Forum PCLab.pl: Problem z pc <bios> - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem z pc <bios> Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   konrad959595 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 10 Lipiec 2019 - 23:31

Zaczne od tego ze nie wiem czy do konca pisze w dobrym dziale . Wiec kilka dni temu wysypala mi karta graficzna. Uzywam integry i przez ten czas postanowilem ze ogarne troche pc. Mialem problem z wentylatorem w zasilaczu ,ktory dosyc glosno chodzil. Przedmuchalem wszystko nasmarowalem lozysko wentylatora , przedmuchalem caly pc. Dzisiaj zlozylem wszystko i przy starcie pc nie pokazuja sie zadne komunikaty zwiazane z biosem i nie da sie rowniez wejsc do boisu. Wyciagnalem baterie cmos na jakis czas , wlozylem z powrotem i wlaczylem pc wyskoczyl normalnie komunikat czy zaladowac optymalne ustawienia i zbootowac. Jednak ciagle nie wyskakuje przy wlaczaniu pc nic zwiazane z biosem. Komputer uruchamia sie normalnie i dziala . Plyta gigabyte b85m d3h procek i5 4460 zasilacz thermaltake 530 w

#2 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18232
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 10 Lipiec 2019 - 23:34

Do biosu wchodzisz klawiszem DEL ?
Jak uruchomisz komputer, cały czas klikaj na DEL.
Powinien pojawić się bios.

#3 Użytkownik jest niedostępny   konrad959595 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 2
  • Dołączył: Wed, 10 Lip 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 00:11

Bios sie wlaczyl tylko to ze przy wlaczaniu pc pokazuje sie loading screen gigabyte a nie ma na dole tych napisow del f9 f12 itd czego jest kwestia ? integry ?

#4 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18232
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Lipiec 2019 - 01:13

Zresetuj bios zworką c-mos na minutę.
Bios powinien wrócić do oryginalnej wersji.

Można tez zaktualizować bios ze stronki producenta płyty głównej.

#5 Użytkownik jest niedostępny   13x0r 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 65
  • Dołączył: Wed, 22 Maj 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 08:01

Zobacz postkonrad959595, o 11 Lipiec 2019 - 01:11, napisał(a):

Bios sie wlaczyl tylko to ze przy wlaczaniu pc pokazuje sie loading screen gigabyte a nie ma na dole tych napisow del f9 f12 itd czego jest kwestia ? integry ?

Nowe BIOSy domyślnie pomijają tekstowy screen bootowania i pokazują logo producenta płyty głównej - to jest jedno z ustawień w BIOSie, które musisz przestawić jak chcesz "widzieć napisy" przy bootowaniu komputera.

Ten post był edytowany przez 13x0r dnia: 11 Lipiec 2019 - 08:03


#6 Użytkownik jest niedostępny   TitoBandito 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 445
  • Dołączył: So, 29 Sty 05

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:02

Zobacz postkonrad959595, o 11 Lipiec 2019 - 00:31, napisał(a):

Zaczne od tego ze nie wiem czy do konca pisze w dobrym dziale . Wiec kilka dni temu wysypala mi karta graficzna. Uzywam integry i przez ten czas postanowilem ze ogarne troche pc. Mialem problem z wentylatorem w zasilaczu ,ktory dosyc glosno chodzil. Przedmuchalem wszystko nasmarowalem lozysko wentylatora , przedmuchalem caly pc. Dzisiaj zlozylem wszystko i przy starcie pc nie pokazuja sie zadne komunikaty zwiazane z biosem i nie da sie rowniez wejsc do boisu. Wyciagnalem baterie cmos na jakis czas , wlozylem z powrotem i wlaczylem pc wyskoczyl normalnie komunikat czy zaladowac optymalne ustawienia i zbootowac. Jednak ciagle nie wyskakuje przy wlaczaniu pc nic zwiazane z biosem. Komputer uruchamia sie normalnie i dziala . Plyta gigabyte b85m d3h procek i5 4460 zasilacz thermaltake 530 w


Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych