Forum PCLab.pl: Prąd a burza - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prąd a burza Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Morelowy Banan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Cz, 13 Lip 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 13:51

Cześć! W domu mam przedłużacze z wyłącznikami, bez filtrów itp. zwykły przedłużacz z wyłącznikiem. Gdy wyłączę prad w przedłużaczu to wystarczy, czy trzeba wyjmować jeszcze kabel przedłużacza z gniazdka podczas burzy?

#2 Użytkownik jest dostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2349
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 14:19

To zależy czy masz jakąś instalację antyprzepięciową na poziomie skrzynki z bezpiecznikami/przyłącza do budynku. Jeśli nie to trzeba wyciągnąć z gniazdka.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Morelowy Banan 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 185
  • Dołączył: Cz, 13 Lip 17

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 14:22

Zobacz postKaktuch, o 16 Czerwiec 2019 - 15:19, napisał(a):

To zależy czy masz jakąś instalację antyprzepięciową na poziomie skrzynki z bezpiecznikami/przyłącza do budynku. Jeśli nie to trzeba wyciągnąć z gniazdka.


Mam skrzynkę z bezpiecznikami, jak np. przewierciłbym kabel to wybija beczpiecznik ;) Nie mam w gniazdach uziemienia tylko niebieski i brązowy kabel

#4 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1531
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 15:02

Jak piorun walnie w sieć żadne zabezpieczenie nie pomoże wiem bo tego kiedyś doświadczyłem teraz wszystko wyciągam z prądu za każdym razem jak wychodzę z domu przez okres burzowy

#5 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9130
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 17:01

Jak masz dobre zabezpieczenia to ochronią ale wątpię bys takie mial.
To są grube tysiące ale za to skuteczne

#6 Użytkownik jest niedostępny   Áltair 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4025
  • Dołączył: Cz, 05 Maj 16

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 17:21

Dla świętego spokoju powyjmuj wtyczki. To kilka sekund roboty.

#7 Użytkownik jest niedostępny   iwanme 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6562
  • Dołączył: Cz, 07 Kwi 11

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 18:09

Znam dwa przypadki uszkodzenia sprzętu podczas burzy. Dwukrotnie poszło po kablach sieciowych.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9130
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 19:05

Najtaniej i najlepiej po prostu się ubezpieczyc

#9 Użytkownik jest niedostępny   Spokxik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2666
  • Dołączył: Pt, 05 Cze 09

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 20:24

Przy takiej ilości energii żadne wyłączniki nie pomogły, popaliło mi żarówki jak przygrzmocił w chałupę. Na szczęście pralki, lodówki i elektronika powypinana z gniazdek.

ps. Jak ktoś ma internet radiowy warto odpiąć kabelek ethernet.

Ten post był edytowany przez Spokxik dnia: 16 Czerwiec 2019 - 20:27


#10 Użytkownik jest niedostępny   Áltair 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4025
  • Dołączył: Cz, 05 Maj 16

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 21:22

U mnie lodówki chodzą non stop, także kabel od internetu stale jest podpięty do komputera. Na szczęście nigdy nic się nie stało.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Kpc21 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6199
  • Dołączył: Nd, 15 Lut 09

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 22:07

Lepiej wyłączyć z prądu. Wyłączenie bezpiecznika/wyłącznika na listwie to też jakieś zabezpieczenie, ale mniejsze (zależy od siły impulsu, jaki pojawi się w sieci zasilającej – przy silniejszym może przeskoczyć iskra pomiędzy stykami wyłącznika).

U mnie też nic się nie dzieje ze sprzętem podczas burzy (potrafi za to ucierpieć sieć energetyczna, bywa że zanika jedna faza), ale widziałem wiele wpisów osób, u których przy każdej burzy coś się psuło. Myślę, że to zależy od lokalizacji. Jeśli ktoś mieszka na otwartym terenie, np. na wsi pomiędzy polami, to siłą rzeczy będzie bardziej narażony, niż np. ja (mieszkam koło lasu – piorun prędzej wybierze jakieś drzewo w tym lesie; z kolei w dużym mieście trafi zapewne w wysoki budynek z instalacją odgromową, która odprowadzi ładunek do ziemi).

A, i jeśli mamy ADSL, a linia telefoniczna biegnie po słupach, to wypinamy kabel telefoniczny z modemu/routera – to nawet ważniejsze, niż zasilanie.

Ten post był edytowany przez Kpc21 dnia: 16 Czerwiec 2019 - 22:08


#12 Użytkownik jest niedostępny   jestem-bogiem 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1490
  • Dołączył: Wed, 07 Mar 12

Napisany 16 Czerwiec 2019 - 23:47

Lepiej odłączaj bo mi niedawno strzeliło i spaliło router jak i sąsiadom, siedziałem przed kompem i aż błysnęło łukiem elektrycznym, przygasł też monitor i chyba blaszak ale nic nie spaliło.Miałem go przy nogach i mógłbym już nie pisać tego posta

Ten post był edytowany przez jestem-bogiem dnia: 16 Czerwiec 2019 - 23:51


#13 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11379
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 08:49

U mnie piorun walnął w antenę satelitarną
Nie miałem odłączonego kabla ani od dekodera ani od TV...czerwone diody na obu urządzeniach niby się zapalają ale nie odpalają i nie działają...RIP

Ten post był edytowany przez Killer85 dnia: 19 Czerwiec 2019 - 07:00


#14 Użytkownik jest niedostępny   munio1000 

  • Takumi wannabe
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1737
  • Dołączył: Nd, 07 Wrz 08

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 06:52

słyszałem o przypadku że nawet odłączona wtyczka z gniazdka ale położona bardzo blisko niego spowodowała efektowne fajerwerki i przeskok iskry, także polecam odsunąć też wyjętą wtyczkę od gniazdka na kilka cm

#15 Użytkownik jest dostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11379
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 07:00

Zapamiętam na przyszłość

#16 Użytkownik jest niedostępny   szczupak90 

  • masakra jakaś...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2020
  • Dołączył: Nd, 22 Lip 07

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 09:34

Zobacz postmunio1000, o 19 Czerwiec 2019 - 07:52, napisał(a):

słyszałem o przypadku że nawet odłączona wtyczka z gniazdka ale położona bardzo blisko niego spowodowała efektowne fajerwerki i przeskok iskry, także polecam odsunąć też wyjętą wtyczkę od gniazdka na kilka cm


Nie jest to nic dziwnego, żadne zabezpieczenia tu nie pomogą, bo nawet w warunkach laboratoryjnych bardzo ciężko ujarzmić choćby małe wyładowanie. Jeśli tak by było już dawno byśmy czerpali energię z burz. Jeśli piorun uderzy w sieć to kable są aż popalone, w ścianach pod tynkiem dokładnie widać, którędy są położone i nic nie daje odłączenie przewodów z gniazdka, bo trzeba je oddalić co najmniej o metr, bo wyładowanie przeskoczy do najbliższego kabla. Po takim incydencie cała sieć jest do wymiany. Dotyczy to nie tylko sieci energetycznej, ale wszelakich sieci kablowych, typu internet, satelita, radiówka, kamery itd.

#17 Użytkownik jest dostępny   Kaktuch 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2349
  • Dołączył: Pn, 17 Sty 11

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 10:28

W życiu nie powstanie łuk o długości prawie metra między gniazdkiem a nieuziemionym kablem tylko dlatego ze ten leży gdzieś obok

#18 Użytkownik jest niedostępny   szczupak90 

  • masakra jakaś...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2020
  • Dołączył: Nd, 22 Lip 07

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 12:18

Zobacz postKaktuch, o 19 Czerwiec 2019 - 11:28, napisał(a):

W życiu nie powstanie łuk o długości prawie metra między gniazdkiem a nieuziemionym kablem tylko dlatego ze ten leży gdzieś obok

A co ja napisałem, metr to bezpieczna odległość, pół metra przeskoczy.

#19 Użytkownik jest niedostępny   barteke 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 173
  • Dołączył: Wed, 26 Lis 14

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 12:19

W moim przypadku też poszło po kablu od internetu, a walnęło dość daleko. Z routera iskry i dym, z peceta ostał się tylko dysk i chyba zasilacz. Teraz w bloku mam światłowód, to przynajmniej po nim przepięcie nie pójdzie :P

#20 Użytkownik jest niedostępny   Azazell 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9902
  • Dołączył: Pt, 25 Mar 05

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 12:36

Wszystko i tak zależy jaka to burza.. Ja zawsze i tak wyłączam PC jeśli jest burza tzw wyładowania naziemne (ja na to mówie cichacze).. Często oznaczana na wykresach i grafice od pogody kolorem czerwonym. To najbardziej niebezpieczna burza pod kątem urządzeń.

A jak jest taka zwykła burza to nic nie grozi :). Mimo to zawsze powinno się sprzęt wyłączać...

Ostatnio jak była ta najgorsza burza w szczecinie to na dzielnicy Pogodno popaliło wyjścia DSL w co drugim funboxie.. I Technicy od Orange naprawiali - u mnie też siadło .. Po prostu przynosili zamienniki :D

Ten post był edytowany przez Azazell dnia: 19 Czerwiec 2019 - 12:37


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych