Forum PCLab.pl: Spadki fps. ASUS GTX 1060 6 GB dual OC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Spadki fps. ASUS GTX 1060 6 GB dual OC Spadki FPS. Proszę o pomoc! Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   xvksn1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 09 Lipiec 2019 - 15:00

Dzień dobry.

Tydzien temu kupilem nową karte GTX 1060 6GB dual OC od ASUS'a. Każda gra chodzi w stałych fps, do pewnego momentu np. fortnite - stałe 120 fps i nagle spadek (nawet do 1 fps), wiedżmin 3 stałe 60fps i nagle 1fps. Dzieje się tak nawet z minecraft. Spadki pojawiają sie różnie, czasami od razu a czasami po pewnym czasie. Wszystkie ustawienia karty są standardowe nic nie zmieniałem.


Mój budżetowy PC to:

-ASRock H110M-DVS R3.0
-i3-7100 3.90GHz
-Asus GTX 1060 6GB Dual OC
-Cooler Master ELITE V3 600
-4gb RAM


Proszę o pomoc.

#2 Użytkownik jest niedostępny   Icek44 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 217
  • Dołączył: Pt, 26 Paź 18

Napisany 09 Lipiec 2019 - 15:04

słaby procesor za mało ramu.

#3 Użytkownik jest niedostępny   xvksn1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 09 Lipiec 2019 - 15:05

Zobacz postIcek44, o 09 Lipiec 2019 - 16:04, napisał(a):

słaby procesor za mało ramu.


Jeśli wymienię procesor i kupie więcej ramu spadki ustaną?

Ten post był edytowany przez xvksn1 dnia: 09 Lipiec 2019 - 15:06


#4 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 09 Lipiec 2019 - 15:21

Na początek wymień ten ram na 2x8gb. Możesz już wyrwać takie sztuki za 300zł co jest naprawdę fajną początkową opcją modernizacji. Ponad to dokup pojemny dysk ssd na system i ulubione gry, jest to must have każdego komputera obecnie. Edit: Jak już będziesz wybierać ram do kompa to wybierz od razu moduły 3000-3200mhz, są w bardzo podobnej cenie co moduły 2400mhz, a zawsze to otwiera potem drogę do przyszłej modernizacji na np: nowego ryzena który jak wiadomo lubi szybki ram.

Ten post był edytowany przez Devairment dnia: 09 Lipiec 2019 - 15:25


#5 Użytkownik jest niedostępny   xvksn1 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3
  • Dołączył: Wt, 09 Lip 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 11:19

Zobacz postDevairment, o 09 Lipiec 2019 - 16:21, napisał(a):

Na początek wymień ten ram na 2x8gb. Możesz już wyrwać takie sztuki za 300zł co jest naprawdę fajną początkową opcją modernizacji. Ponad to dokup pojemny dysk ssd na system i ulubione gry, jest to must have każdego komputera obecnie. Edit: Jak już będziesz wybierać ram do kompa to wybierz od razu moduły 3000-3200mhz, są w bardzo podobnej cenie co moduły 2400mhz, a zawsze to otwiera potem drogę do przyszłej modernizacji na np: nowego ryzena który jak wiadomo lubi szybki ram.


Ok. Dziękuje

#6 Użytkownik jest niedostępny   czadfad 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 7
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 11 Lipiec 2019 - 23:34

Zobacz postxvksn1, o 11 Lipiec 2019 - 11:19, napisał(a):

Ok. Dziękuje

a masz grę na SSD?? Ogólnie SSD do bardziej wymagających gier to podstawa i 8GB ramu też się przyda.

#7 Użytkownik jest niedostępny   sc0rpow 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 138
  • Dołączył: Pn, 02 Sty 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:29

Zobacz postIcek44, o 09 Lipiec 2019 - 15:04, napisał(a):

słaby procesor za mało ramu.


Ta, na pewno ma za słaby procesor i za mało ramu, skoro napisał, że nawet w Minecrafcie się tak dzieje.

Cytuj

Rekomendowane wymagania Minecraft:
System operacyjny: Windows XP 32-bitowy
Procesor: Intel Pentium 4 3.0 GHz lub AMD Athlon XP 2600+
Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8600 GS lub AMD Radeon HD 6320
Pamięć RAM: 1 GB
Wolne miejsce: 1 GB


Według ciebie i3-7100 3.90GHz (2c/4t) z 4gb ramu i GTX 1060 to za mało do minecrafta?

Ten post był edytowany przez sc0rpow dnia: 12 Lipiec 2019 - 09:30


#8 Użytkownik jest niedostępny   Putout 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1967
  • Dołączył: Pn, 30 Lis 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:38

wytłumaczeń może być wiele.
- syf w systemie
- problem ze sterownikami
- problem z firmware
- brak dual channel (i ogólnie mała jego ilość)

procesor nie jest za słaby. i3-7100 powinien spokojnie ogarnąć wiedźmina 3
zaczałbym od zainstalowania afterburnera + rtss i sprawdzenia co dokładnie dzieje się ze sprzętem podczas spadków.

Zobacz postczadfad, o 11 Lipiec 2019 - 23:34, napisał(a):

a masz grę na SSD?? Ogólnie SSD do bardziej wymagających gier to podstawa i 8GB ramu też się przyda.


ssd do gier to miejska legenda. w internecie jest naprawdę mnóstwo testów sprawdzających framerate gier na hdd vs ssd (są nawet takie które sprawdzają przeciętne hdd z ssd w raid0) i w zdecydowanej większości przypadków różnica jest na poziomie błędu pomiarowego. avg, min, 1% czy 0.1% różnica jest na poziomie błędu pomiaru. udowodniona różnica jest tylko w czasach ładowania.

#9 Użytkownik jest niedostępny   Devairment 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 441
  • Dołączył: Pt, 25 Sty 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 13:06

Moim zdaniem pojemny ssd do gier jak najbardziej warto. Kto grał w wieśka czy inne gry z otwartym światem na hdd ten wie dlaczego warto. Nawet Lipton jakoś rok temu robił taki test porównawczy ssd vs hdd i mówił o występujących zacięciach przy grze zainstalowanej na talerzowcu. Już nie mówiąc o znacznie szybszym ładowaniu, instalowaniu gier czy znacznie szybszym działaniu windowsa.

#10 Użytkownik jest niedostępny   Suchotnik 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 91
  • Dołączył: Wt, 31 Paź 17

Napisany 12 Lipiec 2019 - 13:16

Najtańszym kosztem to dokupienie takiej samej kośći ramu i działanie w dualu. Kiedyś jak się miało kalkulatory ustawiało się plik swap 1.5x ram i to pomagało. Były zjazdy z płynnością, ale na pewno nie do 1fps. Spróbuj, może to coś da. Naturalnie wywal wszystkie procesy w tle. Ja wiedźmina 3 przeszedłem na fx6300 z 4giga 1333 na gtx570 i cięcie po kilka godzinach grania się pojawiało dopiero.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych