Forum PCLab.pl: 27" 2560x1440 do 3k - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

27" 2560x1440 do 3k

#1 Użytkownik jest niedostępny   Manix93 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 05:50

Hej,
wiem, że jest dużo tematów ale szukam czegoś do pracy i do gier.
Wymagania: 27" 1440p, 144Hz+, Matryca != TN. Budżet do 3k.

#2 Użytkownik jest niedostępny   AUTO6 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 596
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 07:13

Wolisz IPS czy VA?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Juzuss 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Wt, 14 Maj 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 07:37

Zobacz postManix93, o 18 Czerwiec 2019 - 05:50, napisał(a):

Wymagania: Matryca != TN


Zobacz postAUTO6, o 18 Czerwiec 2019 - 07:13, napisał(a):

Wolisz IPS czy VA?

:hmm: :lol2: :lol2: :lol2:

Ten post był edytowany przez Juzuss dnia: 19 Czerwiec 2019 - 07:37


#4 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1860
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 08:55

Zobacz postJuzuss, o 19 Czerwiec 2019 - 07:37, napisał(a):

Zobacz postManix93, o 18 Czerwiec 2019 - 05:50, napisał(a):


Wymagania: Matryca != TN

Zobacz postAUTO6, o 18 Czerwiec 2019 - 07:13, napisał(a):

Wolisz IPS czy VA?


:hmm: :lol2: :lol2: :lol2:
Wybacz, że pytam, ale nie rozumiem skąd ten wielokrotny "LOL2" :)

ps. kombinacja znaków != oznacza przeciwieństwo równości w programowaniu

Ten post był edytowany przez Kyle_PL dnia: 19 Czerwiec 2019 - 09:07


#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14179
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 14:30

Też miałem dylemat co znaczy ten zapis. Że koniecznie chce TN czy absolutnie ma to nie być TN ?

Ale po kolei, TNka 1189zl lub 1289 za lepszą podstawę z VESA:
https://www.komputro...71uabmiipx.html
https://www.komputro...ucbmiiprzx.html
https://www.komputro...upbmiiprzx.html - jeszcze drożej z HDR (psuedo)


VA 1250zl lub z freesync :
https://www.komputro...qux-144hz-.html
https://www.komputro...eux-144hz-.html - super noga!
https://redcoon.pl/k...-27-wqhd-va-1ms - szerszy gamut i sync (compatible/free)

IPSy:
https://www.komputro...-freesync-.html
https://www.komputro...ompatible-.html


TNke kupisz już za połowę ceny IPSa. Nie będziesz się bujał z BLB. Do tego czcionki będą dużo rywaźniejsze niż na VA, tam jest problem z półpixelami. Za to na VA dostaniesz najszerszy gamut do 115%sRGB w MSI. W IPSach dostaniesz dobry kolor, kąty i 100%sRGB. Linkowane TNki też mają 100%sRGB i matryce 8 bit jak IPSy. Ale kąty będą znacznie słabsze.

Jeżeli posiadasz jakiś stary rupieć na panelu TN, to musisz wiedzieć że nie ma on podejścia do nowych TNek. 
Jeśli masz starą smużącą VA to musisz wiedzieć że tutaj zlinkowane VA będą znacznie szybsze i jak najbardziej akceptowalne do gier.
Najgorzej jest z IPSem, jeżeli masz starego IPSa bez BLB to nowy niestety może Cię negatywnie zaskoczyć.



I jescze jedna dobra opcja jak chcesz wydać 3000zl na WQHD, to nieco drożej masz 4K:
https://cenowarka.pl...oc=pl#offerlist

Ten post był edytowany przez Minciu dnia: 19 Czerwiec 2019 - 19:42


#6 Użytkownik jest niedostępny   brzepa 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 135
  • Dołączył: Wt, 09 Kwi 19

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 14:14

Ogólnie to najlepiej dorwać IPS, kwestią ostateczną może być BLB i konieczność wymiany sztuki, dwóch zanim trafisz - ten idealny. Więc jeśli tak i monitor ma starczyć na lata, zacząłbym polowanie od zapoznania się z Gigabyte Aorus AD27QD czarny HDR.

#7 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 748
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 20:49

Bleeding srebrzenie widać jak sie gra w ciemnościach sprawę załatwia oświetlenie lampka diody ledowe etc.
Przy oświetleniu dziennym czerń jest taka jak ma być na IPS.

#8 Użytkownik jest niedostępny   crazy diamond 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 03 Cze 19

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 06:53

Zobacz postslawinho, o 24 Czerwiec 2019 - 21:49, napisał(a):

Bleeding srebrzenie widać jak sie gra w ciemnościach sprawę załatwia oświetlenie lampka diody ledowe etc.
Przy oświetleniu dziennym czerń jest taka jak ma być na IPS.

A o którym monitorze teraz napisałeś?

O Gigabyte Aorus, czy o Asusie PB279Q, przy którym, o ile dobrze czytałem, zostałeś na stałe?

#9 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 748
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 07:22

Asus PG279Q ale gigabyte ma dokładnie ta sama wadę wyciek światła jedne egzemplarze maja mniej inne wiecej jak ktoś jest na to uczulony niech lepiej zostanie przy TN.
W grach nawet tych ciemnych tego nie widać jedynie na jednolitym czarnym tle rogi monitora są takie brazowawe u mnie dwa dolne rogi przeswituja ale nie chce mi się bawić w wymianę bo jeszcze tragedii nie ma
Co ciekawe dociskając ramkę obudowy problem znika po prostu Azjaci źle zamontowali matryce w obudowie stąd te bleedingi widziałem że niektórzy wciskają kawałki papieru pod ramkę etc

Ten post był edytowany przez slawinho dnia: 25 Czerwiec 2019 - 07:31


#10 Użytkownik jest niedostępny   crazy diamond 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 03 Cze 19

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 08:43

Zobacz postslawinho, o 25 Czerwiec 2019 - 08:22, napisał(a):

Asus PG279Q ale gigabyte ma dokładnie ta sama wadę wyciek światła jedne egzemplarze maja mniej inne wiecej jak ktoś jest na to uczulony niech lepiej zostanie przy TN.
W grach nawet tych ciemnych tego nie widać jedynie na jednolitym czarnym tle rogi monitora są takie brazowawe u mnie dwa dolne rogi przeswituja ale nie chce mi się bawić w wymianę bo jeszcze tragedii nie ma
Co ciekawe dociskając ramkę obudowy problem znika po prostu Azjaci źle zamontowali matryce w obudowie stąd te bleedingi widziałem że niektórzy wciskają kawałki papieru pod ramkę etc

Ech, różne są zdania na ten temat. Jedni wciskają papier, aby zwiększyć docisk, inni znów odginają ramki, albo nawet próbują je zdjąć (podobno w niektórych monitorach jest to możliwe), ponieważ uważają, że docisk ramek jest właśnie za duży.
Nie wiadomo, kto ma rację. Jak uzyskasz jakiś efekt tego typu działaniami, to nam napisz.

Moim zdaniem to są mity, podobnie jak np. masowanie matrycy, czy dociskanie martwego piksela.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Manix93 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 215
  • Dołączył: Pt, 27 Cze 08

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 09:49

Jak najbardziej `!=` znaczy, że matryca monitora inna od TN.

Czytałem o Asusie i GB i te problemy to jakieś jaja. Kolega z pracy ma Asusa i jest zadowolony ale to faktycznie zależy jak się trafi.
Ja myślę o dwóch monitorach:
ViewSonic XG2703 i LG 27GL850. Ten drugi lada moment będzie miał premierę.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14179
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 10:10

To nie mity. Tak można korygować BLB.

Są filmiki z nagraniami przed i po. Na tftcentral nawet jest artykuł o takim zabiegu podklejania ze zdjęciami.

#13 Użytkownik jest niedostępny   slawinho 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 748
  • Dołączył: Pn, 21 Lis 05

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 20:53

Zobacz postMinciu, o 25 Czerwiec 2019 - 11:10, napisał(a):

To nie mity. Tak można korygować BLB.

Są filmiki z nagraniami przed i po. Na tftcentral nawet jest artykuł o takim zabiegu podklejania ze zdjęciami.

Widziałem to podklejanie po zabiegu zero krwawienia idealnie czarny ekran.
Jak mi sie gwarancja skończy może zrobię to sam.
Jedni popuszczają śruby etc.
Kurde jak by tak kontrola jakości działała to by zamiast tysięcy monitorów paręnaście zostało dopuszczonych do sprzedaży.
Cóz trzeba przywyknąć do wad ips w dzień nie ma nic lepszego.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14179
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 22:04

Zobacz postManix93, o 25 Czerwiec 2019 - 10:49, napisał(a):

Jak najbardziej `!=` znaczy, że matryca monitora inna od TN.

Czytałem o Asusie i GB i te problemy to jakieś jaja. Kolega z pracy ma Asusa i jest zadowolony ale to faktycznie zależy jak się trafi.
Ja myślę o dwóch monitorach:
ViewSonic XG2703 i LG 27GL850. Ten drugi lada moment będzie miał premierę.





Nie wiem co wybrałeś, ale mając 3k na ekran bierz to:
https://www.youtube...._zZUuVS4&t=705s

https://www.x-kom.pl...um-dot-hdr.html

#15 Użytkownik jest niedostępny   crazy diamond 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 28
  • Dołączył: Pn, 03 Cze 19

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 22:57

Zobacz postMinciu, o 25 Czerwiec 2019 - 23:04, napisał(a):

Nie wiem co wybrałeś, ale mając 3k na ekran bierz to:
https://www.youtube...._zZUuVS4&t=705s

https://www.x-kom.pl...um-dot-hdr.html

Rzeczywiście, monitor godny polecenia!
Tyle tylko, że przekracza parametry zadane w tytule wątku, przekracza zarówno cenę, jak i rozdzielczość.

4k to już naprawdę wysokie wymagania sprzętowe!
Potrzebny topowy komputer i topowa karta graficzna, moze nawet dwie, w SLI/CROSSFIRE.

#16 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14179
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 23:06

Przy 4K celując w 100Hz masz podobne wymagania od GPU jak przy WQHD i 144Hz. W zasadzie to niemal identyczne. Za to od CPU nie trzeba już tyle wymagać, 100FPS a 144FPS robi już sporą różnicę dla CPU. Rozdzielczość nie ma tutaj już praktycznie nic do rzeczy.

4K z wyłączonym AntyAliasingiem na 27" będzie wyglądać lepiej niż WQHD z włączonym AA na tej samej przekątnej. Wywalająć AA w czystym 4K gry ponownie będą wymagać takich samych zasobów jak WQHD z odpalonym AA.

Alternatywa dla tego 4K to UWQHD za 3300zl:
https://www.x-kom.pl...uzx-czarny.html


"Zwykłego" WQHD za 3000zl nie opłaca się kupować.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych