Forum PCLab.pl: Dysk SSD na Intel HM55 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dysk SSD na Intel HM55 Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Ciulyk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 387
  • Dołączył: Pn, 01 Paź 12

Napisany 02 Lipiec 2019 - 20:58

Czesc. Planuje ozywic troche lapka bo sie dusi. Chce kupic dysk ssd o taki:
https://www.x-kom.pl...ssd.html#Opinie
jest za 7dyszek to akurat do takiego lapka, ale jest problem bo w hwinfo pisze, ze nie obsluguje sata 2 i 3, tak wiec ma sata 1? I wtedy nie ma sensu kupowac dysku? Na forach znalazlem ze ten chipset mato sata 2 3gb/s czy cos w tym stylu: Jest sens montowania ssdka?
lapek: hp g62 - chyba taki: https://www.notebook...62.33878.0.html tylko z i3 350m, 4gb w dualu
edit: niby pisze ze sata 3gb/s w hwinfo:
Dodaj obrazek
Tak wiec oplaca sie dokupic ten ssd do tego lapka?
taktowanie ramu: 667MHz - ddr3 https://iv.pl/images...25689749740.jpg

Ten post był edytowany przez Ciulyk dnia: 02 Lipiec 2019 - 21:13


#2 Użytkownik jest niedostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19685
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 02 Lipiec 2019 - 21:26

Jest sens nawet przy SATA1.
A ram masz taktowany 1066MHz ;)

#3 Użytkownik jest niedostępny   Ciulyk 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 387
  • Dołączył: Pn, 01 Paź 12

Napisany 02 Lipiec 2019 - 21:49

Zobacz postMitycznyJeż, o 02 Lipiec 2019 - 21:26, napisał(a):

Jest sens nawet przy SATA1.
A ram masz taktowany 1066MHz ;)


Dziekuje za wyjasnienie :) Tak wiec biore i zobaczymy jak to bedzie haha :D

#4 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 167
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:03

Zobacz postCiulyk, o 02 Lipiec 2019 - 21:49, napisał(a):

Dziekuje za wyjasnienie :) Tak wiec biore i zobaczymy jak to bedzie haha :D


Jest sens. Zamontowałem jakiś czas temu SSD w prawie że antycznym laptopie, gdzie maksymalny odczyt i zapis wynosi około 30MB/s bo przy więcej po prostu nie wyrabia. Jest to 15x mniej niż maksymalne prędkości dysku, ale i tak różnica między tak spowolnionym SSD a HDD jest kolosalna na rzecz właśnie tego SSD. W końcu z takiego laptopa da się korzystać.

Ten post był edytowany przez kamilkowalewski dnia: 03 Lipiec 2019 - 12:58


#5 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18368
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:10

Ja zrobiłem to samo :)
Stary lapek od ojca z dwurdzeniowcem... stary dysk 5400RPM mielił jak szalony, żeby otworzyć internet.
Zamontowałem mojego Goodrama C50 60GB i lapek dostał nowe życie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   sino 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1757
  • Dołączył: Nd, 24 Paź 04

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:50

Zobacz postleven, o 03 Lipiec 2019 - 13:10, napisał(a):

mielił jak szalony, żeby otworzyć internet
I o mielenie chodzi. Makabrycznie powolny SSD matki ma 6 MB/s w 4K (SATA III), a HDD mają rzędu 1 MB/s. A mój BX300 ma 25 MB/s na SATA I. Tak więc nawet powolny SSD na powolnym SATA I jest drastycznie szybszy niż HDD.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych