Forum PCLab.pl: [5000zl] Sugestie do mojej propozycji zestawu - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[5000zl] Sugestie do mojej propozycji zestawu RTX2060, i5-9600K, SSD, HDD, 16GB RAM Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 16:13

Witam,

skladam nowego PC na miejsce dotychczasowego laptopa, glownie do grania w CSa (musze miec min 150fps bez wzgledu na wszystko, obecnie mam spadki...) + pod przyszlorocznego Cyberpunka2077 ;)

Zestaw który złożylem wraz z cenami (allegro glownie, wszystko nówki):
i5-9600K 1130zl
MSI Z390 GAMING PLUS 489zl
MSI RTX 2060 GAMING Z 1680zl
Crucial Ballistix Sport LT 16GB [2x8 GB 3000MHz DDR4 CL16 SRx8 DIMM] 399zl
SSD Corsair 480 GB CSSD-F480GBMP51 336zl
2TB HDD 200zl
SilentiumPC M2 Vero 600W 200zl
obudowa jakaśtam ATX 167zl

Łącznie 4601zł.

Jakieś sugestie do zestawu? Polecane jakies lepsze komponenty, ew na czymś mozna zaoszczędzić? RAM, SSD, RTX?
Szukam jeszcze jakiegoś niedrogiego godnego modułu WiFi - kablem od routera nie da rady w moim obecnym mieszkaniu
oraz wydajnego chłodzenia do CPU - nie jakies drogie wodne, ale w miare wydajne tradycyjne z wichurą.

Ogólnie początkowo kręcił nie będę ale możliwe ze z czasem tak - stad odblokowany procesor.

Zapraszam do dyskusji :)

Ten post był edytowany przez Leg@t dnia: 19 Czerwiec 2019 - 15:55


#2 Użytkownik jest niedostępny   Mitosz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 219
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 17:02

Zasilacz w tym budżecie to bierz seasonic focus plus gold. A ogólnie jeżeli możesz to zaczekaj do premiery nowych ryzenów, może zainteresują cię nowinki, albo chociaż ceny obecnych procesorów (zarówno intela jak i amd) trochę spadną, jeżeli możesz zaczekać jeszcze dłużej (okolice sierpnia), to zaczekaj, wtedy mają się pojawić nowe karty od czerwonych może będą warte uwagi.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8655
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 18 Czerwiec 2019 - 19:57

Wygląda to bardzo ok patrząc na ceny. Chłodzenie od Fortis 3 i wyżej.
Jaki masz router? Standard ac jest? Dopłacać ponad 500 zł za możliwość OC 9600K i z tego nie korzystać raczej mimo wszystko nie ma sensu. Zdecydowanie możesz zaoszczędzić na pamięciach bo w okoliach 300 zł masz LPX 3000 CL16 czy G.Skill Aegis. Tańszy minimalnie SSD w postaci SX 6000 Pro albo nowy od PNY. W ogóle gdzie masz takie ceny jak u siebie? Allegro?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 09:31

ceny mieszane, ogolnie po ceneo, biorąc pod uwage wysyłki (wiekszosc darmowych) a takze allegro jednak tylko w maire dobre sklepy (oleole, sferis) + sklepy sieciowe typu euro rtv agd (tam najtanszy RTX)

#5 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14428
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 09:36

Płytę podmień na Z390 Gaming X od Gigabyte - lepsza sekcja pod OC. Kręcić warto, z miejsca zyskasz kilkadziesiąt klatek więcej w CS GO.

Buda mam nadzieje, że przewiewna? Z tanich i dobrych masz Signum SG1 TG.

Pamiątki szybsze za te same pieniądze - https://www.ceneo.pl/45036727

Z kart sieciowych np. www.morele.net/karta-sieciowa-gigabyte-gc-wb1733d-i-wifi-802-11ac-bluetooth-5-pcie-dual-band-1734-mbps-4949071/ - tania nie jest, ale w większości przypadków bezproblemowa no i porządna.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 19 Czerwiec 2019 - 09:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 15:53

Dzieki,

Obudowe dokładnie tą wziąłem - Signum SG1 TG,
Wifi też skorzystam z Twojego polecenia - juz zamowione :) (gigabyte-gc-wb1733d-i, 139zł). Router niestety mam jakis lipny od Netii (Technicolor) ale wole przyszlosciowo kupic chociaz dobre wifi, a nad routerem sie zastanowie pozniej zeby cos podzialać.

Chlodzenie CPU mam zamowione Spartan 3 PRO, ale doczytalem i jednak je odeśle jak tylko dojdzie, a biore Fortis 3 z komputronika za 149zl (bo mam 'przez siatke' sklep ;) )

SSD podmienilem jednak na ADATA SX8200 500GB - troche drozszy acz ktoś mi polecil, a mam SX7000 w laptopie i jestem zadowolony to sprawdzę.

Ostatnim problemem jest zasilacz, zamówilem (za namową ze spokojnie wystarczajacy) - SilentiumPC Vero L2 Bronze 500W ATX 12V i teraz żałuję... Moc bez OC na start starczy, ale na jednym z for ktos pisał ze lubią się psuć...
Myslicie ze również odsyłać i dołożyć do czegoś lepszego? np wspomnianego wyzej seasonic focus plus gold? Cena jest dwukrotna wiec nie wiem czy nie za duzo podbije mi cene całości.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14428
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 16:08

Zasilacz trochę cienki jak na taki zestaw, niby starczy ale no jest to mocno budżetowa jednostka.

Jak Seasonic za drogi, to warto dorzucić chociaż do Supremo L2 550W / M2 550W (ten drugi ma częściowo odpinane kabelki) - to już tylko 60-70 zł różnicy względem Vero, a zasilacz dużo lepszy, z przetwornicą DC-DC i częściowo japońskimi kondensatorami.

Ewentualnie taki Bitfenix - www.morele.net/zasilacz-bitfenix-formula-gold-550w-bp-fm550ulag-9r-1638140/ - to coś pomiędzy Supremo a Seasonikiem jeśli chodzi o jakość / parametry elektryczne.

No ale nawet Supremo będzie wyraźnym skokiem do przodu względem Vero i jest to już zasilacz który można uznać za odpowiedni do takiego zestawu.

Ten post był edytowany przez Dirian dnia: 19 Czerwiec 2019 - 16:08


#8 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 11:23

Okej,

jako ze zamowienie z oleole nie zostalo nadal wyslane (od wtorku + 0 info czy odpowiedzi na maile pisane w srode) to anulowalem cale zamowienie (ram, ssd i wlasnie zasilacz) i zakupilem w x-komie polecany przez Ciebie SilentiumPC 550W Supremo M2 Gold (i SSD mieli taniej o 10zl sie okazalo :P)
:)

takze wszystko juz prawie skompletowane, jedynie polatam dzisiaj po sklepach za RAMem, i wieczorem skręcanie :D :D

#9 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8655
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 16:07

DLaczego SPC? Dlaczego nie Focus? Zasilacz kilka półek wyżej.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14428
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Czerwiec 2019 - 10:24

No pewnie dlatego, że Focus jest droższy :E

#11 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8655
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 22 Czerwiec 2019 - 15:48

Przy 5000 zł budżetu różnica w cenie 80 za zasilacz nie jest jakaś wielka patrząc na jakość, regulację napięć, kulturę pracy czy na 10 letnią gwarancję. Mało tego po 9600K i RTX 2060 śmiało można brać Focus 450W (7 lat GW)

#12 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14428
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 22 Czerwiec 2019 - 16:11

Oczywiście, że Seasonic jest lepszą opcją za trochę większe pieniądze, no ale już nie ma co mieszać skoro autor zamówił - Supremo to też dobra zasiłka pod taki zestaw i kultura pracy do 70% obciążenia jest naprawdę świetna.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Leg@t 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 200
  • Dołączył: Nd, 09 Lip 06

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 14:31

Okej Panowie, wszystko już skręcone i smiga jak marzenie, dzieki za pomoc :)

Ogólnie mam pytanko jeszcze o RAM - kupilem jak wyzej RAM 3000Mhz, ale w systemie (CPU-Z) pokazuje mi ze jest to 2400Mhz, włączylem w BIOS'ie XMP i rozumiem ze to juz wystarczy? Czy coś jeszcze trzeba ustawić zeby pamięci wykorzystywaly pelną prędkość?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Caps 

  • xxx
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 8655
  • Dołączył: Pn, 21 Paź 13

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 10:16

POkazuje teraz dobrze? Wszystko stabilne?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych