Forum PCLab.pl: Problem Adata Sx8200 PRo - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Problem Adata Sx8200 PRo Oceń temat: -----

#1 Użytkownik jest niedostępny   KIMA150 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 18:25

Witam

Kupiłem dziś ten dysk m2 firmy Adata ,model SX8200 PRo (https://www.x-kom.pl/p/461049-dysk-ssd-adata-512gb-m2-pcie-xpg-sx8200-pro.html)

zainstalowałem na nowo system win10 (1903 wersja-Oryginalna wersja)
I postanowiłem przetestować predkośći , no i zaskoczony trochę jestem bo wyniki przy praktycznie pustym dysku są dużo dużo poniżej danych producenta( 3500 odczyt/2300 zapis)
w zasadzie wacha sie to w przedziale 1800-2500 prędkość odczytu co uważam za stosunkowo mało ..a przy większym zapełnieniu dysku będzie jeszcze spadało to.


Mój sprzęt to Laptop asus strix gl703gm
płyta główna: Intel HM 370

prócz tego posiadam drugi dysk 1tb sshd -pusty

Czym mogą być spowodowane tak niskie wartości odczytu?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez KIMA150 dnia: 11 Lipiec 2019 - 18:26


#2 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 11 Lipiec 2019 - 19:17

może działa w trybie pcie ver 2.0

#3 Użytkownik jest niedostępny   leven 

  • ********
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 18257
  • Dołączył: So, 10 Kwi 10

Napisany 11 Lipiec 2019 - 21:19

Wejdź do biosu i zobacz, czy nie masz przydziałów PCI-E dla M2.
U mnie jest i mam wybrane x4.
Domyślnie jest x2.

#4 Użytkownik jest niedostępny   KIMA150 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 19

Napisany 11 Lipiec 2019 - 23:50

Bios w laptopach jest dość okrojony ,nie do końca mogę znaleźć ustawienia odnośnie tego

A jak sprawdzam w CrystalDiskmark to nawet czasem test prędkości wychodzi na poziomie 1800...

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg (61.56K)
    Ilość pobrań: 24
  • Załączony plik  2.jpg (32.42K)
    Ilość pobrań: 41
  • Załączony plik  ss.jpg (11.06K)
    Ilość pobrań: 44


#5 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13209
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 12 Lipiec 2019 - 06:01

Ostatni screen jest epicki. Sprawdź sobie sam :P

#6 Użytkownik jest niedostępny   mattpl 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 5459
  • Dołączył: So, 14 Sie 04

Napisany 12 Lipiec 2019 - 07:54

Odpal CrystalDiskInfo masz tam podany obecny i obsługiwany tryb transferu.

#7 Użytkownik jest niedostępny   KIMA150 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:04

Tak to wygląda z poziomi CrystalDyskinfo

Załączone pliki

  • Załączony plik  sss.png (57.11K)
    Ilość pobrań: 36


#8 Użytkownik jest niedostępny   zlotnik 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1537
  • Dołączył: Pn, 10 Sty 11

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:45

2 dysk masz uszkodzony :mad2:

A co do m2 to podłączenie masz ok ja bym się tymi transwerami nie przejmował i tak różnicy nie zauważysz

Ten post był edytowany przez zlotnik dnia: 12 Lipiec 2019 - 09:47


#9 Użytkownik jest niedostępny   KIMA150 

  • Małomówny
  • Pip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 4
  • Dołączył: Cz, 11 Lip 19

Napisany 13 Lipiec 2019 - 17:35

niby tak ale w testach waha się od 1800 do 2500
trochę słabo ze przy pustym dysku potrafi miec 1800...

#10 Użytkownik jest niedostępny   Killer85 

  • Piwna rewolucja 2014
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 11382
  • Dołączył: Wt, 25 Sie 09

Napisany 13 Lipiec 2019 - 18:04

Nie ma się co jarać cyferkami

#11 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13209
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 13 Lipiec 2019 - 19:09

Sprawdź na innym komputerze. Może laptop jest beznadziejny i nie wyciąga standardu PCIE 3.0. A dysk wysysa ten standard do cna.

#12 Użytkownik jest niedostępny   Huzi 

  • Dyskutant
  • PipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 61
  • Dołączył: Cz, 23 Kwi 15

Napisany 13 Lipiec 2019 - 20:39

Mam ten dysk z X-Koma od 3 tygodni i jest mega szybki. Wyniki przy 5% zapełnienia (świeży Win 10 1903) to 3320 odczyt, 2100 zapis (screen jest w opiniach do dysku na stronie X-Koma). Dysk pusty miał 3492 odczyt, 2348 zapis (w załączeniu), tak więc porównując z zapisem na pudełku jest prawidłowo.
Przy używaniu go jako systemowy zawsze będzie miał mniejsze parametry niż jak jest jako pusty dodatkowy dysk. Może jakiś antywirus czy coś zaniża wyniki?

Załączone pliki


Ten post był edytowany przez Huzi dnia: 13 Lipiec 2019 - 20:43


#13 Użytkownik jest niedostępny   Minciu 

  • Uzależniony od forum
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 13209
  • Dołączył: Pt, 02 Gru 16

Napisany 18 Lipiec 2019 - 01:13

http://forum.pclab.p...i-w-benchmarku/

Wychodzi na to że najlepiej machnąć go na zwrot :D Pewnie Adatę dopata przypadłość ala Kingston V300 Dodaj obrazek

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych