Forum PCLab.pl: RIAD 0 Z DYSKIEM SYSTEMOWYM - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

RIAD 0 Z DYSKIEM SYSTEMOWYM Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Gajay 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:36

Witam,
Kupiłem drugi dysk, taki sam swoją drogą SSD 256GB.
Na jednym mam system. Procesor Ryzen 5 2400G tak btw, może to ma znaczenie, a płyta GIGABYTE AORUS B450. Gdy pogrzebie w biosie i włączę ten cały RAID, przejdę do całych ustawień po resecie komputera, pokazuje mi oba dyski jako non-RAID... Jest dostępna opcja Delete arrays, mógłbym spróbować ale nie mogę znaleźć informacji co to robi i boje się skutków ubocznych. Ktoś mi wytłumaczy krok po kroku co zrobić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   narmiak 

  • Maruda
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4058
  • Dołączył: Pn, 10 Gru 12

Napisany 03 Lipiec 2019 - 12:58

Jak chcesz ustawić RAID0 to stracisz dane z obu dysków. Jedyny skutek uboczny tworzenia.
Drugi to jest taki, ze jak padnie jeden dysk, to tracisz wszystkie dane.

#3 Użytkownik jest dostępny   MitycznyJeż 

  • krzem gotuJEŻ, węgiel zdrapuJEŻ
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 19676
  • Dołączył: So, 12 Kwi 14

Napisany 03 Lipiec 2019 - 16:24

Jesteś pewien, że naprawdę potrzebujesz tego RAIDa?

#4 Użytkownik jest niedostępny   Gajay 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 03 Lip 19

Napisany 03 Lipiec 2019 - 17:08

Zobacz postMitycznyJeż, o 03 Lipiec 2019 - 16:24, napisał(a):

Jesteś pewien, że naprawdę potrzebujesz tego RAIDa?

Tak, potrzebuję 500gb miejsca na jednym dysku, taki był mój zamysł całego przedsięwzięcia

Zobacz postGajay, o 03 Lipiec 2019 - 12:36, napisał(a):

Witam,
Kupiłem drugi dysk, taki sam swoją drogą SSD 256GB.
Na jednym mam system. Procesor Ryzen 5 2400G tak btw, może to ma znaczenie, a płyta GIGABYTE AORUS B450. Gdy pogrzebie w biosie i włączę ten cały RAID, przejdę do całych ustawień po resecie komputera, pokazuje mi oba dyski jako non-RAID... Jest dostępna opcja Delete arrays, mógłbym spróbować ale nie mogę znaleźć informacji co to robi i boje się skutków ubocznych. Ktoś mi wytłumaczy krok po kroku co zrobić?

Chodzi mi bardziej o sposób wykonania! Chciałbym się dowiedzieć krok po kroku jak to zrobić. Bo na internecie nie znalazłem rozwiązania do mojej sytuacji.

#5 Użytkownik jest niedostępny   kamilkowalewski 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 165
  • Dołączył: Wed, 25 Lip 18

Napisany 03 Lipiec 2019 - 17:22

Zobacz postGajay, o 03 Lipiec 2019 - 17:08, napisał(a):

Tak, potrzebuję 500gb miejsca na jednym dysku, taki był mój zamysł całego przedsięwzięcia


Chodzi mi bardziej o sposób wykonania! Chciałbym się dowiedzieć krok po kroku jak to zrobić. Bo na internecie nie znalazłem rozwiązania do mojej sytuacji.


Wszystko zależy od tego jaką masz płytę, ale wystarczy obejrzeć pierwszy lepszy filmik na youtubie. Tylko stracisz wszystkie dane z dysku i musisz zainstalować Windowsa od nowa.

#6 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13666
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 04 Lipiec 2019 - 16:22

Na AMD lepiej jakbyś zrobił ta:
- 1x SSD na system
- 1x SSD + HDD jako partycja łączona StoreMI

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych