Forum PCLab.pl: Orange światłowód a zwykly internet - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Orange światłowód a zwykly internet Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Dimes 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wed, 08 Lut 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 00:35

Czesc, przeprowadzam sie na nowe mieszkanie i chce zalozyc tam internet. I pytanie pojawia sie jaki, na moje osiedle dostarcza orange swiatlowod i inea i z tego co sie orientuje jest to radiowka (?). Jestem totalnie zielony w tym temacie, sprawdzilem zasiegi na stronie producentow i oprocz tego, ze "usluga jest dostepna" to niczego innego nie znalazlem. Tez chetnie przyjme wszelkie opinie o sieci swiatlowodowej i ogl o orange. Mam nadzieje, ze jest to zrozumiale w jakikolwiek sposob, dziekuje za odpowiedzi.

#2 Użytkownik jest dostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2351
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 09:14

Nie mam z orange ale światłowód vs radiówka to według mnie ten pierwszy,pomijając to że orange to chyba najdroższa opcja na rynku.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Dimes 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wed, 08 Lut 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 09:27

A odczuje roznice w pingu po kablu miedzy swiatlowodem a radiowka?

#4 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 10:12

Witam,

Jakie prędkości i w jakich cenach gwarantuje Ci lokalny dostawca internetu radiowego? O ile jest taniej i o ile wolniej?

Jeśli różnica nie jest duża to warto dopłacić do światłowodu. Nawet bym się nie zastanawiał. Jakość internetu radiowego zależy od wielu czynników. Przede wszystkim od sprzętu, jaki posiada dostawca radiówki. Mam tu na myśli antenę, którą otrzymasz, jak i urządzenia po stronie operatora. Mimo wszystko internet radiowy jest podatny na zakłócenia i przede wszystkim wrażliwy na pogodę. Jeśli będą niekorzystne warunki atmosferyczne (czytaj ulewa, śnieg lub wiatr) być może będzie tracił pakiety, co będzie objawiać się skakaniem pingu. Sam to przechodziłem 10 lat temu. Oczywiście sprzęt jaki dostarczył mi lokalny dostawca radiówki był najniższej jakości. Przeszedłem natychmiast na internet ADSL od Orange i byłem zadowolony do czasu. Internet był stabilny, ale nie inwestowano w infrastrukturę i zostałem z prędkością rzędu 2 Mb/s, co jest w dzisiejszych czasach śmiesznym wynikiem. Taki internet ma już problem z ładowaniem niektórych stron internetowych, a o aktualizacjach Windows 10 nie wspomnę. Komputer musi działać nieraz prawie całą dobę. Zdecydowałem, że przechodzę z powrotem na internet radiowy 25 Mb/s. Na szczęście poprzedni dostawca radiówki to bankrut i na moim lokalnym rynku pojawiła się inna firma o lepszej reputacji. Mam nadzieję, że będę zadowolony. W przyszłym roku ponoć mają ruszyć prace i będę miał możliwość skorzystania z internetu światłowodowego od Orange, więc nawet się nie będę zastanawiał, biorę w ciemno! :) Światłowód to przyszłość, prędkości nieograniczone i będą cały czas rosły. Pingi na światłowodzie powinny być niskie, przynajmniej do polskich serwerów.

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 27 Czerwiec 2019 - 10:14


#5 Użytkownik jest niedostępny   Dimes 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wed, 08 Lut 17

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 12:23

Po pierwsze dziekuje za tak wyczerpujaca odpowiedz. Ten "lokalny" oferuje 100mb/s za 30? 40?. Orange oferuje od 300 mb/s (60zl) oraz to co mnie bardziej interesuje 600 mb/s (70zl). Urzadzenie do internetu radiowego oscyluje w tych gorszych, obecnie posiadam ich internet na obecnym jeszcze mieszkaniu, tyle, ze nie przez kabel no i wi-fi to zwykla tragedia, dlatego skusze sie chyba na swiatlowod od orange z funboxem 3.0

#6 Użytkownik jest niedostępny   PeterQ 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 254
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 13:01

Zobacz postDimes, o 27 Czerwiec 2019 - 13:23, napisał(a):

Po pierwsze dziekuje za tak wyczerpujaca odpowiedz. Ten "lokalny" oferuje 100mb/s za 30? 40?. Orange oferuje od 300 mb/s (60zl) oraz to co mnie bardziej interesuje 600 mb/s (70zl). Urzadzenie do internetu radiowego oscyluje w tych gorszych, obecnie posiadam ich internet na obecnym jeszcze mieszkaniu, tyle, ze nie przez kabel no i wi-fi to zwykla tragedia, dlatego skusze sie chyba na swiatlowod od orange z funboxem 3.0


No to nawet tania ta radiówka :) U mnie niestety 25 Mb/s za 64 zł - zdzierstwo, ale takie są realia :( Pamiętaj, że jest coś takiego jak internet od innego operatora (usługa BSA) i być może możesz skorzystać z usług innego operatora na łączach światłowodowych od Orange. Sytuacja podobna jak z kablami miedzianymi (wiele osób na przykład posiadało internet od Netii na łączach Orange). Inny operator może mieć lepsze oferty. Musiałbyś się dowiedzieć czy w twojej lokalizacji świadczą usługę inni operatorzy na łączach Orange - może będzie taniej.

EDIT: Dobrze czytaj umowę od Orange bo z tego co kojarzę internet jest taki tani przez rok a potem podwyższają cenę. Tak przynajmniej kiedyś wyczytałem w jednej z ofert dotyczących światłowodu od Orange.

Pozdrawiam,
PeterQ

Ten post był edytowany przez PeterQ dnia: 27 Czerwiec 2019 - 13:13


#7 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1716
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 13:11

Zobacz postDimes, o 27 Czerwiec 2019 - 01:35, napisał(a):

oprocz tego, ze "usluga jest dostepna" to niczego innego nie znalazlem
I nie znajdziesz.

Zobacz postDimes, o 27 Czerwiec 2019 - 10:27, napisał(a):

A odczuje roznice w pingu po kablu miedzy swiatlowodem a radiowka?
A kto to wie? Możesz poczytać na forum Orange to się dowiesz tylko co z tego? O konkurencji nic się nie dowiesz więc odniesiesz mylne wrażenie, że działa bezproblemowo. Światłowód daje dużo niższy ping, ale nie będziesz grał z kumplem z bloku łącząc się bezpośrednio, a czasem nawet przez Niemcy. Więc ten zysk 10-20 ms szybko może zostać stracony.

W sumie kupujesz kota w worku. Jedyna pewna opcja to kupić wszystkie 3 łącza i korzystać z najlepszego. A na 600 Mb/s się nie napalaj bo to prawie nic nie daje, ciężko skądś ściągać tak szybko, jedynie ze Steama i to czasami, ale to idzie potwornie szybko więc ma to sens jak u mnie 300 Mb/s dzięki czemu po jedzeniu i trochę www gra jest gotowa. Przy 600 Mb/s masz 1 TB w 4 godziny! Ciężko znaleźć tyle do ściągnięcia, a gdy ktoś szalony to go powstrzyma cena miejsca na HDD.

#8 Użytkownik jest niedostępny   glauks 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11324
  • Dołączył: Wed, 06 Gru 06

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 01:10

inea to chyba? światłowód z funduszy europejskich, orange, wiadomo, komercyjny - musiałbyś np posprawdzać czy nie ma informacji o niezwodności, pingach na obu, itp, bo może być różnie; ogólnie nowy światłowód, czyli ten inei, budowany od podstaw może działać lepiej od orange; sąsiad ma inei, ale tylko 100mb, i jest zadowolony, a syn gra nałogowo w internecie, i też nie słyszałem narzekań na pingi; radiówka, czyli wifi, raczej na pewno nie zaoferuje ci szybkości porównywalnych, opłacałaby się jedynie gdyby było dużo taniej - ale chyba 25-30 to granica; natomiast pingi na radiówce mogą być ok, zależy od konstrukcji i urządzeń - od zawsze mam radiówkę, i pingi są ok; oczywiście też ulewy, i inne tego typu strachy na lachy, nie mają znaczenia - nigdy nie miałem z nimi problemów, a mam radiówkę od ponad 10 lat (obecnie 5ghz, 2,4 raczej przestarzała)

w postach miesza się dość chaotycznie wifi, radiówkę, kabel, itp - radiówka to wifi, natomiast światłowód może być doprowadzony do rutera, z reguły jako miedziany kabel, ale krótki (choć może być i swiatłowód, tak ma sąsiad z inei) i sygnał jest potem rozsyłany po domu za pomocą wifi rutera; z reguły wystarcza ruter z wifi standardu n, natomiast do światłowodu 600 ruter musiałby obsługiwać nowszy standard wifi, czyli ac, szybkość do 1gb, n do 580mb; przychylam się, że 600 się chyba nie opłaca, bo po prostu będzie rzadko, jeśli nie bardzo rzadko, realnie wykorzystywany

ps - oczywiście do rutera możesz też podłączyć komputer kablem lan 1gb, na kartę wbudowaną

Ten post był edytowany przez glauks dnia: 28 Czerwiec 2019 - 01:14


#9 Użytkownik jest niedostępny   Dimes 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 31
  • Dołączył: Wed, 08 Lut 17

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 22:32

600, racja, totalnie nieoplacalne. I z Inea jest ten problem, ze na moim osiedlu owego swiatlowodu nie ma, do 2020 ma byc skonczony.

#10 Użytkownik jest niedostępny   omkar 

  • Prawdziwy człowiek bez statusu
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4270
  • Dołączył: Wt, 14 Mar 06

Napisany 30 Czerwiec 2019 - 08:29

Gdybym miał możliwość podłączenia światłowodu Orange, a nie mam, to nawet przez chwilę bym się nie zastanawiał. Tu nie chodzi tylko o prędkość i ping - klik, ale także o obsługę łącza i pomoc techniczną.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych