Forum PCLab.pl: Komputer do gier - 4500 PLN - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer do gier - 4500 PLN Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 03:10

Dzień dobry

Chciałbym kilka rzeczy doprecyzować:

- Nic poza kompem nie będzie wymieniane (monitor, głośniki, itp. zostają)
- Zależy mi na NVidia GeForce, najlepiej GTX 1070 (jeżeli wejdzie w cenę)
- Odpowiednio szybki procesor (mam kilka gier, które są zależne od procka bardziej niż od karty - Hitman 2, Mass Effect Andromeda, itp.)
- Proszę o pomoc, jeżeli chodzi o RAM, słyszałem że 8 GB wystarczy, chociaż ja myślałem o 16 GB. Co się bardziej opłaca? Czy koszty znacząco się różnią pom. 8 i 16?
- Dysk twardy 2TB + dysk SSD na instalację Windowsa
- Prosiłbym o zawarcie Windows 10 w cenie.
- Jeżeli moje wytyczne nie zmieszczą się w tych 4500 tys. to proszę mówić, i ewentualnie zaproponować alternatywę. Mogę ewentualnie zwiększyć do 5000 PLN max.
EDIT: Nie będę podkręcał niczego

Bardzo bym prosiłbym o propozycje zestawów.
Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Adel dnia: 18 Czerwiec 2019 - 03:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:53

za 4500-5000 to mozna zlozyc zestaw z RTX2060 + 16GB RAM + i7-8700 + 1TB SSD

Intel Core i7-8700
Gigabyte GeForce RTX 2060 OC 6G
Gigabyte Z390 GAMING X
Crucial Ballistix Sport LT 16GB [2x8 GB 3000MHz DDR4 CL16 SRx8 DIMM]
960GB SSD m.2 2280 PCIe NVMe CORSAIR MP510 (do 3100/1050MB/s) [CSSD-F960GBMP510]

+ obudowa (200) + zasilacz 500-600W (200)

To wszystko z aktualnymi cenami = ~4800zl

A mozna przyciac z ceny na procku i wsadzic i5-9600K a wtedy zmiescisz się w ~4400.
Jak nie będziesz kręcić, mozna jeszcze urwać 100-200 na płycie głównej. (jak chcesz ssd+hdd to wyjdzie podobnie w sumie bo ten 960GB SSD kosztuje ok 600zl)

Ten post był edytowany przez Leg@t dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:55


#3 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 15:08

Razem z systemem trzeba ciągnąć budżet w górę.
https://proline.pl/koszyk/64490fe4

Możesz poszukać i7 8700 na allegro za ~ 1000 zł wtedy będziesz w budżet.
Inna opcja to zejście do i5 9400 czyli 6/6 bez możliwości OC.
W cenie SSD 256 GB i HDD 2TB masz SSD NVME 1TB https://proline.pl/a...-1tt-c-p1347098

#4 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:10

- Czy 2060 jest wydajniejsza od 1070?
- SSD potrzebne mi tylko do instalacji Windowsa, wystarczy 250 GB czy jaki tam najmniejszy.
- Czy opłaca się kupować czytnik DVD? Swoją drogą czy jest możliwość kupna Windowsa na USB podczas gdy będę miał czytnika?
- Wszystkie podzespoły chciałbym kupić w jednym sklepie i zamówić złożenie. Czy Proline oferuje składanie? Obecnego kompa kupiłem na Morele, który z tych dwóch byście bardziej polecili na dziś?

#5 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 19:53

- https://www.youtube....h?v=L5vq8VSbEs0
- 256 GB na system, soft apki i zapas wolnego miejsca będzie ok
- najlpeiej nie przepłacać, kupić wersję OEM DVD za 450 zł, ściągnąć oryginalny obraz z którego samemu należy zrobić botowalny pendrive chociażby za pomocą programu Rufus.
- dodajesz do koszyka montaż 3 dni, wpisujesz kod PROSET i masz montaż za 1 zł
https://proline.pl/koszyk/a8af86f0

#6 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 20:56

Myślę, że jednak wybiorę wersję na pena, cena nie jest dużo wyższa. Mam pytanie odnośnie procesora - co sądzisz o i5 9600? Jaka jest różnica z i7 8700?

https://proline.pl/koszyk/d4fb82ba

Czy masz jakieś uwagi?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14395
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 21:25

i5 9600k to procesor do podkręcania, jeśli nie kręcisz to nie warto go brać (a jeśli kręcisz, to jak dla mnie i tak nie do końca warto z uwagi na tylko 6 rdzeni / 6 wątków) - lepiej dorzucić do i7 8700, który ma więcej wątków (6 rdzeni / 12 wątków) i na pewno wystarczy na dłużej.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 22:04

Okej, dzięki za info. A co powiesz na coś takiego:

https://proline.pl/koszyk/ebcbab57

i5 9400 + 2070? Opłaca zamienić finansowo procesor na grafikę?

#9 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14395
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 22:36

Jeśli grasz w 1080p, to nie warto, jeśli w 1440p, to jest to sensowna opcja.

W przypadku 1080p wolałbym jednak i7 + RTX 2060, kartę można w przyszłości zawsze wymienić, a tutaj RTX 2070 skrzydeł nie pokaże.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 23:43

Monitor LG 24MP48HQ-P LED IPS
Także 1080p i 60 FPS max.

Mam jeszcze pytanie co do tego kodu rabatowego. "PROSET" to jest słowo, które mam wpisać w to pole kodu rabatowego? Czy to jest jakiś uniwersalny kod? W jaki sposób on funkcjonuje?

#11 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14395
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 07:18

Dokładnie tak jak pisał Caps:

Zobacz postCaps, o 18 Czerwiec 2019 - 20:53, napisał(a):

- dodajesz do koszyka montaż 3 dni, wpisujesz kod PROSET i masz montaż za 1 zł


Ciężko coś więcej tu wytłumaczyć ;)

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 19 Czerwiec 2019 - 07:19


#12 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 18:40

Okej, dziękuję za odpowiedzi. Mam jeszcze ostatnie pytanie - bez czytnika DVD, będę musiał zainstalować sterowniki do podzespołów. Kilka lat temu jak zamawiałem zestaw to wszystko było na płytach. Nie widziałem w sklepie żadnych informacji na temat nośnika ze sterownikami. Czy może jednak warto kupić stację DVD i mieć spokój? Czytałem, że nie są one drogie, mielibyście coś do zaproponowania?

#13 Użytkownik jest niedostępny   krzysiek20 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 143
  • Dołączył: Pt, 14 Sty 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 19:13

Sterowniki możesz ściągać ze strony producenta. Przygotowałbym bym sobie sterownik do internetu(karty sieciowej lub wifi) jeżeli takowy potrzebujesz oraz chipsetu do płyty głównej na którymś z dysków przed złożeniem kompa. Z resztą sobie już poradzisz.

Ten post był edytowany przez krzysiek20 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 19:18


#14 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:01

Obecnie praktycznie wszystkie sterowniki dogrywane są przez Windows Update a i sieciówka będzie śmigać po świeżej instalce.

Ten post był edytowany przez Caps dnia: 20 Czerwiec 2019 - 21:01


#15 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:09

Zamierzam zamówić składanie w sklepie, także pierwsza opcja odpada. @Caps, czyli nie potrzebuję żadnych sterowników instalować manualnie? Wystarczy, że podłączę modem i internet będzie działać?

#16 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:14

Tak o ile mowa o Windows 10.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:29

Zobacz postCaps, o 20 Czerwiec 2019 - 21:14, napisał(a):

Tak o ile mowa o Windows 10.


Tak.
Czy w Proline jak zamawiasz składanie kompa, to wchodzi w to też instalacja systemu?

Ten post był edytowany przez Adel dnia: 20 Czerwiec 2019 - 21:30


#18 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8620
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:38

Nie mam pojęcia ale tutaj jest takie coś.
https://proline.pl/?...enia-testowania
Myślę jednak, że problemu robić nie będą.

#19 Użytkownik jest niedostępny   Adel 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 114
  • Dołączył: Pn, 28 Lut 11

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:57

Zobacz postCaps, o 20 Czerwiec 2019 - 21:38, napisał(a):

Nie mam pojęcia ale tutaj jest takie coś.
https://proline.pl/?...enia-testowania
Myślę jednak, że problemu robić nie będą.


A wiesz może czy ta usługa jest też objęta tym kodem promocyjnym?
Jeszcze spytam w razie czego o nagrywarki DVD, czy są praktyczne różnice pomiędzy nimi? https://proline.pl/?kat=Nagrywarki Nie zdecydowałem jeszcze czy kupię, nie wiem jakie jest prawdopodobieństwo, że mi się przyda...

#20 Użytkownik jest niedostępny   marand97 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14
  • Dołączył: Wt, 21 Maj 19

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 09:12

Zobacz postAdel, o 18 Czerwiec 2019 - 17:10, napisał(a):

- Czy 2060 jest wydajniejsza od 1070?
- SSD potrzebne mi tylko do instalacji Windowsa, wystarczy 250 GB czy jaki tam najmniejszy.
- Czy opłaca się kupować czytnik DVD? Swoją drogą czy jest możliwość kupna Windowsa na USB podczas gdy będę miał czytnika?
- Wszystkie podzespoły chciałbym kupić w jednym sklepie i zamówić złożenie. Czy Proline oferuje składanie? Obecnego kompa kupiłem na Morele, który z tych dwóch byście bardziej polecili na dziś?


Tak, 2060 jest wydajniejsza od 1070 i różnicy w cenie zbyt dużej nie ma. Warto się zainteresować.
Skoro nie potrzebujesz aż tak dużego SSD to pewnie , aczkolwiek szybsze ładowanie ekranów, większe możliwości daje SSD.
Czytnik DVD już chyba staje sie reliktem przeszłości. No chyba , że ktoś jest hipsterem.
Polecam się zainteresować tym Benchmarkiem, mi dalo trochę do myślenia Link :thumbup:

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych