Forum PCLab.pl: Komputer nieprawidłowo się uruchamia - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Komputer nieprawidłowo się uruchamia Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   Stalmi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Nd, 24 Lis 13

Napisany 10 Lipiec 2019 - 00:09

Witam.

Nie wiem czy dobry dział, ale nie mogłem znaleźć lepszego.

Mój komputer ma problem z prawidłowym uruchamianiem się.

Kiedy nacisnę przycisk "power" komputer się włącza, wentylatory startują, ale nic poza tym, nic się nie ładuje. Monitor nie dostaje żadnego obrazu (zdjęcie poniżej). Taki stan potrafi trwać od 5 minut do nawet godziny i pewnie dłużej, ale zazwyczaj jak trwa to za długo to komputer wyłączam przytrzymując przycisk "power" i uruchamiam ponownie. Za którymś razem zawsze po jakichś 5 - 20 minutach zaskoczy i od tego momentu wszystko jest ok. Pojawia się logo płyty głównej, mogę wejść do biosu, system się normalnie bootuje itp. Po załadowaniu się systemu również wszystko działa jak należy. Tymczasowym obejściem problemu jest niewyłączanie komputera tylko usypianie go, bo wybudza się normalnie.

Próbowałem uruchamiać komputer odłączając internet, drugi monitor, myszkę itp. Nic to nie dało. Zrobiłem format systemu usuwając wszystkie dyski, następnie tworząc nowe i je formatując. Również nic to nie dało.

Problem zaczął się około 1 - 2 miesiące temu. Miałem wtedy w mieszkaniu problem z elektryką i często wybijało mi korki. Kilka - kilkanaście razy zdarzyło się to przy włączonym komputerze i po którymś razie zaczął się wyżej opisywany problem i tak trwa do teraz. Boję się, że to może być jakieś fizyczne uszkodzenie, no ale nawet jeśli to potrzebowałbym pomocy w zdiagnozowaniu wadliwego podzespołu, żeby go wymienić.

System operacyjny: Windows 7 Home Premium 64 bit
Płyta główna: ASRock B85 PRO4 LGA1150 ATX : HDMI+DVI+VGA+SATA3 IN - (B85 PRO4)
Procesor: Intel® Core™ i5-4570
Dysk: Seagate 1TB 3,5" SATAIII, 7200RPM, 64MB cache
Pamięć ram: Ballistix Ballistix Sport, DDR3,1600MHz, CL9, 4x4 GB (bios i Windows widzą wszystkie kości)
Zasilacz: Cooler Master 550W (RS-550-AMAA-B1)
Karta graficzna: Asus GeForce GTX 770, 2GB DDR5 (256 Bit), HDMI, DP, BOX

Spoiler

Ten post był edytowany przez Stalmi dnia: 10 Lipiec 2019 - 00:11


#2 Użytkownik jest niedostępny   Jacek1991 

  • Rainbow Dash
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1927
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 10 Lipiec 2019 - 00:16

zakładam, ze nie masz jakiegoś kolegi który mógł by ci pożyczyć części? tak aby sprawdzić jedna po drugiej?

#3 Użytkownik jest niedostępny   Stalmi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Nd, 24 Lis 13

Napisany 10 Lipiec 2019 - 00:22

Niestety, wszyscy znajomi używają laptopów.

W sumie jak tak o tym pomyślę to nawet zabawna sprawa, że chyba nie znam osoby, która by używała komputer stacjonarny;D

#4 Użytkownik jest niedostępny   Jacek1991 

  • Rainbow Dash
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1927
  • Dołączył: Cz, 10 Lip 08

Napisany 10 Lipiec 2019 - 00:38

ja specjalista nie jestem, ale stawiam,że jest to:
  • płyta główna
  • procesor
  • ram
w tej kolejności, z czego ram to tak na sile tu jest. takie włączanie i wyłączanie też kiedyś stworzyło u mnie problem. O dziwo się samo naprawiło po czasie.
Widziałem ostatnio podobny problem, jak jeden jutuber wsadził 3900x do jakiejś taniej płyty na B350

Ten post był edytowany przez Jacek1991 dnia: 10 Lipiec 2019 - 00:40


#5 Użytkownik jest niedostępny   AndrzejTrg 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 377
  • Dołączył: Pt, 21 Cze 19

Napisany 10 Lipiec 2019 - 03:16

Sprawdź na jednej kości ramu.

#6 Użytkownik jest niedostępny   bori 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 360
  • Dołączył: Pt, 18 Lis 16

Napisany 10 Lipiec 2019 - 05:23

Prawdopodobnie uszkodzony zasilacz , najlepiej odwiedź serwis komputerowy

#7 Użytkownik jest niedostępny   SomeOne 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 84
  • Dołączył: So, 16 Cze 07

Napisany 10 Lipiec 2019 - 05:50

Miałem podobny przypadek, że po kilkunastu włączeniach POWER'em komp wstawał na sekundę i padał. Później na 2 sekundy i padał. Po wielu włączeniach w końcu zaskoczył i wtedy można było 24/7.

U mnie problem stanowił zasilacz i dwa wybite kondensatory na płycie.

#8 Użytkownik jest niedostępny   Stalmi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 43
  • Dołączył: Nd, 24 Lis 13

Napisany 18 Lipiec 2019 - 12:31

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Równocześnie z tym tematem założyłem jeszcze taki sam na innym forum i tam również ludzie mówili, że to prawdopodobnie wina zasilacza. No więc wymieniłem zasilacz na nowy i nic się nie zmieniło. Przy okazji zerknąłem jeszcze na kondensatory na płycie głównej i wyglądają w porządku. Jakby co, mogę porobić zdjęcia.

Ktoś ma jeszcze jakiś pomysł? Trochę nie chce mi się wierzyć, że to procesor, bo dlaczego po uruchomieniu wsztstko byłoby ok? Podobnie z ramem. BIOS go widzi, system go widzi, co by miało być nie tak? Miałem już kiedyś uszkodzoną jedną kość i wtedy dostawałem komunikat przed uruchomieniem systemu. Teraz nic takiego się nie dzieje.

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych