Forum PCLab.pl: i7 6700 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

i7 6700 Bardzo dziwny problem

#1 Użytkownik jest niedostępny   pawelekskc 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 19

Napisany 26 Czerwiec 2019 - 21:28

Witam , od nie dawna jestem posiadaczem Intela I7 6700.
Mój komputer składa się :
Z wyżej wymienionego procesora
Płyty Głównej MSI B250M PRO VD
Ramu 8GB DDR4
Karty Graficznej Nvidia GTX960 4GB
Zasilacz 650 watt
Mój problem polega na tym ,że jak złożyłem komputer w całość postanowiłem wgrać na nowo system
Instalacja przebiegła pomyślnie ,lecz zauważyłem ,że wyświetla tylko 1 rdzeń tego procesora
Zajrzałem w bios , tak było ustawione ,więc zmieniłem ,aby wyświetlało wszystkie rdzenie
Od tego momentu komputer jakby dostał bzika, nie dość ,że nie uruchamiał się poprawnie to wywalało BlueScreen'y
między innymi 0x00000124 i 0x0000007f
Ustawiłem na nowo 1 rdzeń i pobrałem "Intel Extreme Tuning Utility"
Zresetowałem komputer , ustawiłem wszystkie rdzenie i po kilku bluescreenach udalo mi się włączyć komputer razem z tym programem ,w którym szybko ustawiłem napięcie procesora na 1,200V
I nagle komputer pracuje normalnie , nie wyłącza się , nie zacina , zero bluescreen'ów
A teraz pytanie : Czy jest możliwość zastosowania tego napięcia jakoś na stałe ?
Szukałem w biosie lecz nic nie znalazłem związanego z napięciem.
Dodam ,że to zwykłe 6700 , nie mylić z wersją " K "
Proszę , pomóżcie , pozdrawiam

PS.Na innej płycie głównej procesor również dostaje bzika.

Ten post był edytowany przez pawelekskc dnia: 26 Czerwiec 2019 - 21:30


#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19655
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 00:05

Czy próbowałeś użyć opcji przywrócenia domyślnych ustawień całego biosu?

#3 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 789
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 08:53

Czy to na pewno i7 6700, czy jakaś próbka inżynieryjna?

#4 Użytkownik jest niedostępny   pawelekskc 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:21

Próbowałem ustawień domyślnych i nic..
Co masz na myśli mówiąc „próbka inżynieryjna”? Na procesorze jest napis i7 6700 ,parametry się wszystkie zgadzają ,więc myślę ,że to oryginał.
Jedynie co mi przychodzi do głowy to wejść jakoś w procesor przez jakiś program i tam nadać mu wartość napięcia i zapisać to na stałe ,ale nie wiem czy w ogóle się tak da..

#5 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19655
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:58

Gdybyś miał próbkę inżynieryjną to byś wiedział :)
Ale ESy skylake i tak nie działają na płytach serii 200, dlatego to można wykluczyć.

Procesora nie zmodyfikujesz.
Nie brakuje mu z tyłu któregoś kondensatora?
Możliwe że egzemplarz jest wadliwy. Jeżeli jest na niego wciąż gwarancja, to można spróbować serwisować.

#6 Użytkownik jest niedostępny   pawelekskc 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 14:16

Właśnie wątpię aby była gwarancja ;-;
To jest używane ,ale jeśli ustawie w windowsie w tym programie 1.200 V to niemal ie wszystko działa

#7 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3115
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 14:23

A nie jest tak, ze kupiles plyte z prockiem? Ktos mial walnietego, zmienil na 1 rdzen, dzialalo wiec tak sprzedal?

#8 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 968
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 16:49

Skoro na 1.2V działa to procek chyba sprawny. Zrób update biosu może.

#9 Użytkownik jest niedostępny   pawelekskc 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 20:40

Problem w tym ,ze bios jest najnowszy wg strony producenta..
Nie wiem o co chodzi

#10 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19655
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 21:45

Procek jest wadliwy.
To samo pytanie jeszcze raz - czy procesor od spodu jest cały?

Jeżeli nie masz kontaktu ze sprzedawcą, to jest cień szans na serwisowanie u intela po numerze FPO.

#11 Użytkownik jest niedostępny   joloxx9 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3115
  • Dołączył: Nd, 20 Wrz 09

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 07:27

Zobacz post2 Pac, o 27 Czerwiec 2019 - 17:49, napisał(a):

Skoro na 1.2V działa to procek chyba sprawny. Zrób update biosu może.

Nie jest sprawny skoro na standardowym napieciu nie dziala. Druga sprawa, czemu reszta rdzeni byla wylaczona w biosie?

#12 Użytkownik jest niedostępny   2 Pac 

  • Tupac Amaru Shakur
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 968
  • Dołączył: Wt, 23 Lis 10

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 07:47

A może płyta nie trzyma napięć na default a procek jest sprawny.

#13 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19655
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 09:38

Autor już pisał że na innej płycie jest to samo.

#14 Użytkownik jest niedostępny   pawelekskc 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5
  • Dołączył: Wed, 26 Cze 19

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 15:30

Procesor od spodu jest cały ,
Jest jeszcze jedna możliwość ,ze chłodzenie jest za słabe ,gdyż jak odpaliłem cs’a to podskoczyło ,aż do 100 stopni
Na jednym rdzeniu komputer pracuje normalnie , dlatego myśle ,ze tak ustawiono
I tak kupiłem to za grosze ,aczkolwiek bardzo bym chciał znać powód tegoż o to problemu ,bo może jednak da się to jakoś naprawić
Gdzie sprawdzić te numery fpo?

#15 Użytkownik jest niedostępny   Keel 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 832
  • Dołączył: Nd, 21 Paź 07

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 16:44

Na stronie intela, wpisz sobie w google. Wpisujesz numery z czapki cpu

#16 Użytkownik jest niedostępny   takitamrandom 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 361
  • Dołączył: Pt, 20 Lip 18

Napisany 29 Czerwiec 2019 - 14:00

Zobacz postpawelekskc, o 28 Czerwiec 2019 - 15:30, napisał(a):

Procesor od spodu jest cały ,
Jest jeszcze jedna możliwość ,ze chłodzenie jest za słabe ,gdyż jak odpaliłem cs’a to podskoczyło ,aż do 100 stopni
Na jednym rdzeniu komputer pracuje normalnie , dlatego myśle ,ze tak ustawiono
I tak kupiłem to za grosze ,aczkolwiek bardzo bym chciał znać powód tegoż o to problemu ,bo może jednak da się to jakoś naprawić
Gdzie sprawdzić te numery fpo?


to może się przegrzewa i wyłącza przy starcie systemu który go obciąża. 100C na pewno nie jest normalne i tu bym szukał problemu. Dobrze chłodzenie zamontowałeś? Czym sprawdzasz temp? Może glut pod ihsem się odkleił, chociaż chyba nigdy o czymś takim nie słyszałem.

Wyjasniało by to też czemu przy 1.2V działa, a na stockowym napięciu nie.

Ten post był edytowany przez takitamrandom dnia: 29 Czerwiec 2019 - 14:03


#17 Użytkownik jest niedostępny   Czeryboj 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3545
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 12

Napisany 01 Lipiec 2019 - 07:57

Wrzuć zdjęcie CPU z obu stron i tego jak zamontowałeś chłodzenie

Ten post był edytowany przez Czeryboj dnia: 01 Lipiec 2019 - 07:57


#18 Użytkownik jest dostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1532
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 01 Lipiec 2019 - 08:08

Wymieniłeś pastę termoprzewodzaca na procesorze ? Parę lat temu miałem przypadek człowieka co wcale nie nałożył pasty i dzwonił z pretensjami że mu sprzedałem uszkodzony procek...

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych