Forum PCLab.pl: Dokładać RAM 2400MHz czy wymienić na 3000 MHz? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Dokładać RAM 2400MHz czy wymienić na 3000 MHz?

#1 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 04 Lipiec 2019 - 08:05

Witam,
mam taką budżetową konfigurację:

Płyta: MSI A320M PRO-M2 V2
Procesor: Ryzen 5 1600
RAM: 1 x GoodRam IRDM, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15
GPU: MSI GTX 1060 6 GB Armor
PSU: SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W V2
Sprzęt wykorzystywany do gier.

Pamięci pozostały jeszcze z poprzedniej konfiguracji, przyszedł czas na zmianę.
Co lepiej zrobić:
1. Dokupić drugi moduł 8GB 2400 Mhz CL15 (koszt ok. 150zł).
2. Kupić 2x8gb 3000MHz CL15 za ok. 320zł a goodrama sprzedać (koszt ok. 220zł).
Jakiej szacunkowej róznicy w grach można by się spodziewać?
Jeżeli będzie to np. 5 fps to nie ma sensu ale jeżeli np. 30 fps to już będzie odczuwalne.
Pozdrawiam

Ten post był edytowany przez Atomic dnia: 04 Lipiec 2019 - 08:36


#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18374
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 04 Lipiec 2019 - 09:04

30 FPS na pewno nie, ale szybszy RAM oznacza ogólnie szybszą platformę.
Nie tylko gry przyśpieszą, ale wszystkie pozostałe operacje.
No i jak masz możliwość sprzedaży obecnych RAM za tak fajne pieniądze, to od razu pogoń je do żyda i kup KIT 2x8 GB z jak najniższym CL.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 04 Lipiec 2019 - 09:24

Dzięki za odpowiedź. Skoro tak to pewnie zdecyduję się na drugą opcję.
Myślę że za 100zł da się goodrama opchnąć, skoro nowy kosztuje 150 a mają niby wieczystą gwarancję. Wtedy dokładam 220zł i kupuję kit 2x8GB 3000MHz CL15 za 320zł.

#4 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18374
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 04 Lipiec 2019 - 10:00

No widzisz :)
A ja kupiłem 2x8GB za 800zł :lol2:
Kupuj, póki ceny są tak niskie.
Micron już zapowiedział obniżenie produkcji o 10%, co podniesie marże i ceny w sklepach.
Jakimś dziwnym przypadkiem w dwóch ogromnych firmach produkujących pamięci flash zabrakło prądu i... będą podwyżki cen, żeby zrekompensować straty.
Wszystko idzie w kierunku podwyżek.

Ten post był edytowany przez leven dnia: 04 Lipiec 2019 - 10:00


#5 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 04 Lipiec 2019 - 17:32

Szybszy RAM da Ci może 5% więcej wydajności (2400->300mhz, ale po dokładne wartości odsyłam do odpowiednich testów w necie).

Natomiast wymiana RAMu na zestaw dual channel (raczej bym Ci polecił sprzedać to co masz i kupienie gotowego zestawu), spowoduje że nie będziesz miał "freezów i fps dropów", które do tej pory zapewne miałeś z powodu pojedynczego modułu RAM, ponieważ dzisiejsze kontrolery pamięci są minimum 2 kanałowe...

#6 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2019 - 06:48

Dziękuję za odpowiedzi.
Odebrałem wczoraj nowe pamięci: Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15
Niestety zaczęły się problemy :E
BIOS ustawia domyślnie pamięci na 2133 MHz, co jest dziwne bo Goodram 2400 MHz startował na 2400 MHz.
Nawet na tych 2133 MHz komputer działa niestabilnie, nie miałem już czasu na dokładne testy ale nie przechodzi nawet testu grafiki w grze Shadow of the Tomb Raider, którą dostałem z kartą graficzną.
Goodram 2400 MHz przechodzi bezproblemowo ten test nawet podkręcony do 2733 MHz :hmm:
Płyta ma zaktualizowany BIOS, wykrywa 2 profile XMP: 2800 i 2933 MHz. Na obydwu komputer się wiesza w teście grafiki (w tym samym miejscu co na 2133 MHz).
Jest to conajmniej dziwne, nie wiedziałem że mogą być takie problemy z pamięciami. :kwasny:
Zastanawiam się czy jest sens testować moduły osobno czy po prostu zwrócić i zamówić inne np. Patrioty.

#7 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13774
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Lipiec 2019 - 07:48

Zwróć i kup 1x2400.

Płyta z chipsetem A nie pozwoli ci na OC ramu i odpalenie profilu 3000. Ewentualnie wymień płytę.

Dziwne że nikt o tym nie napisał.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2019 - 08:07

Zaczynam rozumieć o co chodzi.
Pamięci CMK16GX4M2B3000C15R nie ma na liście kompatybilności płyty z procesorami RX-1X00.
Co ciekawe jest na liście dla RX-2X00. Czyli z procesorem R5-2600 by działały :hmm:
Ale jaja, pamięci trzeba dobierać do procesora?
Kompatybilność

Ten post był edytowany przez Atomic dnia: 10 Lipiec 2019 - 08:19


#9 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Lipiec 2019 - 10:25

Zobacz postMinciu, o 10 Lipiec 2019 - 07:48, napisał(a):

Zwróć i kup 1x2400.

Płyta z chipsetem A nie pozwoli ci na OC ramu i odpalenie profilu 3000. Ewentualnie wymień płytę.

Dziwne że nikt o tym nie napisał.

Od kiedy? Na płytach A można jak najbardziej podkręcać RAM i do 3200mhz nie powinno być problemów, o ile nie kupi się jakiegoś paździerzu (jak Corsair...)
Autorze, kupiłeś jeden z gorszych możliwych RAMów pod tę platformę. Szkoda, że nie zapytałeś wcześniej o to jaki model zestawu RAM wybrać...
Jaką wersję BIOS masz dokładnie?
Lista QVL producenta to często fikcja (nie chcę poruszać tego tematu po raz enty), a przynajmniej nie musisz się nią sugerować, ponieważ nie każdy RAM tam umieszczony jest "ekonomiczny" i dostępny i nas, ale jak chcesz, coś wypatrzysz, to możesz.
Jakikolwiek zestaw 2X8Gb 3200MHz od Cruciala, Hyperx będzie dobry.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13774
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 10 Lipiec 2019 - 10:30

OK doczytałem, na A zablokowane jest jedynie podkręcanie CPU. Ram można dalej kręcić :) Spoko, myślałem że jest jak na intelu i po blokowane wszytko.

#11 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2019 - 10:53

Zobacz postQwertypp10, o 10 Lipiec 2019 - 11:25, napisał(a):

Jakikolwiek zestaw 2X8Gb 3200MHz od Cruciala, Hyperx będzie dobry.

Dzięki za rzeczową odpowiedź, niestety nie wiedziałem o takich problemach z corsairem.
Czy takie mogą być: BALLISTIX Sport LT 16GB 3200MHz CL16 Kod producenta: BLS2K8G4D32AESBK
Albo cośtakiego: ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (AX4U320038G16-DB10)
Bios najnowszy czyli: Version 7B84v31 Release Date 2019-02-01 File Size 10.31 MB

#12 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3802
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 10 Lipiec 2019 - 11:05

Zobacz postAtomic, o 10 Lipiec 2019 - 10:53, napisał(a):

Dzięki za rzeczową odpowiedź, niestety nie wiedziałem o takich problemach z corsairem.
Czy takie mogą być: BALLISTIX Sport LT 16GB 3200MHz CL16 Kod producenta: BLS2K8G4D32AESBK
Albo cośtakiego: ADATA XPG GAMMIX D10, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (AX4U320038G16-DB10)
Bios najnowszy czyli: Version 7B84v31 Release Date 2019-02-01 File Size 10.31 MB

Cruciale wymienione wyżej, powinny być najlepsze w mojej opinii.

#13 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 10 Lipiec 2019 - 11:17

Zamówione, dzięki!

#14 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 10 Lipiec 2019 - 13:18

Sprawdź czy do twojej płyty nie ma aktualizacji BIOSu, nowe kody AGESA poprawiają kompatybilność RAMu bo na Ryzenach I generacji było z tym niewesoło.

#15 Użytkownik jest niedostępny   Atomic 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 42
  • Dołączył: Wt, 25 Lip 06

Napisany 11 Lipiec 2019 - 06:46

Niestety nie ma nowszej aktualizacji, ale płyta jest na tyle świeża że nie powinno być problemu. Z tego co widziałem aktualizacje z kodami AGESA były do płyty PRO-M2 a moja PRO-M2 V2 weszła do sprzedaży później (na początku 2019). Dzisiaj powinienem dostać ballistixy to napiszę jak się sprawują. Dziękuję za odpowiedzi.

EDIT

Cruciale sprawują się bardzo dobrze. Odpaliły się same w dualu na 2400MHz, tak je zostawiłem i na razie przechodzą wszystkie testy. Ewentualne podkręcanie zostawiłem sobie na weekend :-)
Oczywiście pamięci zostają.
Dziękuję za pomoc!

EDIT
Pamięci śmigają na 3200MHz bez żadnych problemów. Zestaw godny polecenia. Pozdrawiam.

Ten post był edytowany przez Atomic dnia: 13 Lipiec 2019 - 14:32


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych