Forum PCLab.pl: Nowy komputer nie startuje. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Nowy komputer nie startuje. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 14:20

Dzień dobry.
Mam płytę msi 450 pro oraz dysk sata caviar black. Po włączeniu komputera bios dochodzi do momentu, w którym powinien załadować windowsa, niestety miga niebieskim ekranem i restartuje z wykryciem błędu i opcją do uruchomienia w trybach awaryjnych. Czy nie dopełniłem jakiś powinności? Jak mogę zlokalizować usterkę?

#2 Użytkownik jest dostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8617
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 15:12

Podaj pełną specyfikację kompa.

#3 Użytkownik jest dostępny   WinSxS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 15:42

Dysk z systemem przełożony z innego komputera? Jaki to system, Windows 7?

#4 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 06:29

https://www.x-kom.pl/lista/90x1ox388
Tak, stary dysk z win7.

#5 Użytkownik jest dostępny   WinSxS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 09:27

Moja kula wróży na 99% błąd 0x0000007B... czyli sterownik kontrolera SATA/RAID. 7 tak ma, często nie działa po zmianie platformy, zwłaszcza jeśli są różne chipsety i kontrolery dyskowe. A jaka miales poprzednią płytę?

#6 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 17:03

Asrock ale nie pamiętam modelu. Co mogę zrobić?

#7 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19428
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 17:06

Najlepiej będzie jak postawisz świeży windows 10.

#8 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 21:15

Najpierw muszę odzyskać dane z dysku c, więc potrzebuję go uruchomić. Dziesiątkę zamocuję na ssd.

#9 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19428
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 21:56

W takim razie:
Odłącz od PC HDD (wystarczy wypiąć kabel zasilający od niego)
Zainstaluj system na SSD
Jak już system będzie zainstalowany na SSD, podłącz HDD
Z poziomu systemu uruchamiającego się z SSD, będziesz mógł się dobrać do danych z HDD (może być potrzebne przypisanie litery, ale to drobiazg)

#10 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 06:46

To słabo. Liczyłem na to, żeby ało się ominąć taki krok. Nie ma żadnej szansy na to, żeby uruchomić sata chociaż raz?
Ile miejsca z 500gb potrzebuje win10? I ile bajtow mam wpisac w menagerze instalacji podczas formatowania zeby miec okragly rowny wynik na dwie partycje? Np 50/450gb.

#11 Użytkownik jest dostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14380
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 08:52

SSD się nie dzieli na partycje.

#12 Użytkownik jest dostępny   blacout 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 128
  • Dołączył: Pn, 12 Lis 18

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 09:13

Zobacz postDirian, o 20 Czerwiec 2019 - 08:52, napisał(a):

SSD się nie dzieli na partycje.

dlaczego sie nie dzieli ? na partycji c instalujesz win, a na d trzymasz jakieś pliki. Przynajmniej zachowasz pliki jak windows sie posypie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13312
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 09:36

BZDURA! SSD się nie dzieli żeby korzystał ze wszystkich komórek pamięci i równomiernie się zużywał.

WIndows posypie? Co to, znów mamy lata '90?

#14 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19428
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 10:40

Zobacz postcervandes, o 20 Czerwiec 2019 - 10:36, napisał(a):

BZDURA! SSD się nie dzieli żeby korzystał ze wszystkich komórek pamięci i równomiernie się zużywał.

Eh, pudło.

Koncept podziału na partycje jest abstrakcją realizowaną z poziomu systemu operacyjnego. SSD ma kompletnie gdzieś jak dysk jest podzielony, a nawet czy w ogóle jest podzielony. Mapowanie logicznych sektorów do komórek jest dynamiczne. To nie HDD, gdzie wczesne sektory = brzeg talerza.


Zobacz postpomocyplz, o 20 Czerwiec 2019 - 07:46, napisał(a):

To słabo. Liczyłem na to, żeby ało się ominąć taki krok. Nie ma żadnej szansy na to, żeby uruchomić sata chociaż raz?

Ale na czym polega teraz Twój problem? SSD dopiero będziesz mieć w przyszłości, czy jak?

Zobacz postpomocyplz, o 20 Czerwiec 2019 - 07:46, napisał(a):

Ile miejsca z 500gb potrzebuje win10? I ile bajtow mam wpisac w menagerze instalacji podczas formatowania zeby miec okragly rowny wynik na dwie partycje? Np 50/450gb.

Ale po co Ci okrągły równy wynik? Cierpisz na nerwicę natręctw?
Przy dysku półterowym - jeżeli naprawdę czujesz potrzebę partycjonowania - dałbym na system 150GB.

#15 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 14:15

Nerwica natręctw się tutaj nie ima. Mnie chodzi o to, że okrągłeliczby są czytelniejsze i wszystkie dyski mam tak podzielone. Ułatwia mi to też przenoszenie danych z jednego na drugi.
Wracając do moich pytań? Do tej pory formowatowałem dyski z poziomu windowsa, gdzie wybierałem rozmiary partycji dla podłączonego dysku. Jak podzielić ssd?

#16 Użytkownik jest dostępny   WinSxS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 14:43

Na jedną. Po co więcej?
SSD na system, aplikacje, jakieś gry.
HDD na wrażliwe dane, o które musisz zadbać.

#17 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 15:36

PO to jeśli windowsowi coś się przytrafi bo go zawirusuję albo jakoś uszkodzę to będę mógł sformatować partycję i wstawić nówkę bez konieczności wymazywania wszystkeigo, co jest an dysku - czyli standardowy i wydawałoby sięwszystkim znany powód dzielenia dysku na partycje.
Po co te powydziwiane pytania? Dlaczego nie mogę dostać odpowiedzi o którą proszę?

#18 Użytkownik jest dostępny   WinSxS 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 147
  • Dołączył: Wed, 29 Lis 17

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 16:48

To na to masz HDD. I do najwrażliwszych danych, które muszą zostać, używaj dysku w chmurze (np Google Drive, OneDrive, Dropbox itp).

Ja sam kiedyś dzieliłem SSD na kilka partycji, od kiedy wszystkie aplikacje puchną w chorym tempie, nie czuje potrzeby dzielenia. Czy to 120 GB, czy to 500 GB. Lepiej mieć dwa różne dyski fizyczne i każdy z jedną partycją.
A jeśli już tak mocno piekielnie się uprzesz - to podczas instalacji W10 wpisujesz (150*1024)+700, wtedy po odjęciu na partycję Recovery (nie pamiętam ile zżera, jak masz dysk w GPT) masz niemal równiutką 150 GB partycję systemową, a reszta na drugą.

#19 Użytkownik jest niedostępny   pomocyplz 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 25
  • Dołączył: Nd, 21 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:29

Tak, ale jak to zrobić? Co mam ustawić, żeby to zainstalować? Nie wiem jak przełączyć dysk ssd na główny bo bios go nie wykrywa do tego celu mimo, że wykrywa, że jest podłączony. A na starym sata nie mogę nic zainstalować bo po wczytaniu programu instalacyjnego z płyty już na pierwszej planszy program odcina klawiaturę i myszkę z użytku. NIc nie mogę skonfigurować.

#20 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • nie skalpuJEŻ - procesora nie wyśrubuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19428
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 21:37

Post #9.
W trybie UEFI dyski są widoczne tylko wtedy w boot menu, gdy mają nań zainstalowany jakiś system.
Instaluj win10, to nie będzie odcinać myszki i klawiatury.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych