Forum PCLab.pl: Ryzen 5 2600 wysokie temp - 60 stopni idle - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Ryzen 5 2600 wysokie temp - 60 stopni idle Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Juggalo187 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 17

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:11

Witam. Kilka dni temu kupiłem komputer z Ryzenem 5 2600. Niepokoją mnie temperatury, w idle jest to 58-60 stopni, podczas grania 75-80. Jak odłączę kartę sieciową to jest 45-50 stopi. Wymieniłem pastę termoprzewodzącą, przykręciłem dobrze cooler, problem pozostał. To chyba za duże temperatury nawet jak na stockowy cooler? Czy mogę coś z tym zrobić oprócz wymiany chłodzenia?

Specyfikacja:
Płyta: MSI B450-A Pro
CPU: Ryzen 5 2600
RAM: G.Skill Aegis 16GB 3000MHz CL16
GPU: MSI Radeon RX 570 ARMOR OC 4GB
PSU: SPC Vero L2 500W
Obudowa: SPC Gladius M20
Chłodzenie: Boxowe

Ten post był edytowany przez Juggalo187 dnia: 23 Czerwiec 2019 - 18:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:19

W takich warunkach (upalne lato) i w takiej obudowie takie temperatury nie są niczym niezwykłym. Ta obudowa choć ma dobry dopływ powietrza, to jednak nie ma wylotu ciepłego powietrza na topie, co wpływa negatywnie na temperaturę procesora. Osobiście zacząłbym właśnie od zmiany obudowy, a nie coolera. Za 150-200 zł kupisz lepsze skrzynki z dużo lepszą wentylacją. Nie wiem tylko ile masz dysków, bo ten Gladius był akurat w tej kwestii dobrze wyposażony, a nowe obudowy mają 2, może 3 miejsca na dyski 3,5"

Ciekawi mnie tylko jedno: dlaczego odłączenie karty sieciowej ma tak zbawienny wpływ na temperaturę? Nie pomyliłeś się z czymś? :)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Honor ponad wszystko!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1735
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:30

Autorze,jak powyższe rady nie pomogły,to zrób undervolting procka,w biosie obniżając napięcie Vcore

Zobacz postBorn, o 23 Czerwiec 2019 - 19:19, napisał(a):

Ciekawi mnie tylko jedno: dlaczego odłączenie karty sieciowej ma tak zbawienny wpływ na temperaturę? Nie pomyliłeś się z czymś? :)

Dla mnie też zastanawiające,odłączenie karty sieciowej nie ma absolutnie wpływu na temp.procka

#4 Użytkownik jest niedostępny   Juggalo187 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 17

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:30

Faktycznie w pokoju mam gorąco (28-32 stopnie), ale takie temperatury CPU mam nawet przy zdjętym panelu bocznym i ze skierowanym na niego wiatrakiem :D Ta karta sieciowa też mnie zastanawia, bo dzisiaj zmieniłem pastę, odpaliłem kompa i już się cieszyłem, bo temperatura spadła do 40 stopni, potem podłączyłem kartę sieciową i podskoczyło do 51... Teraz komputer chodzi 1,5h i jest 60 stopni, jak odepnę kartę to 50... Nie wiem o co chodzi, odpalona jest jedynie przeglądarka i MSI Afterburner..

#5 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:32

Zobacz postJuggalo187, o 23 Czerwiec 2019 - 18:30, napisał(a):

Faktycznie w pokoju mam gorąco (28-32 stopnie), ale takie temperatury CPU mam nawet przy zdjętym panelu bocznym i ze skierowanym na niego wiatrakiem :D Ta karta sieciowa też mnie zastanawia, bo dzisiaj zmieniłem pastę, odpaliłem kompa i już się cieszyłem, bo temperatura spadła do 40 stopni, potem podłączyłem kartę sieciową i podskoczyło do 51... Teraz komputer chodzi 1,5h i jest 60 stopni, jak odepnę kartę to 50... Nie wiem o co chodzi, odpalona jest jedynie przeglądarka i MSI Afterburner..

Jesli zdjęty bok obudowy nie poprawia sytuacji, to mamy trochę problem. Czym mierzysz temperaturę?
po drugie: jeśli odłączenie karty sieciowej pomaga to by znaczyło, że masz w tle jakiś proces który działa jak jest internet i Ci obciąża procesor. Może masz jakiegoś wirusa, który kopie kryptowaluty na kompie Twoim?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Juggalo187 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 17

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:43

Temperaturę mierzę MSI Afterburnerem, HWMonitor pokazuje to samo.. Wirusów raczej nie mam, 4 dni temu składałem kompa i instalowałem system i sterowniki i dwie gry. Wszystko co może używać neta mam wyłączone (oprócz przeglądarki). Jak sprawdzić, czy nie mam tego wirusa od kryptowalut? :D

#7 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:46

Zobacz postJuggalo187, o 23 Czerwiec 2019 - 18:43, napisał(a):

Temperaturę mierzę MSI Afterburnerem, HWMonitor pokazuje to samo.. Wirusów raczej nie mam, 4 dni temu składałem kompa i instalowałem system i sterowniki i dwie gry. Wszystko co może używać neta mam wyłączone (oprócz przeglądarki). Jak sprawdzić, czy nie mam tego wirusa od kryptowalut? :D

Teoretycznie powinieneś to widzieć w task manager że np. masz obciążony jeden rdzeń procesora czy coś. Coś ewidentnie musi działać w tle skoro przy włączonym necie masz dużo wyższą temperature. Albo: jeszcze windows się aktualizuje, choć 4 dni wydają się być w zupełności wystarczające. Zawsze możęsz na próbę zainstalować np. Eseta i zobaczyć

#8 Użytkownik jest niedostępny   Juggalo187 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 17

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:55

Zgłupiałem kompletnie - Jak włączam menadżer zadań to temp spada do 50, jak wyłączę to znowu 60 xD Jeżeli to jakiś wirus to ewidentnie się wyłącza kiedy włączam menadżer, więc jak mogę go usunąć? Jutro zrobię format, może coś pomoże...

#9 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 23 Czerwiec 2019 - 18:55

Zobacz postJuggalo187, o 23 Czerwiec 2019 - 18:55, napisał(a):

Zgłupiałem kompletnie - Jak włączam menadżer zadań to temp spada do 50, jak wyłączę to znowu 60 xD Jeżeli to jakiś wirus to ewidentnie się wyłącza kiedy włączam menadżer, więc jak mogę go usunąć? Jutro zrobię format, może coś pomoże...

To tutaj zdalnie już pomóc trudno będzie. Próbuj eseta albo format rzeczywiście.....

#10 Użytkownik jest dostępny   Ender. 

  • Heatsink Maniac
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 758
  • Dołączył: Wed, 23 Lip 08

Napisany 24 Czerwiec 2019 - 00:26

https://pl.malwareby...com/adwcleaner/

#11 Użytkownik jest niedostępny   Juggalo187 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 23
  • Dołączył: Nd, 22 Sty 17

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 23:11

Udało mi się zbić temperaturę w idle do 40-45 stopni. Co kilka sekund pojawiają się jednosekundowe skoki do 55-57 stopni. To normalne? W grach temperatura waha się między 57-65 stopni. Oto co zrobiłem:
1. Przeskanowałem kompa Esetem i usunąłem wszystkie nieprawidłowości, które wskazał.
2. Zmieniłem plan zasilania z 'AMD Ryzen Balanced' na 'Zrównoważony'.
3. Zmieniłem w biosie krzywą kontroli nad wentylatorem.
4. Coś tam jeszcze naprztykałem w biosie, nawet nie pamiętam co, ale wszystko wziąłem na auto, a większość opcji OC na 'disabled'
Coś jeszcze mogę zrobić (oprócz zmiany obudowy i/lub chłodzenia) żeby zmniejszyć temperatury?
Jeszcze jedna sprawa - moja obudowa ma miejsce na dodatkowy wentylator na dole w przednim panelu, ale za nim byłaby 'klatka' na dyski hdd. Czy jest sens dokładać ten wentylator, czy mija się to z celem właśnie przez tę klatkę?

#12 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 25 Czerwiec 2019 - 23:49

Wentylator warto dorzucić, a taki temperatury wyglądają już bardzo sensownie i niema potrzeby ich zbijać

#13 Użytkownik jest niedostępny   miemik 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 410
  • Dołączył: So, 10 Sty 15

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 20:12

Mi to nie wygląda na sensowne a już podkręcenie wentylatora i powylaczanie wszystkiego w biosie to półśrodki... 60 stopni w spoczynku to dużo za dużo. Ja bym się martwił .

#14 Użytkownik jest niedostępny   Born 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 541
  • Dołączył: Cz, 12 Sty 12

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 20:18

Zobacz postmiemik, o 26 Czerwiec 2019 - 20:12, napisał(a):

Mi to nie wygląda na sensowne a już podkręcenie wentylatora i powylaczanie wszystkiego w biosie to półśrodki... 60 stopni w spoczynku to dużo za dużo. Ja bym się martwił .

Czytałeś dwa posty wyżej co napisał autor?

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych