Forum PCLab.pl: Czy Spartan 3 Pro da radę na podręconym Q6600? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Czy Spartan 3 Pro da radę na podręconym Q6600? Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Razorrr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 00:20

Witam,

Postanowiłem zmienić chłodzenie mojego procesora z boxowego Intela (chłodzenie pochodzi od Pentiuma E2220) na SilentiumPC Spartan 3 Pro, bo strasznie się grzeje.
Temperatury pod obciążeniem sięgają prawie 90 stopni Celsjusza, a bez obciążenia 50-60, na dodatek chłodzenie działa cały czas na 100% i strasznie wyje.
Pasta na procesorze jest nowa (SilentiumPC Pactum PT-1), bo dopiero wczoraj ją nałożyłem metodą na X, wcześniej przed nałożeniem pasty miałem jeszcze większe temperatury.
Możliwe, że takie temperatury są spowodowane gorącem jakie jest jest w mieszkaniu, bo wiadomo mamy lato to i jest gorąco i jest te 10-15 stopni więcej.
Inna opcja to taka, że cooler Intela ma już wyrobione zaciski i słabo się trzyma. Sprawdzałem i niby się za bardzo nie rusza, ale wiadomo jak to jest. Jak komputer leży to może wydawać się ok, a jak się go postawi to chłodzenie może się wychylić lekko.
Więc czy ten cooler od SilentiumPC da sobie radę z Q6600 2,4GHz? Zamierzam po zmianie chłodzenia i sprawdzeniu czy temperatury spadną zrobić BSEL moda by zyskać 600MHz więcej.
Także chciałbym wiedzieć czy z tym chłodzeniem będę mógł dokonać takiej modyfikacji? Ktoś ma lub miał taki procesor i go podkręcał na tym chłodzeniu?

#2 Użytkownik jest niedostępny   Makavcio2 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1268
  • Dołączył: Wt, 14 Lis 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 01:15

Metodą "na X"? Aż się boję, ile ty tam tego narąbałeś :E

Chłodzenie procesora nie może "ruszać się nie za bardzo". Musi być sztywno przybite do procesora. BOX intela, jak zresztą większość chłodzeń bez backplate, to gunwo, którego całą mocą nienawidzę. 2 razy zdejmiesz i już rozklekotane. Jeśli jest jakikolwiek luz, trzeba niestety wymienić.

Na modyfikacjach tych antyków się nie znam. Erę quadów przeżyłem na c2d i dopiero i5 przytuliłem. Samo chłodzenie powinno spokojnie dać radę. Jest wydajne, chociaż potrafi być głośne przy dużym obciążeniu. Mam je teraz na kawie i większość czasu pracuje w trybie półpasywnym wymuszonym programowo :E

#3 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 02:02

Zobacz postRazorrr, o 27 Czerwiec 2019 - 00:20, napisał(a):

Witam,

Postanowiłem zmienić chłodzenie mojego procesora z boxowego Intela (chłodzenie pochodzi od Pentiuma E2220) na SilentiumPC Spartan 3 Pro, bo strasznie się grzeje.
Temperatury pod obciążeniem sięgają prawie 90 stopni Celsjusza, a bez obciążenia 50-60, na dodatek chłodzenie działa cały czas na 100% i strasznie wyje.
Pasta na procesorze jest nowa (SilentiumPC Pactum PT-1), bo dopiero wczoraj ją nałożyłem metodą na X, wcześniej przed nałożeniem pasty miałem jeszcze większe temperatury.
Możliwe, że takie temperatury są spowodowane gorącem jakie jest jest w mieszkaniu, bo wiadomo mamy lato to i jest gorąco i jest te 10-15 stopni więcej.
Inna opcja to taka, że cooler Intela ma już wyrobione zaciski i słabo się trzyma. Sprawdzałem i niby się za bardzo nie rusza, ale wiadomo jak to jest. Jak komputer leży to może wydawać się ok, a jak się go postawi to chłodzenie może się wychylić lekko.
Więc czy ten cooler od SilentiumPC da sobie radę z Q6600 2,4GHz? Zamierzam po zmianie chłodzenia i sprawdzeniu czy temperatury spadną zrobić BSEL moda by zyskać 600MHz więcej.
Także chciałbym wiedzieć czy z tym chłodzeniem będę mógł dokonać takiej modyfikacji? Ktoś ma lub miał taki procesor i go podkręcał na tym chłodzeniu?


Zamiast wydawać kasę na chłodzenie, to przerób płytę na LGA771 i za tę kasę wrzuć jakiegoś Xeona. E5440 kupisz za 30-40zł na Allegro. Wydajniejszy i ma mniejsze TDP, więc nie powinien się tak grzać.

#4 Użytkownik jest niedostępny   Razorrr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:32

Zobacz postkamilkowalewski, o 27 Czerwiec 2019 - 02:02, napisał(a):

Zamiast wydawać kasę na chłodzenie, to przerób płytę na LGA771 i za tę kasę wrzuć jakiegoś Xeona. E5440 kupisz za 30-40zł na Allegro. Wydajniejszy i ma mniejsze TDP, więc nie powinien się tak grzać.



Chciałem wsadzić ten procesor, ale moja płyta główna go nie obsługuje. Jedyna opcja, więc to był Q6600.

Zobacz postMakavcio2, o 27 Czerwiec 2019 - 01:15, napisał(a):

Metodą "na X"? Aż się boję, ile ty tam tego narąbałeś :E



Starałem się nałożyć pastę dosyć oszczędnie, ale i bez przesady.


No i przy okazji dzięki za odpowiedź. Kupię te chłodzenie i zobaczę jak dużo się zmieni.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 116
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:43

Zobacz postRazorrr, o 27 Czerwiec 2019 - 11:32, napisał(a):

Chciałem wsadzić ten procesor, ale moja płyta główna go nie obsługuje. Jedyna opcja, więc to był Q6600.




Starałem się nałożyć pastę dosyć oszczędnie, ale i bez przesady.


No i przy okazji dzięki za odpowiedź. Kupię te chłodzenie i zobaczę jak dużo się zmieni.


Jaką masz płytę główną?

#6 Użytkownik jest niedostępny   Razorrr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 22:58

Zobacz postkamilkowalewski, o 27 Czerwiec 2019 - 11:43, napisał(a):

Jaką masz płytę główną?


Gigabyte GA-Q35M-S2

#7 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 206
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 23:11

Wyczyść proca, daj ziarno ryżu, ładnie rozprowadź, problem zniknie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Razorrr 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Wed, 19 Cze 19

Napisany 29 Czerwiec 2019 - 09:29

Kupiłem i chłodzenie działa bardzo dobrze. Z 60 stopni w spoczynku jest 40-45 maks, a podczas obciążenia w takich grach jak Dying Light czy Fallout 4 nie więcej jak 62 stopnie w dosyć słabej obudowie.
Możliwe też, że trochę namieszałem z montażem i dlatego nie ma 100% efektywności. Najpierw nałożyłem pastę na wspomniane ziarno ryżu, a później przystąpiłem do montażu, z którym miałem lekki problem, gdyż nie wiedziałem jak zaczepić ten drugi zacisk i parę razy obracałem ten cooler dopóki nie załapałem o co chodzi. Ogólnie chłodzenie montuje się trochę ciężko, gdy płyta znajduje się w obudowie.
Tak czy inaczej nałożę pastę jeszcze raz na spokojnie po wymianie zasilacza na nowy, a jak na razie jestem zadowolony z działania chłodzenia, bo w porównaniu z tym od Intela jest bardzo ciche. Zobaczę jeszcze jak będzie, gdy powrócą upały i jak będą temperatury.

Ten post był edytowany przez Razorrr dnia: 29 Czerwiec 2019 - 09:32


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych