Forum PCLab.pl: System na ssd czy hdd - sprawdzenie. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

System na ssd czy hdd - sprawdzenie. Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   JakubSA666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: So, 25 Sty 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 09:14

Kupiłem laptop hp z dwoma dyskami, ssd + hdd po 512 MB i zainstalowanym windows 10. Podzielili mi na trzy dyski C, D, E i zainstalowali system, ale nie wiem jak sprawdzić, czy ten dysk C z systemem jest umieszczony na ssd czy hdd. Macie może wskazówki? No i pozostałe dwa D i E który jest na ssd i który na hdd.

#2 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19696
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 09:23

Zarządzanie dyskami (diskmgmt.msc) pokaże gdzie jest który wolumin.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3700
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 09:40

Przecie podczas instalacji windy podajesz dysk docelowy, na którym winda ma być zainstalowana.

#4 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4071
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 10:26

Zobacz postSary, o 27 Czerwiec 2019 - 10:40, napisał(a):

Przecie podczas instalacji windy podajesz dysk docelowy, na którym winda ma być zainstalowana.

No tak. Bo wszyscy wiemy, że pracownicy sklepów instalują systemy na oczach kupujących laptopy od nich...

#5 Użytkownik jest niedostępny   Sary 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3700
  • Dołączył: So, 20 Sty 18

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 11:33

Zobacz postnarmiak, o 27 Czerwiec 2019 - 11:26, napisał(a):

No tak. Bo wszyscy wiemy, że pracownicy sklepów instalują systemy na oczach kupujących laptopy od nich...

Hieh, przeczytałem "zainstalowałem", zamiast "zainstalowanym" Mój błąd. Tak czy siak, przecież to wręcz pewne ze zainstalowano system na dysku SSD. Gdyby zainstalowali gdzieś indziej, można by to w sumie nawet uznać za błąd, chyba ze na specjalne życzenie kupującego.

Ten post był edytowany przez Sary dnia: 27 Czerwiec 2019 - 11:37


#6 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 174
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 13:42

Zobacz postJakubSA666, o 27 Czerwiec 2019 - 09:14, napisał(a):

Kupiłem laptop hp z dwoma dyskami, ssd + hdd po 512 MB i zainstalowanym windows 10. Podzielili mi na trzy dyski C, D, E i zainstalowali system, ale nie wiem jak sprawdzić, czy ten dysk C z systemem jest umieszczony na ssd czy hdd. Macie może wskazówki? No i pozostałe dwa D i E który jest na ssd i który na hdd.


Wejdź w Panel sterowania > Narzędzia administracyjne > Zarządzanie komputerem > Zarządzanie dyskami i zrób zrzut ekranu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   cervandes 

  • Telefonolog nadzwyczajny
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13328
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 05

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 13:57

Start komputera, odpalenie przeglądarki.

25 sekund? SSD
minuta, półtorej? HDD ;)

#8 Użytkownik jest dostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 825
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 13:57

albo uruchom cmd, wpisz diskpart, później list volume

#9 Użytkownik jest niedostępny   JakubSA666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: So, 25 Sty 14

Napisany 27 Czerwiec 2019 - 22:36

Ten WDC to model dysku, na którym jest Windows, czyli jednak chyba zrobili na HDD a SSD został cały pusty, trzebabędzie przenieść hahaha.

Załączone pliki



#10 Użytkownik jest dostępny   zakk87 

  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 825
  • Dołączył: Wed, 06 Wrz 06

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 07:28

Skoro masz pusty ssd to zrób klona systemu (z wyjątkiem E: )
uprzedzam kolejne pytanie:
Aomei, easeus czy Acronic Backup.

#11 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1761
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 15:15

Zobacz postJakubSA666, o 27 Czerwiec 2019 - 10:14, napisał(a):

Kupiłem laptop hp z dwoma dyskami, ssd + hdd
Napisz co za sklep robi takie jaja (czarna lista!). Dla większości osób, a na laptopach to może być z 95% nie będzie umiała przenieść systemu (10% najbardziej zdesperowanych zainstaluje Win 10 na nowo, reszta będzie mieć SSD i zero zysku).

#12 Użytkownik jest niedostępny   JakubSA666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: So, 25 Sty 14

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 22:52

Dzięki za pomoc. Ale inne programy np. Firefox mogę sobie już instalować na ssd zanim poproszę kogoś o przeniesienie mi tam systemu? W sensie nie utracę potem tych programów.

Jeszcze takie pytanko, jak się ma używanie laptopa na pełnej baterii przy podłączeniu do prądu? W sensie na przykład wiem, że potem będę potrzebował pełnej baterii, więc żeby jej nie tracić podpinam naładowanego w pełni laptopa do prądu i używam. Nie niszczy to baterii?

#13 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1761
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 28 Czerwiec 2019 - 23:47

Zobacz postJakubSA666, o 28 Czerwiec 2019 - 23:52, napisał(a):

1. zanim poproszę kogoś o przeniesienie mi tam systemu?
2. W sensie nie utracę potem tych programów.
1. "Poproś" tych pipipi z tego ściśle tajnego sklepu. Taka instalacja to bezczelność, całkowity bezsens. SSD ma znacznie przyśpieszyć laptopa, a oni celowo usuwają cały zysk.
2. Oczywiście, że utracisz. Nawet jeśli są jakieś możliwości to nikomu nie będzie się chciało z tym cackać godzinami.

Jeśli nie masz pojęcia to przynajmniej zainstaluj Win10 na nowo (od razu na SSD), przynajmniej pozbędziesz się śmieci od producenta, całej masy zbędnych programów.

#14 Użytkownik jest niedostępny   JakubSA666 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 115
  • Dołączył: So, 25 Sty 14

Napisany 02 Lipiec 2019 - 18:13

Dobra zainstalowałem sobie od nowa system na SSD, co ciekawe jest masę mniej jakiś programów od wydawcy nagle, praktycznie nic z HP jakiś niepotrzebnych dodatków, ale w sumie fajnie.

Mam pytanko jeszcze, czy jest jakaś różnica czy będę programy instalował w "program files" czy po prostu osobno na dysku C? Nigdy nie widziałem między tym różnicy, a może sobie wtedy rzucić na osobną partycję system i osobno programy.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • 10 lat na labie minęło jak 1 dzień...:E
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11580
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 02 Lipiec 2019 - 19:07

Zobacz postJakubSA666, o 02 Lipiec 2019 - 19:13, napisał(a):

Dobra zainstalowałem sobie od nowa system na SSD, co ciekawe jest masę mniej jakiś programów od wydawcy nagle, praktycznie nic z HP jakiś niepotrzebnych dodatków, ale w sumie fajnie.

Mam pytanko jeszcze, czy jest jakaś różnica czy będę programy instalował w "program files" czy po prostu osobno na dysku C? Nigdy nie widziałem między tym różnicy, a może sobie wtedy rzucić na osobną partycję system i osobno programy.

Nie

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych