Forum PCLab.pl: [Zestaw] CPU + płyta + 16GB RAM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

[Zestaw] CPU + płyta + 16GB RAM Jak najlepsza wydajność w Adobe Lightroom Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Misztu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 27 Wrz 11

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 10:59

Dzień dobry.

Po zmianie aparatu pojawiły się problemy z wydajnością poczciwego i5-2500K przy pracy na 36 Mpix plikach RAW w Adobe Lightroom. Najbardziej kuleje import z generowaniem podglądu i eksport plików.

Tak jak w temacie - budżet bez szaleństw, około 1500 zł na procesor, płytę główną i 16GB RAM.

Patrząc na same parametry wzrok skierowałem na Ryzen 5 2600 lub 7 2700 (jeśli warto dopłacić).
Jednak może lepiej wybrać coś ze stajni Intela?
W zakładanym budżecie mieści się chyba tylko i5-9400F, który na papierze wygląda słabiej od obu konkurentów (taktowanie, rdzenie, wątki).

Będę wdzięczny za podpowiedź, na której konfiguracji mogę uzyskać maksymalną wydajność przy zakładanym budżecie.

#2 Użytkownik jest niedostępny   xtn 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6369
  • Dołączył: Pt, 28 Lut 14

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 11:30

Ryzen 2700 + MSI B450 tomahawk + 2x8GB RAM Crucial 3200 cl16, który lata na 3600mhz - 1629zł https://www.x-kom.pl/lista/xks24lq4n
gry dodają gratis
w koszyku dodaj kod promo2

#3 Użytkownik jest niedostępny   Misztu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 27 Wrz 11

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 08:40

Zobacz postxtn, o 26 Czerwiec 2019 - 11:30, napisał(a):

Ryzen 2700 + MSI B450 tomahawk + 2x8GB RAM Crucial 3200 cl16, który lata na 3600mhz - 1629zł https://www.x-kom.pl/lista/xks24lq4n
gry dodają gratis
w koszyku dodaj kod promo2


Dzięki!
Płytę celowałem taką samą, bo polecana z każdej strony :) RAM z kolei G.Skill Aegis, ale jeśli te Cruciale faktycznie latają na takim taktowaniu, to żal nie skorzystać :)

#4 Użytkownik jest niedostępny   Robocap 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1974
  • Dołączył: Wt, 06 Cze 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:57

Latają latają ale taniej są teraz Patriot 16GB 3200MHz Viper 4 CL16 (2x8GB) żal nie zamienić ;) stówka zostaje

#5 Użytkownik jest niedostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1184
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 12:04

Zauważ, że w przypadku Tomahawka masz jeszcze ciut taniej, promocja jest opisana na stronie płyty.:

Cytuj

zgarnij rabat 69 PLN na powyższą płytę główną oraz procesor AMD Ryzen 7 2700


@edit
To chodzi o ten kod promo2 ^^

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 27 Czerwiec 2019 - 12:06


#6 Użytkownik jest niedostępny   Misztu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 27 Wrz 11

Napisany 08 Lipiec 2019 - 13:14

Lekko odkopując temat - chyba od wczoraj najlepszą opcją będzie Ryzen 5 3600. Racja?

#7 Użytkownik jest dostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5866
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 08 Lipiec 2019 - 13:42

Tak. Przy czym odpalenie go na płycie B450 wymaga update biosu. Wiele płyt, w tym wspomniana MSI, potrafią zrobić to same, bez CPU. BIOSy do B450 pod Ryzeny 3000 nie są póki co najlepiej dopracowane (np. te do MSI nie mają możliwości zapisu profili OC), ale działać będzie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Misztu 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wt, 27 Wrz 11

Napisany 10 Lipiec 2019 - 08:28

Ryzen 5 3600, MSI B450 Tomahawk i polecane na forum Cruciale 2x8GB 3200 wstępnie przetestowane.

W Adobe Lightroom, czyli najczęściej przeze mnie używanym narzędziu, wydajność mocno na plus w porównaniu do poczciwego i5-2500K.
Import testowej grupy zdjęć z wygenerowaniem podglądu ponad 2,5 raza szybciej, tworzenie panoramy 3 razy szybciej, eksport średnio ok. 5 razy szybciej. Ogólna responsywność też zapowiada się lepiej, ale to wyjdzie w praniu, przy poszczególnych funkcjach. Gorzej na pewno nie będzie :D

Oczywiście BIOS trzeba było aktualizować przez USB.
Małym problemem, który, mam nadzieję, jest związany z niedopracowanym oprogramowaniem, jest zwis po wybraniu "uruchom ponownie".
Zapala się czerwona dioda "CPU" i dalej nie bootuje. Trzeba wyłączyć zasilacz, odczekać kilka sekund i komp wstaje bez problemu.

Jeśli wina nie leży po stronie BIOS, to będę wdzięczny za podpowiedź :)

Aha, pamięci ruszyły na pierwszym z brzegu presecie pod 3600 MHz.
Jak odświeżę widzę, to pewnie pobawię się w optymalizację. Ostatnie zabawy w OC robiłem jakieś 7 lat temu, przy zakupie poprzedniego kompa ;)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych