (PCIe 3.0 x4)

#6 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18226
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 15:39

A bios jak widzi PCI-E dla M2 ?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Stabsome 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Nd, 16 Cze 19

Napisany 17 Czerwiec 2019 - 18:46

Nie znalazłem nic w bios, jedynie to, że jest wpięty. W specyfikacji była informacja, że dyski na m2 współdzielą przepustowość, ale to i tak już mało istotne, bo drugi slot m2 jest schowany za radiatorem grafiki więc zostaje jedynie ssd. Dzięki za pomoc.

Ten post był edytowany przez Stabsome dnia: 17 Czerwiec 2019 - 18:46


#8 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 16:38

"Tak by the way - zerknij na YT na porównania m.2 i sata w loadingach. Efekt placebo, groszowe różnice, nie zawsze na korzyść m.2! "


Dla jednych placebo, dla innych zauważalne różnice, będzie to mocna zależne od gier i sprzętu na jakim odpali się test:
https://youtu.be/voDksFWJ2H8?t=23
https://youtu.be/2AYextvB9l4?t=271
https://youtu.be/2AYextvB9l4?t=381
https://youtu.be/voDksFWJ2H8?t=87
https://youtu.be/0vGWbITHn4k?t=222
https://youtu.be/TELsOnMlGQs?t=42
https://youtu.be/TELsOnMlGQs?t=230


Jeżeli ktoś ma testy gdzie SSD jest lepsze niż NVME to znaczy, że test był skopany, albo udział brały jakieś najgorsze QLC/TLC NVME vs kozak SATA MLC ( np Samsung PRO ).



#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13203
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 16:52

Zobacz postStabsome, o 17 Czerwiec 2019 - 19:46, napisał(a):

Nie znalazłem nic w bios, jedynie to, że jest wpięty. W specyfikacji była informacja, że dyski na m2 współdzielą przepustowość, ale to i tak już mało istotne, bo drugi slot m2 jest schowany za radiatorem grafiki więc zostaje jedynie ssd. Dzięki za pomoc.


Masz dwa porty M.2 4x 3.0. Spokojnie możesz w oba wsadzić NVME. Dodatkowo masz gniazdo PCIE 16x ( elektrycznie 4x 3.0 ) w które również możesz wsadzić NVME na adapterze z allegro za 20pln. Wszystkie 3 dyski będą spięte przez chipset. Czyli RAID z dysków NVME będzie sumował Ci pojemność i zwiększał jedynie zapis z 1700MB/s w okolice 3000-3200MB/s. Raid z trzech dysków zwiększy jedynie pojemność, może też wydajność 4Kb w kolejkowaniu próbek.


Po prostu całkowita przepustowość chipsetu wyjdzie Ci w okolicy 3500MB/s. Nic ponad to nie wyciśniesz. Kopiowanie z dysku na dysk powinno być obcinane do połowy przepustowości chipsetu. Ale odczyty z pojedynczych dysków, testy syntetyczne puszczane na każdym dysku po kolei pokażą Ci pełne transfery dla danej specyfikacji dysku. Nic nie zostanie wówczas obcięte.

#10 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6969
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:44

Już przeglądałem wiele różnych testów w praktyce i do gier wystarczy dobre sata ssd. Wszystko zależy od ceny i możliwości podpięcia dysku m.2. Jeśli jest spora różnica w cenie to wybór oczywisty ssd sata. Jednak jeśli wymaga to niewielkiej dopłaty i podpięcie kolejnego dysku m.2 NVMe jest możliwe to znowu mamy wybór oczywisty m.2 NVMe.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych