Forum PCLab.pl: Gdzie znajdę profil XMP na płycie Asrock? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Gdzie znajdę profil XMP na płycie Asrock? ASRock B360 Pro4

#1 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 17:30

Witam serdecznie.

Znajomy posiada komputer z płytą główną ASRock B360 Pro4 wraz z ramami G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB.

Mam problem ze znalezieniem opcji profilu XMP. Przeszukałem wszystkie opcje w biosie i żadna nie przypomina tej właściwej. Na stronie producenta płyty głównej widnieje informacja że płyta wspiera profil XMP lecz ja nie mogę go znaleźć. W czym jest problem? Czy to kości RAM takiego nie posiadają czy może faktycznie płyta ich nie obsługuje.
Początkowo pamięci pracują z zegarem 2133Mhz. Czy pozostaje jedynie ręczne OC?

#2 Użytkownik jest niedostępny   -Style- 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 101
  • Dołączył: Nd, 20 Lis 16

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 21:26

Wpisujesz w wujka google model plyty + słowo bios i w zakładce obrazy dokładnie masz pokazane gdzie powinna być ikona XMP

#3 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 994
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 08:26

Dodaj obrazek

W Biosie na EZ Mode już jest pokazane.

#4 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 17:33

Widziałem te screeny. Niestety Ez-Mode wygląda nieco inaczej. Poproszę znajomego żeby zrobił zdjęcie biosu to je wstawię.

/Edit: Dobrze, znalazłem wcześniej zrobione zdjęcie, zauważyłem że pod spisem slotów RAM nie ma opcji "XMP Profile".
https://ibb.co/NZsTBx8

Na zdjęciu są pamięci w złych slotach, teraz są zamontowane poprawnie. Już nie pamiętam chyba drugi i czwarty slot albo pierwszy i trzeci. Mimo wszystko nadal jest to samo. Dla pewności poprosiłem o zrobienie zdjęcia.

Ten post był edytowany przez animatiV dnia: 24 Czerwiec 2019 - 17:55


#5 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 994
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 19:52

Wgraj najpierw nowy Bios v4.00 a potem zobacz co ci pokazuje.
Jeśli nadal nie będzie w EZ Mode to wejdź w Advance Mode (F6) potem w OC Tweaker\DRAM Configuration i tam musisz poszukać. Nie pamiętam wszystkiego już.

#6 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 21:07

Dobrze, jutro wstawię zdjęcia opcji z jeszcze tej wersji Bios. A jak znajomy zaktualizuje bios to wstawię kolejne jeśli dalej XMP nie będzie widoczne.

#7 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 15:10

Zdjęcia jeszcze ze starego biosu:
https://ibb.co/0f7f0zh
https://ibb.co/q7XRdPF
https://ibb.co/dBxsqPy
https://ibb.co/jknwmm2
https://ibb.co/bL8rgK8
https://ibb.co/xLBTpCF
https://ibb.co/4p0zmWN

Po update'cie dodam jak już będzie wykonany.

#8 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 994
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 17:32

Źle masz pamięci włożone, powinny być w A1 i A2 a nie A2 i B2. Tu chyba tkwi problem, ale na wcześniejszej fotce miałeś dobrze.

Na 4 zdjęciu masz DRAM Frequency - powinno tu być

Ten post był edytowany przez 2 Pac dnia: 25 Czerwiec 2019 - 17:36


#9 Użytkownik jest niedostępny   animatiV 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Pn, 21 Sie 17

Napisany 20 Lipiec 2019 - 19:30

Zobacz post2 Pac, o 25 Czerwiec 2019 - 17:32, napisał(a):

Źle masz pamięci włożone, powinny być w A1 i A2 a nie A2 i B2. Tu chyba tkwi problem, ale na wcześniejszej fotce miałeś dobrze.

Na 4 zdjęciu masz DRAM Frequency - powinno tu być

Pamięci teraz są włożone poprawnie, zgodnie z instrukcją. Wcześniej było źle, i tak nie mogłem znaleźć opcji.

Problem został rozwiązany. Byłem u znajomego i zaktualizowałem bios do najnowszej wersji choć nie jestem pewny czy było to wymagane. Opcja "DRAM Tweaker" pozwala uruchomić XMP.(OC Tweaker > DRAM Configuration) Nie wiem czy na wcześniejszej wersji biosu była ona dostępna ale zaraz po aktualizacji zwróciłem na nią uwagę. Było tam dostępnych bodajże 4-5 opcji z czego jedna, ostatnia była właśnie XMP 3000Mhz. Po jej uruchomieniu płyta sama sobie ustawiła 2666Mhz które maksymalnie obsługuje. Timingami się nie bawiłem bo się nie znam więc zostawiłem te z XMP. Nie mam pojęcia czy to jakkolwiek podniesie wydajność ale ważne że pamięci nie działają na najniższych zegarach.

Ten post był edytowany przez animatiV dnia: 20 Lipiec 2019 - 19:35


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych