Forum PCLab.pl: Prędkość internetu ze Speed Test a rzeczywiste pobieranie plików - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Prędkość internetu ze Speed Test a rzeczywiste pobieranie plików

#1 Użytkownik jest niedostępny   Niewiem312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 19 Czerwiec 2019 - 23:50

Mam internet bez limitu z T-Mobile do 60Mbit/s. Router jest w stanie wyciągnąć więcej tak jak widać na obrazku. Kiedy pobieram pliki to przez 3-4 sekundy pobiera się normalnie(ok.12MB/s- ok.90-100Mbit/s) ,a potem zwalnia do (7.5-8MB/s - ok.60-65MB/s). Pobierałem z różnych stron różne pliki ale cały czas to samo. I tu jest mój problem, jakieś 5 mies. temu tak nie było. Rozumiem że to operator nakłada ten limit. Czy da się to jakoś ominąć? Dlaczego wcześniej nie nakladali limitu? Próbowałem też pobierać programem internet download manager ale bez skutku.
Płyta główna : MSI b150m pro vdh
Internet do komputera jest podłączony kablem
https://zapodaj.net/...329a55.jpg.html

Ten post był edytowany przez Niewiem312 dnia: 20 Czerwiec 2019 - 00:07


#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1357
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 00:24

To "normalnie" to wcale nie jest normalnie. Programy raportujące prędkość pobierania najpierw zaczynają pobierać, a potem zaczynają zliczać, co powoduje, że średni transfer jest liczony dla, powiedzmy, 10 sekund, a pobieranie zaczęło się 12 sekund temu. Dlatego wynik jest zawyżony. Po kilku sekundach jest realny.

Co do limitu, jak płacisz za 60, to masz 60. Ukraść nie ukradniesz. To nie te czasy. Chcesz więcej? To płać za lepszy pakiet.
Dlaczego limit nie był egzekwowany? Pytaj operatora. Mi netia od czasu do czasu też dziwne rzeczy ustawia. Obecnie jest promocja i każdy z obszaru, gdzie jest dostępny net 1Gbps dostał dużo lepsze łącze na miesiąc czy dwa za darmo.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Niewiem312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 00:28

Ok , tylko że nie rozumiem dlaczego jeśli speed test pokazuje że jest 90Mbit/s a realnie jest mniej ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   dreameron 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 10 Lis 07

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 01:14

Przecież masz limit do 60 Mbps, więc jak to ma działać szybciej?
Przy podpisywaniu kolejnej umowy musiałbyś przeskoczyć (chyba) na 89,99 zł.
W tamtej taryfie (chyba MAX) limitu prędkości nie ma.
Poczytaj: http://www.bez-kabli...pic.php?t=45472

#5 Użytkownik jest niedostępny   Niewiem312 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 16
  • Dołączył: So, 27 Kwi 19

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 09:03

Chyba czegoś nie rozumiem. Dlaczego speed test przekracza ten limit 60Mbit/s wyciągając 90, a kiedy pobieram pliki to pobieranie zatrzymuje się na 60Mbit?

Zobacz postMakavcio2, o 20 Czerwiec 2019 - 01:24, napisał(a):

To "normalnie" to wcale nie jest normalnie. Programy raportujące prędkość pobierania najpierw zaczynają pobierać, a potem zaczynają zliczać, co powoduje, że średni transfer jest liczony dla, powiedzmy, 10 sekund, a pobieranie zaczęło się 12 sekund temu. Dlatego wynik jest zawyżony. Po kilku sekundach jest realny.

Co do limitu, jak płacisz za 60, to masz 60. Ukraść nie ukradniesz. To nie te czasy. Chcesz więcej? To płać za lepszy pakiet.
Dlaczego limit nie był egzekwowany? Pytaj operatora. Mi netia od czasu do czasu też dziwne rzeczy ustawia. Obecnie jest promocja i każdy z obszaru, gdzie jest dostępny net 1Gbps dostał dużo lepsze łącze na miesiąc czy dwa za darmo.


W menedżerze zadań przez te kilka sekund pokazuje te 85Mb/s,a potem zwalnia do 60Mb/s

#6 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1760
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 12:13

Zobacz postNiewiem312, o 20 Czerwiec 2019 - 10:03, napisał(a):

Dlaczego speed test przekracza ten limit 60Mbit/s
Wykonaj speedtest 10 minut i nie marudź :) Czyżbyś miał problem taki znaleźć? Największe bzdury pokazuje "speedtest" na Playstation 3 trwający obłąkańczo krótko, nie pamiętam, ale gdzieś 1-2 sekundy.

Poza zliczaniem są też problemy z cięciem, np. na uploadzie jest mniej dokładne, programy do cięcia nawet po stronie operatorów nie są perfekcyjnie dokładne. W przypadku Neostrady jest synchronizacja i wyżej nie podskoczysz, w LTE możesz podskoczyć dużo wyżej, operator musi to przyciąć. Skoro tnie na 60 Mb/s to bardzo dobrze, możesz zgłosić reklamację używając wielu bluzgów to albo zerwą umowę albo obniżą twoją prędkość do typowych 1-5 Mb/s wieczorami (dzięki czemu średnia wyniesie typowe 20-25 Mb/s).

#7 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7338
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 10:06

sytuacja wyglada tak jak sciagasz plik ktory wazy 100MB
predkosc pobierania jest taka sama ciagle tylko wskaznik jest wyzszy na poczatku bo zanim on zacznie zliczac predosc to juz jakis czas lecialo i podskakuje do wyzszej wartosci na wykresie zeby zrekompensowac strate liczenia na poczatku, potem stabilizuje sie do normalnej

poza tym Panowie specjalisci ktorzy mowia ze powyzej 60Mbitow trzeba doplacic chyba nie wiedza ze nie ma lepszej oferty dla domu a jesli sie myle poprosze link do strony tmobile

weryfikujcie zanim cos napiszecie
@dreameron - rzuciles tematem sprzed 3 lat, dawno nie aktualny, limitow nie ma nawet przy pobraniu 500GB, w kazdym badz razie nikt nie raportowal lejka chociazby na forum bez kabli, tyle ze jest maks predkosc na poziomie 60Mbitow

#8 Użytkownik jest niedostępny   dreameron 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 10 Lis 07

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 10:40

@xede dokładnie to napisałem co Ty, więc..

#9 Użytkownik jest niedostępny   Bono[UG] 

  • Wiecznie niewyspany...
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19858
  • Dołączył: Pt, 27 Wrz 02

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 12:34

Zobacz postNiewiem312, o 20 Czerwiec 2019 - 01:28, napisał(a):

Ok , tylko że nie rozumiem dlaczego jeśli speed test pokazuje że jest 90Mbit/s a realnie jest mniej ?

Bo operator może najzwyczajniej w świecie podkolorować takie testy. Jak widzi, że łączysz się z testem, to daje mniejsze ograniczenia, wyższy priorytet na pakiety itp. To tak samo jak czarowanie w sterownikach kart graficznych z optymalizacjami pod benchmarki.

Jak dla mnie próbujesz czepiać się na siłę. Osiągasz transfery zgodne z prędkością za jaką płacisz, czego chcieć więcej?

#10 Użytkownik jest niedostępny   dreameron 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 56
  • Dołączył: So, 10 Lis 07

Napisany 21 Czerwiec 2019 - 14:26

Dodam tylko, że w nowym umowach (po 10.06) pojawił się punkt 3.1.6 brzmiący: "3.1.6. W przypadku obu opcji, gdy T-Mobile stwierdzi korzystanie z Internetu Domowego w ramach Umowy poza zadeklarowanym podstawowym adresem korzystania z usługi, może on. zmniejszyć tę prędkość w taki sposób, że do końca następnego Cyklu Rozliczeniowego nie będzie ona większa niż 1 Mb/s we wszystkich wskazanych wyżej technologiach – dla pobierania i wysyłania. Szacunkowa maksymalna prędkość pobierania i wysyłania danych przy braku ruchu internetowego pochodzącego od innych użytkowników oraz przy znacznym ograniczeniu ruchu internetowego pochodzącego od innych użytkowników, dla technologii stosowanych w Sieci a wyżej nieuwzględnionych podana jest w § 4 ust. 18 i ust. 19 RŚUT. Pomiar konsumpcji danych dokonywany jest za każdy rozpoczęty 1kB osobno za dane wysłane i za dane odebrane."
Link: http://www.t-mobile....007_0017227.pdf
Wcześniej tego nie było.

#11 Użytkownik jest niedostępny   xede 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7338
  • Dołączył: Cz, 24 Sie 06

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 08:48

internet domowy to internet domowy :D przenosilem ten internet w inne miejsca 0 problemow ale to bylo na 3-4 dni wiec pewnie nie zdarzyli zauwazyc, poza tym adres na umowie mam inny niz adres uzywania, pewnie wpis na wszelki wypadek gdyby chcieli uciac takie korzystanie

#12 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5489
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:50

Umowe masz od 10.06.2019 ? Wcześniej nie było tego zapisu.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych