Forum PCLab.pl: Podkręcanie RAMu na B450 Aorus Elite - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Podkręcanie RAMu na B450 Aorus Elite

#1 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 11 Lipiec 2019 - 11:56

Witam,

Chciałbym się was poradzić jak skutecznie podkręcić ramy na te 3200 albo 3000 z ciasnymi timingami. Są to G.Skill Aegis 3000 MHz 16GB ( tak wiem, słaba płyta, słabe ramy AFR, ale mimo wszystko ludzie to kręcą z powodzeniem) na płycie B450 Aorus Elite. Próbowałem dziesiątek ustawień, tych z Ryzen timing calculator oraz własnych względem nich poluzowanych. Co bym nie ustawił zawsze wykrzaczy albo w teście RAMu albo podczas gry po jakimś czasie. Wczoraj udało mi się ustawić 3000 MHz 16-17-17-17-34-54-480 1T ProcODT 60 z napięciem 1.35 i jakimś cudem działa ale to raczej wymaga dalszych testów. Co ciekawe, te ustawienia nie wywaliły podczas testów dopiero jak podałem na Vcore SOC + 0.102 V ( jeżeli V SOC zostawię w biosie na AUTO to HWINFO pokazuje 1.1 V, jak podam + 0.102 w HWINFO dalej 1.1 V... jakiś błąd wskazań ??). Może macie jakieś sprawdzone ustawienia dla takiej konfiguracji albo porady na co zwrócić uwagę podczas OC żeby hulało ? Nie wiem na ile to miarodajne ale wspomniany Ryzen timing calculator pokazuje jakość czipów RAMu 97% z potencjałem na 3433 CL16. Dzięki :)

Config:
Ryzen 5 2600 4.2 GHz
B450 Aorus Elite bios F32 z czerwca
G.skill Aegis 3000 Mhz 16 GB ( 2,4 slot )
Corsair MP510 960 GB
XFX XTR 2 550 W
RTX 2070

#2 Użytkownik jest niedostępny   Qwertypp10 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 3792
  • Dołączył: Pt, 03 Lut 17

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:45

Witaj, tutaj masz chyba najlepszy aktualnie poradnik do OC RAMu na Ryzenie:
https://www.techpowe...ng-guide/5.html

#3 Użytkownik jest niedostępny   ronaldo864 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 13:59

1 Czy masz ram w dobrych slotach ? 2 1.35 do bardzo niskie napięcie testuj na 1.4 , później stopniowo obniżaj , 3 Ryzen DRAM Calculator podaje często za niskie napięcia zalecane . 4 nie przekraczaj 1.1 SOC v .5 Czy zmieniałeś ustawienia VDDP Voltage i CLDO_VDDP Voltage , oraz Load line calibration , current capability , Power duty control itd ?? Ustawienia są w zakładce Best cpu /DRAM stability w ryzen calkulatorze , bez nich nie ma stabilności .
6 jakość czipów RAMu 97% z potencjałem na 3433 CL16 dotyczy najlepszych płyt na x470 7 G.Skill Aegis to słabe kostki do ryzena . Tylko Bdie jak chcesz mieć 3200cl14 w górę

#4 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 11 Lipiec 2019 - 14:35

Zobacz postronaldo864, o 11 Lipiec 2019 - 13:59, napisał(a):

1 Czy masz ram w dobrych slotach ? 2 1.35 do bardzo niskie napięcie testuj na 1.4 , później stopniowo obniżaj , 3 Ryzen DRAM Calculator podaje często za niskie napięcia zalecane . 4 nie przekraczaj 1.1 SOC v .5 Czy zmieniałeś ustawienia VDDP Voltage i CLDO_VDDP Voltage , oraz Load line calibration , current capability , Power duty control itd ?? Ustawienia są w zakładce Best cpu /DRAM stability w ryzen calkulatorze , bez nich nie ma stabilności .
6 jakość czipów RAMu 97% z potencjałem na 3433 CL16 dotyczy najlepszych płyt na x470 7 G.Skill Aegis to słabe kostki do ryzena . Tylko Bdie jak chcesz mieć 3200cl14 w górę

Tak jak napisałem, 2 i 4 slot. Próbowałem 1,4 V nie raz, ale też wysypywało przy czymkolwiek innym niż to z XMP. Wszystkie specjalistyczne opcje, które wymieniłeś nie są dostępne w biosie Gigabyte, a już na pewno nie LLC, VDDP i CLDO VDDP. O CL 14 nawet nie myślę, fajnie by było osiągnąc 3000 CL15 albo 3200 CL16.

#5 Użytkownik jest niedostępny   ronaldo864 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 15:13

a bios masz najnowszy wgrany ???

#6 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 11 Lipiec 2019 - 16:35

Zobacz postronaldo864, o 11 Lipiec 2019 - 15:13, napisał(a):

a bios masz najnowszy wgrany ???

Prawie najnowszy. Jest jeden nowszy ale to pierwszy bios pod Ryzeny 3 generacji. Wątpie żeby pomógł a nie zdziwiłbym sie jakby cos pogorszył bo jednak słyszy się ze narazie niedopracowane te biosy.

#7 Użytkownik jest niedostępny   ronaldo864 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 17
  • Dołączył: So, 16 Mar 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 15:43

W takim razie staraj sie 3000mhz z niskimi timingami ustabilizować , albo wymień ram na 3200 cl14 flare x i wczytaj profil xmp bez zabawy i kombinacji powinno działać

#8 Użytkownik jest niedostępny   QuBBa 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 40
  • Dołączył: So, 18 Lut 12

Napisany 12 Lipiec 2019 - 19:57

Zobacz postronaldo864, o 12 Lipiec 2019 - 15:43, napisał(a):

W takim razie staraj sie 3000mhz z niskimi timingami ustabilizować , albo wymień ram na 3200 cl14 flare x i wczytaj profil xmp bez zabawy i kombinacji powinno działać

Tak zrobię. Zastosowałem się do poradnika podlinkowanego przez Qwertyppa i jak na razie udało mi się ustawić 16-17-17-17-34-51-408 na 1.38V. Pewnie da się jeszcze lepiej ale zabawa z timingami to bardzo czasochłonny temat także będę sobie powoli z tym walczył, może nawet siądzie 3200 MHz. Dzięki za pomoc, generalnie jak ktoś ma taki zestaw jak ja to polecam nie brać ustawień z DRAM calculatora tylko samemu kombinować na podstawie poradnika z techpowerup :)

#9 Użytkownik jest niedostępny   Filo18 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 15
  • Dołączył: So, 13 Paź 18

Napisany 13 Lipiec 2019 - 18:03

Pisz jak coś uda Ci się zrobić. Mam zamiar ustawić swoje Ramy na 3200mhz tyle ile powinny mieć. Płyta taka jak twoja. Ehh... a chciałem kupić płytę Asusa B450 F gaming, która pewnie nie robiła by problemów... ale amazon dał ciała i się napaliłem na aorusa bo nie chciałem dalej czekać ;)

Ten post był edytowany przez Filo18 dnia: 13 Lipiec 2019 - 18:05


Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych