Forum PCLab.pl: Płyta do Ryzen 5 3600X? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Płyta do Ryzen 5 3600X?

#1 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:01

Tak wiem, że była masa pytań o to, ale na MSI B350 PC Mate mam same problemy a, że w następnym tygodniu będę zmieniałsprzęt na 5 3600X to szukam do tego odpowiedniej płyty. Może być tak, że wymienię później procka i będę raczej chciał podkręcać bo mam dobre AiO do tego. Więc pytanie.. Na jakim chipie szukać płyty głównej pod trzecią generację? B450? X470?

Tutaj mam kilka płyt na X470 i B450:

X470
MSI X470 GAMING PLUS
ASUS TUF X470-PLUS GAMING

B450
Gigabyte B450 AORUS ELITE
Gigabyte B450 AORUS PRO

Ten post był edytowany przez kubikolos dnia: 07 Lipiec 2019 - 15:12


#2 Użytkownik jest dostępny   Pioy 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5937
  • Dołączył: So, 09 Sie 08

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:09

Jeden z trojaczków MSI B450 (A-Pro, Gaming Plus, Tomahawk).

#3 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:11

Generalnie chcę kupić coś co nie będzie sprawiało problemów z procesorem i pamięciami.. Obecna to katorga. Więc myślę, że jakieś OC też by weszło tak aby było stabilnie. Nie wiem jakie plusy i minusy posiadają poszczególne płyty, ale nie chcę kupić znów jakiegoś badziewia tylko coś co naprawdę będzie działało jak powinno bez problemów. Po prostu Plug & Play.

Czyli B450 od MSI to dobry wybór? Z pośród tych, które podałeś?

Jeszcze jedno pytanie. Lepiej kupić 3600x czy 3600 i robić OC?

Ten post był edytowany przez kubikolos dnia: 07 Lipiec 2019 - 15:14


#4 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1368
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:31

OC raczej będzie ciężkie i znikome. A 3600x to 1100zł w Proline, zaś 3600 859zł.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 07 Lipiec 2019 - 15:32


#5 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:34

Dobra, ale ja pytałem o płytę główną, która to umożliwi za rozsądne pieniądze. Ten procek nie ma 8 czy 12 jajek. Aktualnie miałem na myśli OC na sztuce 3600/3600X i to nie coś na poziomie 7.9 GHz tylko lekkie OC.

#6 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1368
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:37

Ja sam celuję w Tomahakwa albo Gaming Plus B450 od MSI, na pclabie masz test na słabej płycie b350 i to ten droższy proc, nie ma jakiś problemów.

Z B450 to jedna z 3 płyt które tutaj wymienił @Pioy, bardzo podobne do siebie.

Te płyty dają radę z 2700, a 3600 jest mniej prądożerne.

Ten post był edytowany przez Reddzik dnia: 07 Lipiec 2019 - 15:38


#7 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:40

Zobacz postReddzik, o 07 Lipiec 2019 - 15:37, napisał(a):

Te płyty dają radę z 2700, a 3600 jest mniej prądożerne.


Dziękuję. O to mi chodziło :) Obecna płyta to cyrk na kołach.. Nie zpaisuje ustawień mimo zapisu. Jak odczyta to resetuje się komp i wywala domyślne.. Jak już zadziała to najlepiej nie wchodzić do BIOSu i nic nie ruszać. Dlatego chcę kupić coś lepszego co nie będzie sprawiało problemów a będzie działało tak jak ma działać. Także patrzeć coś od MSI na B450? Dlaczego nie warto rzucić okiem na te Aorusy i inne?

#8 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1368
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 15:48

Nie jestem jakimś tam znawcą, sam się "szkolę" przy zakupie. Ale chodzi o to, że B450 te oprócz MSI, to są kiepskie, mają kiepskie VRM, do tego bios okrojony, jest tez temat na forum o Aorusie i jego problemach. Piszę tylko to co jest opowiadane w necie.

#9 Użytkownik jest niedostępny   kubikolos 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 522
  • Dołączył: Nd, 22 Kwi 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 16:00

Mam właśnie MSI i być może to po prostu model z odzysku, ale nie za bardzo im ufam.. Stąd moje pytanie co do mobo pod 3rd gen.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Abihabi87 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 395
  • Dołączył: Pn, 10 Paź 11

Napisany 07 Lipiec 2019 - 16:50

A czy kupując nową płytę np MSI B450 Tomahawk z xkoma trzeba dodatkowo aktualizować bios czy te płyty mają już bios na nowe ryzeny 3000 ?

#11 Użytkownik jest dostępny   Reddzik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1368
  • Dołączył: So, 12 Maj 12

Napisany 07 Lipiec 2019 - 17:01

Przy zakupie płyty i procka w xkomie można poprosić o aktualizację biosu, za darmo, tak mi powiedziano na fejsie.

#12 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 10 Lipiec 2019 - 08:07

Witam, pozwolę sobie podłączyć do tematu, planuje zakup 5 3600X do płyty Gigabyte X570 AORUS ELITE.
do tego G.SKILL 16GB 3000MHz Aegis CL16 (2x8GB)

posiadam zasilacz Chieftec 500w, i palita GTX 1070

Jak waszym zdaniem będzie spisywał się taki zestawik??

Gdzieś na forum któryś kolega napisał że OC tego procesora będzie "ciężkie i rzadkie" a różnica między wersją z X a bez niego to prawie 300zł czy jest więc sens dokładać, gdzieś przeczytałem że 3600 jest procesorem okrojonym w stosunku do wersji z X.
Na razie nie planuje bawić się w OC ale nie wiem czy za rok czy 2 nie będę zmuszony rozważyć takie rozwiązania. Wtedy więc chciałbym zostawić sobie taką furtkę i zapas mocy na cięższe czasy w których dokupię jedynie lepsze chłodzenie, słowem zbudować komputer w którym o poważnej modernizacji będę mógł zapomnieć na grube lata.

Z stąd też właśnie mój wybór płyty z najnowszym chipsetem do AMD. Nie chciałbym się dowiedzieć za 2 lata moja płyta czegoś nie obsłuży bo przy zakupie pożałowałem 200zł wybierając stary chip. Tak jak to wcześniej zdarzało mi się na intelowskich płytach. Które aż odnoszę wrażenie uwielbiają takie sztuczki.

//tak na marginesie//
Nie chce płyt MSI, mam płytę b85 g43. Jak producent mógł umieścić szybkie porty SATA?? w taki sposób że po wpięciu dużej grafiki nie mam możliwości ich użyć. Odnosze wrażenie że płyty te są konstruowane w sposób szybki i nie przemyślany dlatego też nie chce więcej ryzykować. Mój znajomy miał identyczną sytuacje na MSI Z270.

Bardzo proszę o ocenę i ewentualne sugestie co do zestawu.

#13 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 10 Lipiec 2019 - 13:12

Na 3600X ani 3600 nie ma overclockingu. Z obu wyciśniesz max 4,3GHz, na stocku różnica w taktowaniu nie przekracza 100MHz, w grach - max 2-3 klatki. Najlepiej uruchomić PBO+Auto OC i zapomnieć. 300zł w piach. 3600X ma trochę leszy cooler (Wraith Prism), ale nie wart 300zł, na all Prism kosztuje stówkę podobnie jak jeszcze lepszy MAX (poziom 212 EVO).

Wiem, że masz uraz, ale MSI-owe płyty pod AMD są jednymi z najlepszych, B450 Gaming Pro Carbon AC zaoszczędzi ci 300zł a ma wszystko co potrzebne.

Dołóż 50zł do lepszych RAMów, Ballistix Sport LT 3000CL15 lub 3200CL16 mają spory potencjał do podkręcania, a zyskasz na tym więcej niż kupując 3600X zamiast 3600.

#14 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 10 Lipiec 2019 - 14:22

Ooo tylko że w tej płycie jest chyba nie najnowszy chipset, może mi to kiedyś utrudnić zakup szybszego dysku i innych rzeczy, może za 3-4 lata będę chciał wymienić procka na szybszego i będę miał lipę.
Proszę doradźcie mi jeszcze czy moje obawy są słuszne??

jeśli chodzi o procka to cenna uwaga, fakt nie ma sensu przepłacać za coś co tylko pozornie wygląda lepiej
zdziwiłem się właśnie dlaczego lipton porównywał 3600 do innych procków zamiast 3600x

mam już chłodzenie SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2, czy to chłodzenie będzie lepsze od tego który występuje na 3600 bez X

przy tych oszczędnościach faktycznie rozwarze zakup innego RAM'u

#15 Użytkownik jest niedostępny   kalderon 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 234
  • Dołączył: Wed, 19 Gru 18

Napisany 10 Lipiec 2019 - 14:27

Tylko X570 obsługują (drogie) dyski na PCIE 4.0, pytanie czy takie coś jest ci potrzebne skoro już teraz praktycznie nie ma różnicy w czasie ładowania między SATA3 a NVME na PCI-E 3.0.
AM4 jest wstecznie kompatybilne, przyszłe Ryzeny prawdopodobnie będą ostatnimi na tej podstawce i B450 powinno je obsłużyć.
Fera powinna chłodzić sporo lepiej niż Wraith Stealth.
Inny RAM kosztuje zaledwie 50zł więcej, tu nie potrzeba specjalnych oszczędności ;)

#16 Użytkownik jest niedostępny   zbierek18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 36
  • Dołączył: Wt, 02 Lip 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 11:10

No i zamówiłem:
AMD Ryzen 5 3600 (bez X)
Crucial 16GB 3000MHz Ballistix Sport LT Gray CL15 (2x8GB)
Patriot 256GB M.2 SSD PCIe Scorch 2280

Jednak co do płyty to zdecydowałem się pozostać przy swoim pierwszym wyborze z X570. Rano oglądałem filmik liptona w którym to pokazuje jak spisuje się 3600 z B450. Okazało się że pomimo niezbędnego update'u biosu całość działała nie stabilnie, na koniec jakoś to wszystko udało mu się poustawiać (bądź co bądź zna się chłopina:)) Ale cały czas powtarzał że płyta z nowym x570 działa o wiele lepiej i stabilniej bo taką posiada, chodziło dokładnie o współprace procka z pamięcią RAM. Ja osobiście nie chciałbym na start kupić nowej (a raczej starej, nie do końca przystosowanej pod 3xxx) płyty po to żeby spędzać później godziny w biosie żeby metodą prób i błędów poustawiać wszystko tak żeby jakoś działało albo wypisywać problemy na forum: "Co robić?!?!?". Podobno producent obiecał że w najbliższym czasie wyjdą stosowne poprawki do biosów B450 i innych podobnych, które unormują pomniejsze problemy, ale puki co nie ma. Gdy już wszystko dojdzie to na pewno napisze jak to wszystko się spisuje z płytą Gigabyte X570 AORUS ELITE.

#17 Użytkownik jest niedostępny   linatek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 06 Maj 19

Napisany 17 Lipiec 2019 - 02:18

Za chwile będzie B450 Tomahawk MAX

#18 Użytkownik jest niedostępny   Miszek 

  • Po prostu lubię ciszę
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 886
  • Dołączył: Pn, 12 Mar 07

Napisany 17 Lipiec 2019 - 10:02

Za chwilę będą nowe poprawione biosy do płyt B450.

#19 Użytkownik jest niedostępny   linatek 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 30
  • Dołączył: Pn, 06 Maj 19

Napisany 18 Lipiec 2019 - 03:17

Chyba nie, bo sie nie mieszczą :)

#20 Użytkownik jest niedostępny   Lipton 

  • Zawodowiec
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7392
  • Dołączył: Wt, 25 Mar 08

Napisany 18 Lipiec 2019 - 06:12

Będą, bo muszą być. Ludzie nie zostawią na nich suchej nitki i oni doskonale o tym wiedzą.

  • (2 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

2 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych