Forum PCLab.pl: Jak sprawdzić co zwalnia komputer? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Jak sprawdzić co zwalnia komputer? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 08:15

Witam,

od jakiegoś czasu mój komputer stał się bardzo "mozolny". Jestem otwarty na wymianę podzespołów, ale nie mam pojęcia co takiego wymienić. Czy moglibyście podpowiedzieć mi jak to zdiagnozować?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4167
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 08:33

Jakbyś podał jakie masz teraz podzespoły i jaki system zainstalowany to by nam trochę pomogło ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 08:40

Hej, system to Windows 10 Pro. Widzę tam jeszcze: Intel Core i7-4771 CPU @ 3.50GHz
zainstalowana pamięć RAM: 24.0GB
Jeżeli chodzi o pozostałe podzespoły - jak je sprawdzić?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4167
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 11:22

W programie HWInfo można wszystko łatwo sprawdzić.

#5 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 20 Czerwiec 2019 - 12:40

Witam,

załączam raport: https://drive.google...iew?usp=sharing . Czy to umożliwi już diagnozę czy potrzeba czegoś jeszcze?

#6 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 08:33

Czy powinienem dołączyć coś jeszcze?

#7 Użytkownik jest niedostępny   Kris194 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4167
  • Dołączył: Pn, 23 Sie 10

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 08:49

Ta mozolność występuje cały czas czy tylko tylko w pewnych momentach?

#8 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7102
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 17:13

Hmmm... SSD widzę że jest.

Zobacz czy system nie używa CPU/HDD na 100% i po prostu wyłącz dany proces. Jak będzie trzeba, przejdź do monitora wydajności, i zrób to tam.

Zobacz też ew. czy w AS SSD benchmark wszystko się świeci po lewej na zielono i status OK. Aczkolwiek AHCI widzę że działa.

#9 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 09 Lipiec 2019 - 07:51

Zobacz postKris194, o 23 Czerwiec 2019 - 09:49, napisał(a):

Ta mozolność występuje cały czas czy tylko tylko w pewnych momentach?


Występuje zawsze przy rozruchu. W późniejszym czasie jest trochę lepiej, ale jest to odczuwalne nawet przy otwieraniu pdf.

Zobacz postdeton24, o 24 Czerwiec 2019 - 18:13, napisał(a):

Hmmm... SSD widzę że jest.

Zobacz czy system nie używa CPU/HDD na 100% i po prostu wyłącz dany proces. Jak będzie trzeba, przejdź do monitora wydajności, i zrób to tam.

Zobacz też ew. czy w AS SSD benchmark wszystko się świeci po lewej na zielono i status OK. Aczkolwiek AHCI widzę że działa.

Tak wygląda screen z ""wydajności" (w momencie ~rozruchu). Dysk C 100%, CPU ~40%. Jak rozumiem, nie ma co wyłączać?
Dodaj obrazek

Przy AS SSD zauważyłem, że na większym dysku (1TB) mam nagrany system Windows - zakładam, że to HDD. Na dysku mniejszym (110GB) mam wgrane pojedyncze programy - zakładam, że to jest dysk SSD. Czy to może być problemem? Jeżeli tak, jak bez utraty żadnych danych przenieść system z jednego dysku na drugi?

Podeślę wyniki testów AS SSD Benchmark po ich zakończeniu.

#10 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 09 Lipiec 2019 - 11:17

Witam,
przesyłam wyniki AS SSD Benchmark
Dysk C, systemowy:
Dodaj obrazek
Dysk D, SSD:
Dodaj obrazek

Liczę na pomoc.

#11 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7102
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 09 Lipiec 2019 - 19:14

No skoro C: jak widać nie jest SSD, to warto zacząć od przeniesienia systemu na niego.
Możesz to zrobić np. za pomocą AOEMI Backupper.
Na drugim miejscu można by zobaczyć w monitorze zasobów lub menadżerze zadań, czy jest jakiś proces który używa 50% dysku (czyli prawdopodobnie 100% HDD) info zamknąć. Np. w monitorze zasobów.
Bo wyniki HDD są niepokojąco niskie, i to głównie z powodu użycia dysku 100% co widać na screenie. 50% może byc w innej zakładce, ale znaczy to 100% dla danego dysku przy konfiguracji dwu-dyskowej. Zresztą w tej zakładce gdzie wrzuciłeś wyświetla się poprawnie dla jednego dysku.
Teoretycznie można by je spróbować powtórzyć testy, by to potwierdzić, z poziomu jakiegoś RTE np. Strelec, ale to sztuka dla sztuki raczej.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 09 Lipiec 2019 - 19:17


#12 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 17 Lipiec 2019 - 07:31

@deton24. Dziękuję za dotychczasową pomoc. Cały czas szukam odpowiedniego czasu na przeniesienie systemu. Wyczytałem, że dzięki AOEMI Backupper mogę zrobić to "w tle". Nie wiem jednak, czy nie spowolni mnie to na tyle, żebym nie mógł pracować. Czy masz jakieś doświadczenia z tym programem?

#13 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7102
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 17 Lipiec 2019 - 08:33

Tak. Jest świetny.

Sądzę że praca biurowa i przeglądarka nie zostaną mocno spowolnione.

#14 Użytkownik jest niedostępny   dmodomino 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 193
  • Dołączył: Wt, 01 Kwi 08

Napisany 18 Lipiec 2019 - 11:07

@deton24
Z połowy dysku SSD utworzyłem "nieprzydzielone miejsce" (bo takie było potrzebne w każdym poradniku do migracji). Jednak w tym momecnie gdy próbuję migrować system z dysku C - nie wyświetlają mi się, żadne partycje. Gdzie robię błąd?
Dodaj obrazek

#15 Użytkownik jest niedostępny   deton24 

  • beware
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7102
  • Dołączył: So, 27 Lis 10

Napisany 19 Lipiec 2019 - 00:05

Gwoli ścisłości korzystałem z AOMEI Backupper, a nie z Partition Assistant, bo do partycjonowania korzystam z softu Paragona, lub z systemowego zarządzania komputerem, ale bardzo możliwe, że partycja systemowa, z której migrujesz, jest większa niż SSD, na który chcesz ją przenieść. Ja migrowałem na Backupperze. Nie wiedziałem, że ten soft do partycjonowania też to ma. Spróbuj Backupperem.

Możliwe, że nie jest ważne w tym momencie, ile faktycznie danych zajętych jest na tej partycji, bo cała partycja powinna mieć na dysku docelowym ten sam rozmiar, ale nie powiem na pewno, bo nie miałem takiego przypadku.

W Twoim wypadku też, ponieważ migrujesz z partycją systemową, nieprzydzielone miejsce powinno być utworzone na samym początku partycji. Więc zacznij od przeniesienia wszystkich danych z D:, na tą drugą, albo w inne miejsce, i usuń te pierwsze dwie partycje na SSD. Jak usuniesz wszystkie, to program utworzy tylko taką partycję, jaki rozmiar miała partycja systemowa na HDD.

Jak już wszystko się uda, to rozumiem, że wiesz, że czeka Cię jeszcze potem zmiana Hard Disk Priority w BIOSie żeby system wystartował z SSD.
Rzadziej jak litery dysków się pokopią, mogą się przydarzyć też BSODy na rozruchu, ale nie dmuchajmy na zimne.

Ten post był edytowany przez deton24 dnia: 19 Lipiec 2019 - 00:09


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych