Forum PCLab.pl: Powolny start windows 10 - pewnie po raz enty - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Powolny start windows 10 - pewnie po raz enty Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   kicjov 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 22:22

Witam. Czytalem to i owo o powolnych startach windows 10 ale juz powoli glupieje. Mam problem z powolnym rozruchem windowsa 10, wydaje mi sie ze jak na taki komputer jak mam nie powinno byc az takich problemow. Problem opisze jak najbardziej szczegolowo nizej

Komputer wlacza sie tam ile wlacza, juz przy logowaniu do konta (bo mam zalozone haslo) potrafi lekko przymulic, ale to nawet nie odczuwalne. Gdy pojawi sie juz pulpit to programy na pasek sie wczytuja,jeden po drugim i tak gdzies 30sekund do minuty. Tutaj tez nie bede swirowal bo nie wymagam bog wieczego od lapka. No ale po tym jak sie to wszystko zaladuje, wlaczam przegladarke i tutaj znowu zaczynaja sie mecyje, przegladarka tak jakby sie zawiesza i tkwi z minute w martwym punktcie po czym jak sie wczyta to chodzi normalnie. Wszystkie inne programy np. steam, to samo loguje sie, wlaczy sie platforma i znowu trzeba czekac z minute potem smiga normalnie. Nie wiem w czym jest problem.... nie mam problemu z grami nie tna sie, ale tez mam czasem uczucie ze gram jak na konsoli gdzie cos sie laduje a potem mozna grac. Mam dysk talezowy i wiem ze jest o wiele wolniejszy od ssd, ale ludzie wszystko mi sie laduje dluzej niz u moich znajomych nawet tych ktorzy maja slabsze komputery. Dla przykladu kolega ktory ma tam bardzo sredni komputer (ale ma dysk ssd) dolaczal do gry w diablo2 w 2 sekundy a ja w 5. Mamy taka sama predkosc neta.
Znajomi mi mowia zebym sie nie przejmowal bo niektory "tez chcieli by miec takiego kompa". Nie jest to jakis demon predkosci ale, ale jednak wydaje mi sie ze cos jestnie tak. Dodam ze od poczatku laptop mial takie sklonnosci.
Moje pytania:
-czy dysc talezowy moze AZ tak wplywac na to wszystko?
-czy lapek moze byc uszkodzony w jakikolwiek sposob?
-moze system jest kiczowy?

Prosze o jakies porady, moze przyspieszacze?

Pozdrawiam i licze na jakies rady.

Na dole daje parametry wklejone z internetu ale raczej w 100% to moj pc.

MSI gv72 8rd
Antywirus Avast, wczesniej byl NORTON
Procesor:Intel Core i5-8300H ósma generacja, 4 rdzenie, 8 wątków. taktowanie 8X2,30Ghz.,a w trybie Turbo osiąga 8x4,00Ghz 8MB Cache
Karta graficzna zintegrowana: Intel HD
Karta graficzna dedykowana: GeForce GTX1050Ti- 4GB własnej pamięci DDR5
Pamięć RAM: 8 GB DDR4 2400Ghz
Dysk twardy: 1000 GB
Matryca: LED 17,3'' 16:9 Matowa Full HD
Audio HD Dynaudio
Łączność bezprzewodowa WIFI a b /g/ n
Bez napędu
Kamera
RJ 45 lan
HDMI + BLUETOOTH
USB 3.0 2 szt.
USB 2.0 1 szt.
Windows 10 Home PL pełna, oryginalna wersja

#2 Użytkownik jest niedostępny   VoxCordi 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 716
  • Dołączył: Pn, 12 Paź 15

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 22:51

Jeśli RAM jest w jednej kości dołóż drugą. Wyrzuć Avast i wyczyść CCleaner, JetClean...Pomyśl jednak o SSD. W opcjach zasilania włącz wysoką wydajność.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Kyle_PL 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1675
  • Dołączył: So, 02 Lis 13

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 23:09

Zobacz postkicjov, o 19 Czerwiec 2019 - 22:22, napisał(a):

Dysk twardy: 1000 GB
Jeśli to talerzowiec, to on jest winny.

#4 Użytkownik jest niedostępny   kicjov 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 23:30

Zobacz postVoxCordi, o 19 Czerwiec 2019 - 22:51, napisał(a):

Jeśli RAM jest w jednej kości dołóż drugą. Wyrzuć Avast i wyczyść CCleaner, JetClean...Pomyśl jednak o SSD. W opcjach zasilania włącz wysoką wydajność.


Kosc 1x 8gb, pobawie sie tymi programami, uzywalem tez czasem awdcleaner ale to chyba do syfiastych programikow

Zobacz postKyle_PL, o 19 Czerwiec 2019 - 23:09, napisał(a):

Jeśli to talerzowiec, to on jest winny.


ajaja a lapek na gwarancji, pewnie musial bym kupic i wymienic w msi

#5 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1356
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 00:36

Ech, przy talerzowcu, jeśli w dodatku masz wszystko na jednym dysku, coś takiego nie dziwi.
Cierpisz na klasyczne wąskie gardło. Bez wymiany dysku na SSD możemy tylko pudrować problem.

Wejdź do zaawansowanych ustawień systemu i ustaw plik wymiany na stałą wielkość 12GB.
Jeśli dołożysz drugą kość pamięci, wyłącz plik wymiany całkowicie.

Nie piszesz, jakiej przeglądarki używasz. Jeśli jest to jakaś porządna przeglądarka, ustaw ją tak, żeby ładowała do pamięci tylko aktywne strony. Drastycznie skróci to czas jej startu. Takie ustawienie może być gdzieś w preferencjach.

Wyłącz wszystkie zbędne programy. Odinstaluj cały bloatware, jeśli jakiś masz. Wejdź do usług i poprzeglądaj, co możesz z tego wyłączyć. Wszelkie indeksowania czy aktualizacje muszą polecieć. Podobnie pobieranie różnych rzeczy w tle, zwłaszcza aktualizacji.
Antywirusa raczej zostaw. Nie jest to dzisiaj jakiś poważny problem.

Ccleaner to waga lekka. Pobierz program privazer i przygotuj się na jakieś 3-4 godziny czyszczenia. 1TB talerza to katastrofa :] Na szczęście tyle to potrwa tylko raz. W programie masz możliwość wyłączenia niektórych zbędnych usług systemu. Zrób to zgodnie z zaleceniami.

PS.
Talerz piszemy przez RZ :E
Słowo kicz znaczy coś innego, niż ci się wydaje :E

#6 Użytkownik jest niedostępny   kicjov 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 04:03

Zobacz postMakavcio2, o 20 Czerwiec 2019 - 00:36, napisał(a):

Ech, przy talerzowcu, jeśli w dodatku masz wszystko na jednym dysku, coś takiego nie dziwi.
Cierpisz na klasyczne wąskie gardło. Bez wymiany dysku na SSD możemy tylko pudrować problem.

Wejdź do zaawansowanych ustawień systemu i ustaw plik wymiany na stałą wielkość 12GB.
Jeśli dołożysz drugą kość pamięci, wyłącz plik wymiany całkowicie.

Nie piszesz, jakiej przeglądarki używasz. Jeśli jest to jakaś porządna przeglądarka, ustaw ją tak, żeby ładowała do pamięci tylko aktywne strony. Drastycznie skróci to czas jej startu. Takie ustawienie może być gdzieś w preferencjach.

Wyłącz wszystkie zbędne programy. Odinstaluj cały bloatware, jeśli jakiś masz. Wejdź do usług i poprzeglądaj, co możesz z tego wyłączyć. Wszelkie indeksowania czy aktualizacje muszą polecieć. Podobnie pobieranie różnych rzeczy w tle, zwłaszcza aktualizacji.
Antywirusa raczej zostaw. Nie jest to dzisiaj jakiś poważny problem.

Ccleaner to waga lekka. Pobierz program privazer i przygotuj się na jakieś 3-4 godziny czyszczenia. 1TB talerza to katastrofa :] Na szczęście tyle to potrwa tylko raz. W programie masz możliwość wyłączenia niektórych zbędnych usług systemu. Zrób to zgodnie z zaleceniami.

PS.
Talerz piszemy przez RZ :E
Słowo kicz znaczy coś innego, niż ci się wydaje :E


Odpowiadam:

Sprawa dysku j/w, komp na gwarancji a w tej konfiguracji zawsze byl talerz a przynajmniej tak mi sie wydaje, moge sie mylic. W razdie draki mam ssd 120 (niestety to jest nic chyba tylko na system). Co do partycji sa dwie: c - windows i niezbedne programy, d - gry

W systemie az tak nie grzebalem ale zwieksze to i owo tak jak pisales.

Przegladarka chrome, sadzilem ze bez zadnych 'customow' powinno to chodzic przyzwoicie.

Zbedne programy z autostartu juz troche przerzedzilem. Pobierania, a dokladnie windows update mam ustawione z reki, wiec w wolny dzien klikam wyszukuje sciagam i instaluje, ogolem raz na tydzien. Nie wiem czym sa indeksowane aktualizacje, ani jak wylaczyc wszelkie inne bo zreguly komputer mnie o nie pytal. Bloatware to chodzi o te gry, sklepy, newsy itp ? ogolem dodatki ?

Program sprobuje, nie mam nic do stracenia, moge kazdym przeleciec kompa.

Sorka za bledy zdarzaja sie najlepszym a moze po prostu to pospiech :)
a kicz to byc moze zle okreslenie bo nie znam dokladnego znaczenia tego slowa, ale dla mnie to wyraz czegos mniej niz przecietnego

pozdrawiam

Ten post był edytowany przez kicjov dnia: 20 Czerwiec 2019 - 04:07


#7 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 907
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 12:32

Zobacz postkicjov, o 20 Czerwiec 2019 - 05:03, napisał(a):

Odpowiadam:

Sprawa dysku j/w, komp na gwarancji

Gwarancja na kompa nie przeszkadza w jego dowolnej modernizacji. Już od wielu lat, producenci nawet plomb nie montują. Jeśli byś już nawet znalazł u siebie plombę to będzie to plomba importera (np. X-KOM czy Komputronik), który robił rekonfigurację i jest to bezwartościowa naklejka, którą możesz zerwać - nie koliduje z gwarancją producenta. HDD na system w obecnych czasach to nieporozumienie. Kup więc dobry SSD (najlepiej M.2 PCIe bo widzę, że masz taką możliwość) i zrób na nim czystą instalację systemu. Nośnik instalacyjny z najnowszą wersją systemu Win10 - do pobrania TU.
Sprawdź przy okazji czy nie masz kilku programów antywirusowych zainstalowanych (np. Avast i McAfee). Jeśli tak to zostaw tylko jeden bo już dwa potrafią nieźle kompa zmulić.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 12:43


#8 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 12:43

Oj tam nie przesadzajcie...stawiałem win 10 na talerzowcu 1TB u siostrzenicy zdecydowanie gorsze podzespoły i działa bez takich opóźnień jak tu opisane...więc przyczyny trzeba szukać w samym kompie czy systemie,sprawdzenie dysku,ramu,autostartu,błędów w dzienniku,sterowników...dopiero później warto myśleć nad usprawnieniami bo jak sam piszący przyznał nie ma co od takiego sprzętu wymagać (choć ja bym określone wymagania miał) ale jak najbardziej można go usprawnić.

#9 Użytkownik jest dostępny   kola01 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 907
  • Dołączył: Wed, 02 Lip 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 12:51

Zobacz postamp41, o 20 Czerwiec 2019 - 13:43, napisał(a):

Oj tam nie przesadzajcie...stawiałem win 10 na talerzowcu 1TB u siostrzenicy zdecydowanie gorsze podzespoły i działa bez takich opóźnień jak tu opisane...więc przyczyny trzeba szukać w samym kompie czy systemie,sprawdzenie dysku,ramu,autostartu,błędów w dzienniku,sterowników...dopiero później warto myśleć nad usprawnieniami bo jak sam piszący przyznał nie ma co od takiego sprzętu wymagać (choć ja bym określone wymagania miał) ale jak najbardziej można go usprawnić.

Świeżo posadzony (po formacie) Windows działa jako tako sprawnie na HDD. Później dane się rozjeżdżają i zaczyna coraz bardziej mulić. Przy obecnych cenach nowych SSD, gdzie 240 GB możesz kupić już za ok. 100 zł nie ma co się zastanawiać.

Ten post był edytowany przez kola01 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 12:53


#10 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 17:20

Ja nie miałem na myśli świeżo postawionego systemu tylko postawionego na takim sprzęcie co przy jej użytkowaniu i tak dziwne że się uruchamia w miarę szybko jak skype,origin i jeszcze nie wiadomo co startuje z systemem.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych