Forum PCLab.pl: pamięć pod r3600 - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

pamięć pod r3600

#1 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 03 Lipiec 2019 - 21:13

składam zestaw pod r3600 i vii hero i szukam do tego zestawu jakiegoś fajnego ramu z potencjałem OC,
tylko jeszcze jedno pytanie czy lepiej poczekać na jakieś testy czy można już teraz coś szukać ??
dodam że ram 2x8gb i powiem jak moja żona że muszą być czarne, czerwone, mix :P niekoniecznie kosnicznie drogie, poprostu to co się opłaca

#2 Użytkownik jest niedostępny   novi 

  • Przebieg i cena do ustalenia.
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2273
  • Dołączył: Wt, 03 Lut 09

Napisany 03 Lipiec 2019 - 21:50

Crucial 3200cl16 szare,białe lub czerwone , kości microny na 99% z końcówką 075E, pewnie na ryzenie 3xxx , 3600cl14 nie będzie problemem (zależnie od sztuki) . Cruciale 3000cl15 też mają podobny potencjał (ale nie wiem czy tam jest taka duża szansa na nowe e-die jak w 3200) najwyżej spróbuj upolować w dobrej cenie 3000cl15 , jak masz teraz pc z ddr4 to sprawdź thaiphoonem burnerem co tam siedzi, jak będzie jakaś lipa to oddaj na 14 dniowy zwrot i zamów 3200cl16 . Bardzo dużo osób na 1gen i 2giej ma te ramy (3200cl16) puszczone na 3600mhz cl14-16 , więc myślę , że z zen2 sobie również poradzi minimum tak samo , albo i lepiej . A cena , to granicę 400zł zależnie od koloru i prędkości . Na amazonie swoje albinosy wyrwałem za 290zł z promocji . Żeby była jasność, nie jestem fanboyem i nie chwale czegoś bo to "mam" , ale patrzę racjonalnie cena/wydajność, jak chcesz dużą wydajność to polecam g.skill flare X 3200cl14 były za 619zł nowe, a wyciśniesz z nich wszystko co ryzen 3600 zaoferuję, włącznie z płytą ;) Tak samo nie jestem fanboyem amd, ale patrze racjonalnie na cena.wydajność od grudnia mam cpu amd, od ostatnich 13 lat, więc fanboyem ciężko być ;x . Sory że akurat w tym temacie to piszę, ale mam wrażenie , że osoby z forum mnie postrzegają jako takiego zapaleńca jednej marki , a wcale tak nie jest .

Ten post był edytowany przez novi dnia: 03 Lipiec 2019 - 22:01


#3 Użytkownik jest niedostępny   Dirian 

  • xyz
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15137
  • Dołączył: Cz, 17 Gru 09

Napisany 03 Lipiec 2019 - 21:50

A tę płytę to masz czy kupujesz? Bo jak to drugie to nie widzę sensu, przecież w tej kasie to pewnie kupisz już jakąś niezłą płytkę X570.

#4 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1718
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 03 Lipiec 2019 - 22:41

tylko gdzie sens kupować płytę droższą od proca :hmm:

#5 Gość_Usunięty_*

  • Grupa: Goście

Napisany 03 Lipiec 2019 - 22:57

Zobacz postnovi, o 03 Lipiec 2019 - 21:50, napisał(a):

Crucial 3200cl16 szare,białe lub czerwone , kości microny na 99% z końcówką 075E, pewnie na ryzenie 3xxx , 3600cl14 nie będzie problemem (zależnie od sztuki) . Cruciale 3000cl15 też mają podobny potencjał (ale nie wiem czy tam jest taka duża szansa na nowe e-die jak w 3200) najwyżej spróbuj upolować w dobrej cenie 3000cl15 , jak masz teraz pc z ddr4 to sprawdź thaiphoonem burnerem co tam siedzi, jak będzie jakaś lipa to oddaj na 14 dniowy zwrot i zamów 3200cl16 . Bardzo dużo osób na 1gen i 2giej ma te ramy (3200cl16) puszczone na 3600mhz cl14-16 , więc myślę , że z zen2 sobie również poradzi minimum tak samo , albo i lepiej . A cena , to granicę 400zł zależnie od koloru i prędkości . Na amazonie swoje albinosy wyrwałem za 290zł z promocji . Żeby była jasność, nie jestem fanboyem i nie chwale czegoś bo to "mam" , ale patrzę racjonalnie cena/wydajność, jak chcesz dużą wydajność to polecam g.skill flare X 3200cl14 były za 619zł nowe, a wyciśniesz z nich wszystko co ryzen 3600 zaoferuję, włącznie z płytą ;) Tak samo nie jestem fanboyem amd, ale patrze racjonalnie na cena.wydajność od grudnia mam cpu amd, od ostatnich 13 lat, więc fanboyem ciężko być ;x . Sory że akurat w tym temacie to piszę, ale mam wrażenie , że osoby z forum mnie postrzegają jako takiego zapaleńca jednej marki , a wcale tak nie jest .

Ballistix sport LT gray kupowane oddzielnie 8GB 3000CL15 moje z amazona też są e-die:
Dodaj obrazek

Ten post był edytowany przez sir.walazz dnia: 03 Lipiec 2019 - 23:01


#6 Użytkownik jest niedostępny   skyline2000 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 888
  • Dołączył: Wt, 04 Paź 05

Napisany 04 Lipiec 2019 - 20:46

powiedzcie mi czy jest jakaś faktyczna różnica pomiędzy pamięciami single/dual rank ?
oraz czy są wogole jakieś zestawy 2x8gb w dual rank ?
i co sądzicie o pamięciach F4-3200C14D-16GVK (czerwone)? proszę o potwierdzenie czy są na kościach b-die ?

Ten post był edytowany przez skyline2000 dnia: 04 Lipiec 2019 - 20:56


#7 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 05 Lipiec 2019 - 12:38

Zobacz postskyline2000, o 04 Lipiec 2019 - 20:46, napisał(a):

powiedzcie mi czy jest jakaś faktyczna różnica pomiędzy pamięciami single/dual rank ?
oraz czy są wogole jakieś zestawy 2x8gb w dual rank ?
i co sądzicie o pamięciach F4-3200C14D-16GVK (czerwone)? proszę o potwierdzenie czy są na kościach b-die ?

Tak jest faktyczna, znacząca różnica pomiędzy single/dual rank. Te drugie kiepsko się kręcą i są kapryśne.
Bywają takie, choć raczej już rzadko, prędzej w starych zestawach RAM.
Samsungi b-die na 100%, nie ma innych modułów 3200mhz cl14, które byłby na czymś innym. Tu masz takie same zestawy tylko z innymi radiatorami. Poleciłbym Ci najprędzej Flarexy, bo to zestaw od G.Skill pod Ryzena i są tańsze:
www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-16gvr-860229/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-16-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-16gtz-858854/
www.morele.net/pamiec-g-skill-flare-x-ddr4-16-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-16gfx-1141955/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-16-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-16gtzkw-980793/
Tu masz ten samsungi b-die (3600mhz <cl17)
www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-16-gb-3600mhz-cl17-f4-3600c17d-16gvk-831834/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-rgb-ddr4-16-gb-3600mhz-cl16-f4-3600c16d-16gtzr-1118479/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-16-gb-3600mhz-cl16-f4-3600c16d-16gtzkw-1022527/
www.morele.net/pamiec-g-skill-trident-z-ddr4-16-gb-3200mhz-cl14-f4-3200c14d-16gtzkw-980793/

Przy czym pamiętaj, że na dobrej płycie samsungi b-die robią 3600mhz, czasem więcej, a e-die, o których pisano wyżej od Microna potrafią zrobić z miejsca 3600mhz na b450 tomahawk, a 3800mhz na flagowcu.

Ten post był edytowany przez Qwertypp10 dnia: 05 Lipiec 2019 - 12:39


#8 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 14 Sierpień 2019 - 21:16

Mam takie pytanie żeby nie zakładać nowego tematu to zadam je tutaj..

Jaka jest MAXymalna opłacalna cena odpowiednio TridentZ 3200 CL14 oraz TridentZ 3600 CL15?

Bo obecnie ceny ramów strasznie falują, a może upolowałbym coś zanim będę składał kompa w optymalnej cenie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 16 Sierpień 2019 - 17:36

Patior 4400CL19 i ręczne nastawy. 700zl komplet 16GB. https://www.x-kom.pl...fac6763338b8&94 - niestety trzeba czekać :D

Crucial 3200cl16 szare,białe lub czerwone poniżej 400zl na niezłych kościach będących ciekawą alternatywą dla B-Die. Tak na prawdę są minimalnie słabsze od B-Die ale o połowę tańsze niż Patrioty. 3200cl14 jak znajdziesz wyraźnie taniej niż 700zl też można przemyśleć.

#10 Użytkownik jest niedostępny   nazgulex 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13
  • Dołączył: Nd, 20 Sty 13

Napisany 17 Sierpień 2019 - 08:30

Może się komuś przydać- jest weekendowa sobotnia promocja na BALLISTIX Sport LT 16GB 3000MHz CL15 - 290 złociszy w XTREEM
https://xtreem.pl/pa...9528788764.html

Ten post był edytowany przez nazgulex dnia: 17 Sierpień 2019 - 08:34


#11 Użytkownik jest dostępny   skunRace 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3528
  • Dołączył: Pt, 25 Lut 05

Napisany 19 Sierpień 2019 - 14:14

Również podepnę się pod temat, będę potrzebował pamięci pod 3600/3700X i B450 Tomahawk, lub Gaming Plus MAX. Jak najtaniej z jak największym potencjałem OC. Jak dobrze rozumiem najlepiej brać BALLISTIX Sport LT 3000 CL 15, lub 3200 CL 16 ? I jest spora szansa, że pójdą nawet na 3600 :question: :o Tylko koniecznie osobno dwie kości 8GB, zamiast zestaw 2x8GB, dobrze rozumiem :question:

Zamiast takich https://www.ceneo.pl/76826889

Koniecznie 2x takie https://www.ceneo.pl/76510867

I jeszcze jedno, w pamięciach kompletnie nie siedzę, stąd te pewnie idiotyczne pytania. Tym bardziej, że jak kolega novi ostatnia karta i procek od AMD był u mnie kilkanaście lat temu, tak to Intele i nVidie, teraz wracam do czerwonych w całości i chciałbym żeby wszystko hulało jak należy.

Większą szanse na dobicie do 3600, będą miały 3200 ? Czy 3000MHz będą miały taką samą i wszystko zależy czy są tego co leży w środku :question: Czy może wybrać całkiem inne pamięci w okolicach 400zł :hmm: Tylko te "pewniaki" które zrobią 3600 i więcej kosztują po 700zł+, a nie ukrywam, że każdą różnicę w cenię wolę dołożyć do GPU.

Ten post był edytowany przez skunRace dnia: 19 Sierpień 2019 - 14:19


#12 Użytkownik jest niedostępny   Kubaz 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 271
  • Dołączył: Wt, 05 Maj 09

Napisany 19 Sierpień 2019 - 15:14

Zobacz postskunRace, o 19 Sierpień 2019 - 15:14, napisał(a):


To jest jedno i to samo. Kup to co Ci wyjdzie taniej.

#13 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 02:23

Zobacz postMinciu, o 16 Sierpień 2019 - 17:36, napisał(a):

Patior 4400CL19 i ręczne nastawy. 700zl komplet 16GB. https://www.x-kom.pl...fac6763338b8&94

Na ile te ramy idzie ustawić? Jest tu ktoś kto ustawiał je pod ryzena 3xxx?

#14 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 25 Sierpień 2019 - 15:25

Zobacz postparcu, o 25 Sierpień 2019 - 02:23, napisał(a):

Na ile te ramy idzie ustawić? Jest tu ktoś kto ustawiał je pod ryzena 3xxx?

Na najlepszych płytach idzie ustawić RAM na przynajmniej ~~4400mhz bez większego dłubania i więcej(~~5000mhz+ są takie płyty), ale pod Ryzena 3gen nie opłaca ustawiać się niczego ponad 3800mhz ze względu na desynchronizację szyny FCLK (infinity fabric) z szyną RAM przez co wręcz spada wydajność przy wyższych zegarach.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 14476
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 25 Sierpień 2019 - 15:53

Mi patrioty przysLy wadliwe. Ale jedna kość co działała poszła na 3800c14-14-14 co daje nadzieję na sensowny wynik przy dwóch sprawnych.

#16 Użytkownik jest niedostępny   parcu 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 511
  • Dołączył: Wt, 08 Gru 15

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:03

Zobacz postMinciu, o 25 Sierpień 2019 - 15:53, napisał(a):

Mi patrioty przysLy wadliwe. Ale jedna kość co działała poszła na 3800c14-14-14 co daje nadzieję na sensowny wynik przy dwóch sprawnych.


bez błędów?

#17 Użytkownik jest niedostępny   hopes 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7271
  • Dołączył: Wt, 14 Sie 12

Napisany 25 Sierpień 2019 - 18:41

Ale przy dwóch pewnie będzie musiał trochę niżej mierzyć. W głównym wątku OC ram stwierdzono że te ramy nie lubią zbyt niskiego CL.

#18 Użytkownik jest niedostępny   Silnoreki 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 145
  • Dołączył: So, 04 Gru 10

Napisany 26 Sierpień 2019 - 11:49

Hej,

A jak to jest ze wsparciem RAM na płycie głównej ? Np. dla x570 Gigabyte Gaming X, RAM Ballistix sport 3000Mhz cl15 nie jest wymieniony. Poprostu go nie testowali, wiec nie daja gwarancji ze ruszy ?

Pozdrawiam

#19 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3862
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 26 Sierpień 2019 - 15:09

Zobacz postSilnoreki, o 26 Sierpień 2019 - 11:49, napisał(a):

Hej,

A jak to jest ze wsparciem RAM na płycie głównej ? Np. dla x570 Gigabyte Gaming X, RAM Ballistix sport 3000Mhz cl15 nie jest wymieniony. Poprostu go nie testowali, wiec nie daja gwarancji ze ruszy ?

Pozdrawiam

Tak, przy czym listy QVL mają tylko charakter poglądowy. Równie dobrze możesz mieć RAM np. Corsair XYZ, że był przetestowany, więc można założyć że będzie działał i można się przeliczyć, bo producenci RAM zwłaszcza w tańszych modułach ładują jak leci co mają, czyli do Corsairów XYZ lecią kości Hynixa, Microna, Samsunga, wszystko zależy od tego, który jest tydzień produkcji, co akurat mają. Przy wyborze RAMu, raczej trzeba się IMO kierować wiedzą na temat danej platformy, czy samych modułów. Przykład, Crucial to marka Microna, i w ich modułach w 99% przypadków będą tylko Microny, wyjątek wysoko taktowane zestawy, będą raczej na samsungach.

#20 Użytkownik jest niedostępny   Michał1989 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 211
  • Dołączył: Wt, 22 Mar 11

Napisany 27 Sierpień 2019 - 14:38

tu macie ładnie sobie wykręcicie https://www.olx.pl/o...28-IDBhf7z.html :)

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych