Forum PCLab.pl: Słaba wydajność w battlefield 1 i 5 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Słaba wydajność w battlefield 1 i 5 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Zertaulo 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 44
  • Dołączył: Wed, 15 Kwi 15

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 13:34

Witam. Kupiłem niedawno kartę graficzną Gainward gtx 1070 i mam bardzo niską wydajność w Battlefield 1 oraz 5. Nieważne czy na directx 11, czy na 12, mam spadki nawet do 20 klatek na sekundę. Z tego co zaobserwowałem to jest bardzo duży narzut na procesor. Tylko, że z tym procesorem grałem w połączeniu z amd hd 7970 oraz rx 580 i grało się znacznie, znacznie lepiej niż teraz z gtx 1070. Oglądałem na YouTube konfigurację i5 3570k @ 4,4 Ghz i chodziło to dobrze. Może wiecie gdzie szukać przyczyny? Każda inna gra na moim komputerze śmiga świetnie.

Mój zestaw:
płyta główna - Asus p8z77 - v pro
procesor - i5 3570k @ 4,4 Ghz
karta graficzna - Gainward Gtx 1070
pamięć Ram - 16 Gb 1333 mhz GoodRam
karta dźwiękowa - aim sc808
zasilacz - Ocz zs 750w
dyski twarde - Dwa WD Blue spięte w RAID na dane oraz Trascend ssd 128 gb na system
system - Windows 10 Pro

#2 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 13:54

Widzisz. Jestes kolejnym ktory ma tak ze na Nvidii padaka a na radeonie spoko. Mam tak samo. Na GTX 1080 scinki, freezy dropy a na RX 570 miod cud i orzeszki plynna animacja i zero scin


Dopisz sie tez w tym temacie

http://forum.pclab.p...Hz/page__st__40

Jakbys mogl to napisz tez na forum EA i dziale BF 1 i BF V. Im nas wiecej tym bardziej realne ze ktos wkoncu ogarnie ze jednak cos jest na rzeczy i karty Nvidii sobie ewidentnie nie radza z BF 1 i BF V

Moj nick Origin : Kriiisu_93

Na forum pomocy w dzialach BF 1 i BFV tez tam pisze o tym co u mnie jest i ogolnie inne osoby tez maja problemy z wydajnoscia w tych grach. Dopisz sie tam i opisz jak jest u ciebie. Wieksza ilosc osob to wieksza sila przebicia

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3428
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:14

Cholera a ja grałem na 1080tce w 1440p i nic mi nie ścinało frametime stabilny jak skała :hmm: tylko ja zaś mam 6/12 od AMD, zamiast 4rech od Intela.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:29


#4 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:17

ja mam i5 8600K 4,8 ghZ

#5 Użytkownik jest niedostępny   Xaro 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 198
  • Dołączył: Wed, 27 Kwi 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:18

a ja mam i5 2500k oraz rx480 i procek mi bottleneckuje kartę graficzną
grałem w bf1 pierwsze 3 miechy po wyjściu i było spoko a teraz jakaś padaka jest tylko dm 24 osobowy można pograć

#6 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:32

Zobacz postZertaulo, o 18 Czerwiec 2019 - 13:34, napisał(a):

Witam. Kupiłem niedawno kartę graficzną Gainward gtx 1070 i mam bardzo niską wydajność w Battlefield 1 oraz 5. Nieważne czy na directx 11, czy na 12, mam spadki nawet do 20 klatek na sekundę. Z tego co zaobserwowałem to jest bardzo duży narzut na procesor. Tylko, że z tym procesorem grałem w połączeniu z amd hd 7970 oraz rx 580 i grało się znacznie, znacznie lepiej niż teraz z gtx 1070. Oglądałem na YouTube konfigurację i5 3570k @ 4,4 Ghz i chodziło to dobrze. Może wiecie gdzie szukać przyczyny? Każda inna gra na moim komputerze śmiga świetnie.

Mój zestaw:
płyta główna - Asus p8z77 - v pro
procesor - i5 3570k @ 4,4 Ghz
karta graficzna - Gainward Gtx 1070
pamięć Ram - 16 Gb 1333 mhz GoodRam
karta dźwiękowa - aim sc808
zasilacz - Ocz zs 750w
dyski twarde - Dwa WD Blue spięte w RAID na dane oraz Trascend ssd 128 gb na system
system - Windows 10 Pro


Na 4 rdzeniowce nie pograsz w bf multi

#7 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:36

Pogra w DX 12 i karcie radeon

https://www.youtube....Q2GZdqJw&t=359s

i5 4570 + RX 470

Ludzie na i7 8700K + RTX 2070 maja problemy a tu widze dalszy ciag powielania bzdur o slabosci procka w BF. 4 rdzenia nie da 100 fps ale sa wstanie zapewnic normalna rozgrywke w 60 fps

Problem jest w karcie Nvidii

https://www.youtube....OwnV8s-G4&t=66s
https://www.youtube....pNUkaYq7c0&t=6s
https://www.youtube....h?v=gdn3WJMell8
https://www.youtube....h?v=QUPOCQXDfEQ

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:42


#8 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3428
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:38

Zobacz postEltik, o 18 Czerwiec 2019 - 15:17, napisał(a):

ja mam i5 8600K 4,8 ghZ

Nie wiem co jest problemem, ale skoro u mnie gra na GTX 1080 chodziła płynnie, bez ścin i nie tylko u mnie, to raczej winą nie jest karta.

Może 6/6 to tez już nie do końca dobre rozwiązanie dla niektórych gier -Nie mam pojęcia, natomiast wiem jedno, nie miałem w grze problemów ze ścinami.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:40


#9 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:49

Ale na RX 570 mam 80-100 fps i zero scin. Jak to mozliwe skoro 6/6 nie daje rady? W BF 1 mam 90-110 fps i tez zero scin na RX 570.
Mialem i7 4790 + GTX 1080 i tez sciny byly. 8 watkow tez za malo? To jaki trzeba miec do cholery procesor zeby wg was nie bylo za malo. i7 7900X?


Moje wlasne filmy na i7

https://www.youtube....GX_YH5AXI&t=20s
https://www.youtube....h?v=vYiFj6BXVg0

Zanim pojawil sie Creators Update dla Windows 10 gralem na i5 4590 + GTX 1060 3GB na ultra w fhd i niezaleznie od trybu z VSYNC bylo twarde jak skala 60 fps. Jak to mozliwe???

Na i7 8700K tez scina, 7700k tez

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:52


#10 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5867
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:53

GPU nV potrzebuje 8c wzwyż, GPU AMD dobrze działa na 6 a nawet 4.

Jeszcze w czasie CPU 2c2t mówiło się, ze sterownik nV jest bardziej wielowątkowy. Tylko każdy to zawsze uznawał za plus, a tutaj taki zonk.

Mystery solved.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 15:00

Taaaa jak wychodzil BF 1 to byly tylko procki 4/4 i 4/8 i jakos ludzie w 100 fps grali bez scin na GTX

Jesli GPU Nv potrzebuje 8c wzywyz to wszytskie gry powinny sie zacinac np na 4 czy 6c. Twoja teoria tylko mi cisnienie podniosla. Jak cos to zawsze raczej AMD potrzebowalo mocniejszego CPU

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 14:55


#12 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 15:45

Tu np 8600K + RTX 2060.

W czasie trwania filmu gdzies z poczatku jest tak ze animacja leci i nagle jeb 53 fps potem w 3.13 fps jest 84, srednio 90 a minimalnie 13 fps i widac scine. Potem gdzies tam jest ze leci sobie 80-90 fps i nagle jeb 60 i znow 80-90

Potem jak leci chwile samolotem to tez fps rosnie rosnie jest tam 130 i zaraz 70 i schodzi minimalnie do 56

Na kartach Nvidii fps skacze a na radeonach tez sie zmienia ale w mniejszym zakresie i tez zmiany sa takie plynne a nie skokowe. U mnie na GTX 1080 takie skoki fps to jest od razu stopklatka

https://www.youtube....h?v=7SNr2PUTk-4

Od 6.30 jak ogladniecie to widac ze jest spadek do 49 fps. Fps leci tak 102,88,49,75,85 i tam sie trzyma dalej jakos normalnie. Ale scinka do 49 jest

Problem nie jest TYLKO u mnie czy o pojedynczych osob ktore tutaj pisza. Ludzie tego nie zglaszaja bo mysla ze to normalne albo ze raz na jakis czas to nie problem.... :mad2: :hmm:

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 15:51


#13 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3428
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 16:31

Ale ja nie myślę ze to jest normalne, u mnie w niektórych grach owszem występują spadki, ale mieszczą się one w takich granicach, ze nie powodują ścięć. Z tego co czytałem w linku który podałeś i nie tylko, wiele osób z kartami NV tez nie widzi tego problemu, wiec nie możesz twierdzić ze NV powoduje problemy ( i nie nie jestem fanboyem NV, tak jak miałem procki intela i AMD tak korzystałem z kart NV i AMD) Gdzie leży problem nie wiem, wiec nie będę się wymądrzał, ale raczej nie po stronie samej karty.

#14 Użytkownik jest niedostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5867
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:34

Zobacz postEltik, o 18 Czerwiec 2019 - 16:00, napisał(a):

Taaaa jak wychodzil BF 1 to byly tylko procki 4/4 i 4/8 i jakos ludzie w 100 fps grali bez scin na GTX

Jesli GPU Nv potrzebuje 8c wzywyz to wszytskie gry powinny sie zacinac np na 4 czy 6c. Twoja teoria tylko mi cisnienie podniosla. Jak cos to zawsze raczej AMD potrzebowalo mocniejszego CPU

Źle adresujesz swoją złość, ani to ode mnie nie zależy, ani nie jestem temu winien. Od czasu jak wyszły wspomniane BFy masz inne sterowniki do obu GPU, inne kompilacje windy oraz - the best of - zupełnie inne technicznie gry, inne buildy.

A sterownik nV od zawsze był bardziej wielowątkowy. Przez długi czas się mówiło, że nV źle chodzi na CPU 2-rdzeniowych. Z dokładnie tego samego powodu Radeony potrzebowały (potrzebują?) silniejszego 1 wątku. Teraz obrało to taki dziwny obrót, że na AMD można sobie grać mając szybkie 4c4t, a już na pewno 6c6t/4c8t, z kolei do nV przydaje się 6c12t wzwyż. To są moje obserwacje które jednoznacznie pasują do osób z tego forum z ostatnich dni, nie wiem czemu akurat na mnie oburzenie.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:52

Ale tylko BF ma takie problemy. Jest masa gier ktore tez sa wymagajace od procesora a jakos dzialaja normalnie.

Widziales moje filmy z BF 1 na i7 4790? Gra dziala tak samo na i5 4590, i7 4790, i5 8600K. Na kazdym procku dropy z karta Nvidii

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 17:55


#16 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13343
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 18:00

Zobacz postPioy, o 18 Czerwiec 2019 - 15:53, napisał(a):

GPU nV potrzebuje 8c wzwyż, GPU AMD dobrze działa na 6 a nawet 4.


Wątpię u mnie na 4/8 zero przycinek

#17 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 18:01

Dobrze tu film jak gosciowi wali dropem na poczatku filmu. GTX 1080 i Ryzen 7 1700X

https://www.youtube....h?v=u7m3_Oxogm8

8/16 tez za malo do tej gry? :mad2:

#18 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 18:15

Zauwazcie ze te filmy z dropami to wszystko sa karty Nvidii. Mysle ze to nie jest przypadek

https://www.youtube....h?v=4If6utpBDXk
https://www.youtube....h?v=ppvcR21bUTw
https://www.youtube....h?v=q-hObPR0Ca0
https://www.youtube....lJcv0V4qlY&t=3s

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 18:30


#19 Użytkownik jest niedostępny   lukadd 

  • there is a near zero risk
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13343
  • Dołączył: Wt, 24 Kwi 12

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 18:31

Nie dziwne, że kilkukrotnie częściej problemy będą opisywane na zestawach z nvidią w końcu patrząc na steam to 75% rynku jedzie na nvidii, AMD niecałe posiada niecałe 15%.

U mnie miałem chyba z 5 GPU w kompie od nvidii na żadnym nie było problemów. Jedynie jak wyłączę HT to tak na gołych 4 rdzeniach zdarzają się przycinki, na 4/8 wysoko taktowanych jak ręką odjął.

Ten post był edytowany przez lukadd dnia: 18 Czerwiec 2019 - 18:33


#20 Użytkownik jest niedostępny   Eltik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2656
  • Dołączył: Wed, 11 Paź 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 18:44

Ja przy BF 1 przerabialem i5 4590 + 1060 3gb, i7 4790 + 1080, i5 8600K + 1080 i w kazdym przypadku byly scinki

System stawiany na nowo x razy, stery instalowane na nowo x razy wszytskie triki dostepne w necie , na forum EA itp itd i nic nie pomoglo
Po 2 latach walki i uzerania sie pomoglo przejscie na RX 570

Ten post był edytowany przez Eltik dnia: 18 Czerwiec 2019 - 18:47


  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych