Forum PCLab.pl: Wymiana DDR4 3200MHz na ... Samsung B-Die 3200MHz. - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Wymiana DDR4 3200MHz na ... Samsung B-Die 3200MHz. Czy jest to opłacalne?

#1 Użytkownik jest niedostępny   pablo-8511 

  • Mały entuzjasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 07 Lipiec 2019 - 12:25

Witam.

Jestem bardzo zadowolony z mojej aktualnej platformy, czyli i7 7700k oraz Asus Z-170 Deluxe. Jako, że chciałbym wycisnąć wszystkie soki z owej platformy zaczynam myśleć na tymi ramami: Team Group Dark Pro 8 Pack Edition 3200MHz (14-14-14-31). Pamięci będą oczywiście podkręcane.

Cpu mój hula ze stale ustawionym taktowaniem 5.1GHz.

Czy aktualnie ktoś z was używa pamięci B-Die i jest zadowolony z ich wydajności np. w grach?

#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1642
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 07 Lipiec 2019 - 12:30

Jeśli dopłata do aktualnych ramów ma wynieść 100zl to jeszcze ujdzie bo przy większej kwocie nie ma sensu ròznica wydajności będzie max 10% po o/c ramu

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 07 Lipiec 2019 - 12:31


#3 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20967
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Lipiec 2019 - 12:36

Dokładnie jak dopłata niewielka to można zmieniać.

Lepiej podkręcić obecne i wyostrzyć alphy to w sumie da więcej niż zmiana na lepsze pamięci Dodaj obrazek

#4 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6525
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:09

Ja może będę miał swoje Tridenty do opchnięcia do 2 tygodni. Z tym, że mówię szczerze, że na Deluxe z170 cudów z nimi nie zrobisz.

Ja bym spróbował pokręcić obecne.

#5 Użytkownik jest niedostępny   pablo-8511 

  • Mały entuzjasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:31

Dzieki Panowie za odpowiedzi. Moje sztuki sa oporne (albo plyta) i wchodza na 3466MHz przy sporo poluzowanych timingach. Stabilnie nie jest i pojawiaja sie resety przy przegladaniu stron internetowych. Ripjaws V i tak juz maja standardowo - wysokie timingi. Ramy mam na C16. Dlatego zainteresowalem sie wersjami b-die oraz C14.

Sideband cos wspomnial o czyms takim jak aplha. Co te jest? Jeszcze jakies rady?

#6 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20967
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:48

Timingi 1 do 4 rzędu i na koniec ewentualne poprawki RTL-i jak źle ustawione.

Na niżej wykręconych pamięciach podkręcisz wyżej uncore to też skompensuje wolniejsze pamięci.

Zmieniłem E-die na B-die zyskałem ~5% ale, że zmiana kosztowała 60zł Dodaj obrazek

Jak jeszcze działasz na 1440p lub wyżej i to kombinowanie z pamięci wniesie tyle co nic. Ale jak bujasz się na dużej liczbie klatek to zabawa z pamięciami ma jak najbardziej sens.

#7 Użytkownik jest niedostępny   pablo-8511 

  • Mały entuzjasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 07 Lipiec 2019 - 13:56

Mam panel 1080p i 144hz. Nie spieszno mi do 1440p oraz 4k. Dlatego wiec zaczalem ostro kombinowac.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 644
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 07 Lipiec 2019 - 14:12

Nie wiem za ile masz możliwość kupić te Team Group Dark Pro 8 Pack Edition 3200MHz (14-14-14-31), ale na Amazonie.es z w wliczoną wysyłką do Polski i różnicą VAT są Ripjaws V od G.Skilla w wersji czarnej na 3200MHz 14-14-14-34 B-Die za 119.07€. Revolutem wychodzi 510.17 zł.
Tutaj wstawka z Peppera sprzed godziny: https://www.pepper.p...rzesylka-171040

Ten post był edytowany przez Fjubens dnia: 07 Lipiec 2019 - 14:31


#9 Użytkownik jest niedostępny   pablo-8511 

  • Mały entuzjasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 07 Lipiec 2019 - 14:18

Dzieki za link. Siedze w UK ale to chyba bez roznicy i zawsze troszke blizej. Team Group na OC UK sa za £134 w promocji aktualnie.

Ten post był edytowany przez pablo-8511 dnia: 07 Lipiec 2019 - 14:19


#10 Użytkownik jest niedostępny   Fjubens 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 644
  • Dołączył: So, 26 Lis 16

Napisany 07 Lipiec 2019 - 14:48

To do UK wyjdzie nawet mniej - 116.20€ z tego co widzę, Revolutem 497.87 zł. 134GBP natomiast to 640.06 zł Revolutem. No ale u Ciebie walutą domyślną jest właśnie £, więc inaczej to trochę wygląda. Jakby jednak nie było, to nie wiem czy jest sens dopłacać względem G.Skill. Co prawda w tamtych jest deklarowane 14-14-14-31, a w G.Skillach 14-14-14-34, no ale ktoś mądrzejszy może jeszcze tu się wypowie która opcja lepsza patrząc na cena+wydajność.

Ten post był edytowany przez Fjubens dnia: 07 Lipiec 2019 - 14:49


#11 Użytkownik jest niedostępny   sideband 

  • Bydlęca moc!!!
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 20967
  • Dołączył: Wed, 01 Cze 05

Napisany 07 Lipiec 2019 - 17:54

Nie wiem czy w ogóle jest sens kupna tych pamięci do tej płyty, ale g-skill-e są pewniejsze.

#12 Użytkownik jest niedostępny   pablo-8511 

  • Mały entuzjasta
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1234
  • Dołączył: Cz, 04 Sty 07

Napisany 07 Lipiec 2019 - 21:55

Nim podejme ewentualna decyzje o kupnie nowych ramow mam pytanie. Czy aktualne pamieci podkrecac na profilu XMP czy manual? Bowiem juz na tym profilu timingi sa odpowiednio fajnie poustawiane i wystarczy je tylko delikatnie luzowac.

#13 Użytkownik jest niedostępny   PrimoGhost 

  • No One
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 6525
  • Dołączył: Wed, 23 Gru 09

Napisany 07 Lipiec 2019 - 22:21

Pod warunkiem, że wiesz które luzować i w jaki sposób - możesz próbować zmieniać. Najlepiej jednak zrobić profil od zera, co zajmuje niestety sporo czasu. Mimo wszystko zacząłbym jednak od podniesienia taktowania o 1 strap do góry, dania napięcia na Dram na 1.37V i sprawdzenia co się będzie działo.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych