Forum PCLab.pl: Bardzo dziwna sytuacja - dysk spowolnił - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Bardzo dziwna sytuacja - dysk spowolnił Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 00:00

Witam. To znowu ja... Znowu z ekstremalnie dziwnym problemem... Mianowicie po wymianie pasty termoprzewodzącej na mostku południowym (tym pod kartą graficzną, chipset g41 socket 775 płyta p5g41l mx3 czy jakoś tak) dysk nagle BARDZO spowolnił, a windows zaczął wykrywać problemy z dyskiem... I teraz pytanie o co tu chodzi? Mostek południowy tak jak wcześniej ledwo się grzał to teraz jest ekstremalnie gorący i już podczas uruchamiania komputera wyskakują bluescreeny albo uruchamia się narzędzie do naprawy dysku. A przed całą procedurą wszystko było ok... Od razu powiem że do uszkodzenia samego dysku dojść na pewno nie mogło, bo komputer traktowałem tak jak wcześniej podczas rozbiórek, czyli ostrożnie i delikatnie. Co mogło pójść nie tak???

Proszę pomóżcie mi bo ten komputer ma być w pełni gotowy na piątek

#2 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18364
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Lipiec 2019 - 00:28

Może trochę pasty weszło pod chipset i robią się cuda ?
Musisz zdjąć radiator z mostka i dokładnie wyszczotkować chipset.
Tylko nie używaj żadnych spirytusów, ani innych denaturatów.
Wyszczotkuj na sucho lekko twardym pędzelkiem lub szczoteczka do zębów.
Musi być czysto.
Sprawdź krawędzie chipsetu, jeżeli nie ma IHS-a.
Często się zdarza, że przy wymianie pasty, jeżeli jest goły rdzeń, dochodzi do ukruszenia i jest problem.

Czyli czyścisz chipset, nakładasz odrobinkę pasty i montujesz radiator.
Teraz uruchom komputer i napisz co jest grane.

Jak masz inny dysk, podłącz go, a ten obecny odłącz.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 04:59

Hmm mówisz? Bo jak czyściłem mostek to znajdowała się nim taka trochę gumowa pasta, a alkoholu to nie żałowałem. Zaraz sprawdzę i powiem co i jak

#4 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 05:18

Aha, teraz okazuje się, że radiator jest zbyt mocno przyssany, żebym mógł go zdjąć. I co teraz?

#5 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18364
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Lipiec 2019 - 06:53

A co tam dałeś na chip za pastę ?
Może klej ? :E
Delikatnie poobracaj i powinno puścić.
Tylko nie przechylaj za bardzo radiatora, bo obkulasz rdzeń.
Na chipsecie jest blacha ?
Czy jest goły ?
Jak jest blacha, to można nieco mocniej manipulować z radiatorem, jak nie ma blachy na chipie, to delikatnie.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 10:40

Tak po dłuższym czasie udało mi się. Z tego co widzę to nie doceniłem nowej pasty, jest bardzo klejąca i rozlewająca się. Tak zwane małe ziarnko ryżu zmieniło się w wielki rozlany placek. Po wyczyszczeniu, co ważne bez użycia alkoholu nic a nic się nie zmienilo. Bym wam pokazał zdjecia, byście ocenili, ale w międzyczasie popsuł się mój drugi komp, tym razem główny :D zajebiście w ciągu 1 dnia popsuły się 2 kompy... A zmiana pasty i bardzo delikatne szorowanie nic nie pomogło. Bluescreeny i narzędzie do naprawy dysku jak były tak są. Masakra jakaś.

Ps. Ta pasta to silentiumpc pactum pt-1 wersja 25gram. Kupiłem ją żeby na 10 letnich płytach nie ładować thermal grizzly kryonaut bo to totalny bezsens i marnotrawstwo.

#7 Użytkownik jest niedostępny   @lek 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 790
  • Dołączył: So, 28 Sty 12

Napisany 03 Lipiec 2019 - 10:46

A jak zdejmowałeś radiator za pierwszym razem, to mocno był przyklejony?

#8 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 10:47

Zobacz post@lek, o 03 Lipiec 2019 - 10:46, napisał(a):

A jak zdejmowałeś radiator za pierwszym razem, to mocno był przyklejony?

Prawie wogóle. A pasta przypominająca gumę była rozlana na tak 60% powierzchni mostka.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 11:45

Po bardzo długim skanie komputer uruchomił się ale jego prędkość to istna tragedia. Menedżer zadań potrafi uruchamiac się nawet 30sec, a dysk cały czas obciążony jest w 100%

#10 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18364
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:08

Podepnij inny dysk, a ten obecny odepnij.
Postaw system na tym drugim dysku i napisz, czy jest lepiej.
Może system na tym obecnym dysku się wysypał i jest problem.
A temperatura radiatora po zmianie pasty musi być większa niż wcześniej, bo pasta w końcu zaczęła pomagać w przenoszeniu ciepła zamiast ograniczać.

dysk nie może mielić non stop na 100%.
Obstawiam winę systemu - oby.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Mein 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 92
  • Dołączył: Wt, 31 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:15

Dobra,po ponownym uruchomieniu komputer zaczął normalnie działać... Znaczy to nie jest to samo co wcześniej, ale jego prędkość jest akceptowalna. Aż jestem zdziwiony, pierwszy raz się spotykam z sytuacją kiedy windowsowe narzędzie do naprawy cokolwiek naprawiło xD ale to nie koniec problemów, bo znowu, w drugim kompie całkowicie system padl. System nie wykrywa procesora, ramu, żadne windowsowe narzędzia nie chcą się uruchomić bo wyskakuje nieoczekiwany błąd. http://forum.pclab.p...ią-i-dźwiękiem/

#12 Użytkownik jest dostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18364
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:50

Zrób co opisałem z zamontowaniem innego dysku i postawienie na nim systemu.
Może ktoś się włamuje do Twoich urządzeń i miesza.
Odłącz się od internetu i sprawdź na czystym systemie.

#13 Użytkownik jest niedostępny   ShadowMan 

  • Nie uzależniony od niczego
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18078
  • Dołączył: Wt, 21 Lip 09

Napisany 03 Lipiec 2019 - 15:28

Skoro wcześniej ledwo się grzał, to po co go w ogóle ruszałeś i wymieniałeś tą pastę? :hmm:

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych