Forum PCLab.pl: Słaby upload... Nowy operator jaki ? - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Słaby upload... Nowy operator jaki ?

#1 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 14:08

Witam, mam problem w zasadzie WIELKI. Zamierzałem prowadzić streamy na żywo od czasu do czasu.. wszystko ładnie pięknie komputer za 15k do tego mikro lustrzanki chuje muje wyszło 20k, ale nie wziąłem jednego pod uwagę. Mianowicie pobieranie nawet jest spoko, oglądanie filmów w 4k też nie ma problemu netflix ciągle chodził na okrągło na 3 TV bez zacinki i loadingu. Ale testowałem upload swojego internetu i wynosi ono UWAGA http://www.speedtest.pl/test/214084332 0.73 mb/s przy takiej prędkości nie wyśle nawet zdjęcia w świat a co dopiero nagrywanie na żywo.. oczywiście usługa to "Orange".

Mieszkam 30 km od Krakowa,województwo "Małopolska" dokładnie Czernichów. Nie wiem czy ktoś się z was zna czy nie jeśli tak to zajebiście, miałby ktoś jakąś propozycję co do innego usługodawcę internetu ? Ponieważ 0.73 upload w orange to kpina.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwinto 

  • Superuser
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3527
  • Dołączył: Pt, 29 Lut 08

Napisany 08 Lipiec 2019 - 14:24

Zobacz postpatytan, o 08 Lipiec 2019 - 15:08, napisał(a):

oczywiście usługa to "Orange".

Orange to operator. A usługa to jakiś LTE mobilny czy coś innego?

#3 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 14:46

Chodziło mi że operator, źle to nazwałem.. usługa internet stacjonarny "wifi"

Ten post był edytowany przez patytan dnia: 08 Lipiec 2019 - 14:47


#4 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 08 Lipiec 2019 - 14:52

Za Up się płaci jak się chce więcej,spytaj operatora.Z resztą co byś chciał up mieć większy niż te 10 Mb/s co masz?...nie wiem czy to możliwe.

Ten post był edytowany przez amp41 dnia: 08 Lipiec 2019 - 14:55


#5 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 14:58

Jak ja nie mam uploadu 10 mb ;3.. 10 mb to jest download. A upload mam 0.77 mb/s i myślę że tak na pewno coś powinienem znaleźć lepszego bo mamy 2019 rok prawie 2020 a ja mam upload 0.77 mb / s a nie mieszkam w górach czy 100km od najbliższego miasta tylko mam raptem 25 km do krakowa ? do tego zero gór, a do BTS jakieś 3-4 km max. Tak jak mówię to jest śmieszne mieć taki upload 0.77 w 2020 prawie roku i to w Orange.

#6 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 386
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:10

Czekam na link do kanału, ale będzie fajny... Doczekać się już nie mogę.

#7 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:18

No z 0.77 mb na pewno bym furorę zrobił xD

#8 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:23

A ile tego upa byś chciał mieć bo na razie masz tyle ściągania co ja np.upa czyli 10Mb/s i to jest słabo aby coś wysłać,chyba że zdjęcia do chmury lub małe pliczki...jak sobie wyobrażasz ten stream bo internet masz taki to ja miałem z 5-6 lat temu,chyba byś musiał poszukać coś z przynajmniej 120/30 Mb/s a to i tak zależy co byś chciał streamować.

#9 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:37

Do streamowania wystarczy około 12 mb/s uploadu by móc nagrywać w Full HD sprawdzałem i czytałem po różnych forach i wszędzie pisali właśnie że około 12 mb na full hd a 6 mb na hd. Ile chce mieć ? Głupie pytanie hehe, jak najwięcej :) . Tylko nie mam pojęcia czemu mam taki słaby sygnał sprawdzałem teraz i do odbiorników BTS mam 3.5 km oraz do drugiego jakieś 3-4 km również...

Spróbuje kabel podłączyć do routera zobaczymy czy będzie różnica, zapewne jeszcze dzisiaj zamierzam zadzwonić do orange i powiedzieć co to kur*wa jest ? bo 0.77 mb uploadu mieć w dzisiejszych czasach to Hit.. w najlepszym wypadku mam nadzieję że zaproponują mi jakieś większy pakiet z uploadem. Jeśli nie to poszukam innego operatora może netia, t-mobile chociaż co do t-mobile wątpie by była różnica.

#10 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:52

Poważnie?...ja się nie znam ale mam neta 120/10Mb/s i pisałem jak to z wysyłaniem plików jest ale skoro tak ludki twierdzą to mogę życzyć tylko powodzenia ze streamem.

#11 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 15:55

Pobieranie masz dobre, ale upload też nie zbyt za świetny, ale z takim uploadem już prędzej idzie coś nagrać na pewno w HD. Tak ponoć twierdzą jak jest nie wiem, sam zobaczę i będę kombinował na pewno muszę zmienić usługę/operatora a jeśli efekt dalej nie bedzie dobry to ostatecznie podepne kabel do routera a jesli to nic nie da to przeklinam wieś ....

#12 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5489
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 08 Lipiec 2019 - 16:37

Zobacz postpatytan, o 08 Lipiec 2019 - 16:37, napisał(a):

Tylko nie mam pojęcia czemu mam taki słaby sygnał sprawdzałem teraz i do odbiorników BTS mam 3.5 km oraz do drugiego jakieś 3-4 km również...


To co Ty masz w końcu LTE czy stacjonarny na kablu telefonicznym ?

#13 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 16:40

na stacjonarnym kablu telefonicznym.

#14 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5489
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 08 Lipiec 2019 - 18:05

I zakładam, że nie masz nic innego dostępnego i chcesz spróbować z LTE ? Sprawdź swój adres na stronie https://panwybierak.pl/ u mnie pokazuje poprawnie wszystkie dostępne opcje. Jeśli chcesz spróbować z LTE to sprawdź jakie masz dostępne pasma na okolicznych BTSach http://beta.btsearch.pl/. Przy LTE abyś miał wysoki UL musisz mieć bardzo dobry sygnał.

#15 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 18:30

Jutro zadzwonię do orange i sie spytam na wejściu dlaczego mam taki słaby upload... i czy jest opcja zwiększenia go, jestem skłonny nawet wziąć drugie wifi stacjonarne byle by miał ten upload 12 mb w góre... co do BTS sprawdzałem i mam około 4-5 km do jednego i drugiego orange. Możesz nawet kuknąć jak coś gmina Czernichów, Przeginia Duchowna zamieszkanie. ( Małopolska )

Co do tego LTE , szczerze własnie wątpię by to coś dało, dlaczego ? Dlatego bo mam numer telefonu w Orange, i zasięg w telefonie mam tak do dupy że w domu nie dam rady rozmawiać bo nikt nic nie wie co mówie i przerywa, na polu już pogadać pogadam, ale internet LTE w telefonie działa jak flaki z olejem, więc myślę że opcja LTE orange odpada, pozostaje stacjonarne wifi tylko, może jakiś większy pakiet wezmę to coś to da jakiś rezultat... póki co jestem kurwa załamany, grzecznie sie tego nie da innaczej powiedziec.

#16 Użytkownik jest niedostępny   amp41 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2434
  • Dołączył: Pt, 14 Maj 10

Napisany 08 Lipiec 2019 - 18:38

Skoro masz po kablu telefonicznym (nie światłowód) to możesz zapomnieć o szybkich transferach.

#17 Użytkownik jest niedostępny   Szczota 

  • n00b
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 9176
  • Dołączył: Wed, 29 Gru 04

Napisany 08 Lipiec 2019 - 18:40

Weź światłowód albo radiowke.

Z ADSL już więcej nie wyciagniesz

#18 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 19:35

Ta faktycznie, wiecie nie siedziałem w temacie, dzwoniłem faktycznie do Orange i typ do mnie mówi że max 1 mb /s uploadu moge miec i 10 mb /s downloadu. Pomiary się zgadzają na speed testerze bo uzyskują według maxymalnych prędkości 70%.

Minus jest taki że mieszkam na wsi, więc o światłowodzie mogę pomarzyć, chłop powiedział noo... pare lat może i będzie u pana światłowód xD , jedynie co to mogę próbować z LTE , ale orange odpada na pewno bo zasięg niby mam 3 kreski ale jak z kimś mam gadać to musze wychodzić przed dom. Jestem po prostu kurwa w dupie

#19 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5489
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 08 Lipiec 2019 - 19:55

Masz tel z Androidem ? Zainstaluj Network Cell Info i wrzuć screena. Bez anteny zewnętrznej w twoim przypadku bym do LTE nie startował a antena to dodatkowy koszt i nie wiadomo czy w ogóle będzie sens. Zgaduję, że sygnał łapiesz z miejscowości Rybna. Orange ma tam tylko LTE800 i to zapewne zapchane. Chociaż T-mobile ma w pozwoleniach 1800,2100 i 2600 wiec możliwe, że nawet działają. Co do Orange to musiałbyś się udać pod BTSa i zrobić speedtesta najlepiej o godzinie 19-23. Jak nie będzie innej opcji to może warto wziąć na testy domowy bez limitu z T-mobile z B525 ale musiałbyś sam zakupić antenę zewnętrzną. Teraz też nie wiadomo czy w ogóle Ci sprzedadzą domowy musisz wpisać na ich stronie adres i zobaczyć czy da radę. Jak jesteś zdesperowany i nie ma innej opcji to możesz sobie to sprawdzić. Anteny Telkob 2xATK504. Upload przy ofercie 20 Mb/s niby 3 Mb/s ale w moim (i nie tylko moim) przypadku nie limitują i mam 20/20 Mb/s. 60 Mb/s ma niby 10 Mb/s a ma 30 Mb/s. Tylko musisz mieć dobry sygnał.

Ten post był edytowany przez mattpl dnia: 08 Lipiec 2019 - 20:00


#20 Użytkownik jest niedostępny   patytan 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 71
  • Dołączył: Pn, 06 Sie 12

Napisany 08 Lipiec 2019 - 20:16

https://ibb.co/3ddQ4Cs
https://ibb.co/QPmm98B
https://ibb.co/j8nXwKJ
https://ibb.co/FxPMrmV
https://ibb.co/H4Dg0Bx


Domowy z t-mobile B525 ?;> co to ^^ , i taką zewnętrzną antenke gdzie zamontować ? Ta wiem pytam jak debil, ale wiesz.. urodziłem się i powiem Ci że nie miałem doczynienia z takimi antenami xd, tak wgl to dzieki za rady cos musze wykombinowac, bo na swiatlowod nie bede czekal 5-10 lat.. a przeciez tez nie bede sprzedawal domu z powodu tego ze internet ch*jowo dziala, ale lipa lipa mega.. bo tutaj kompa zalatwilem sb a tu problem z uploadem xD

Ten post był edytowany przez patytan dnia: 08 Lipiec 2019 - 20:27


  • (3 Stron)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych