Forum PCLab.pl: Upgrade starego PC - Forum PCLab.pl

Skocz do zawartości

Otwarty

Ikona Ostatnio dodane tematy

Ikona Najnowsze pliki

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

Upgrade starego PC

#1 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 677
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 08:57

cześć
zakupiłem po taniości uszkodzony sprzęt i chiałbym go ulepszyć dla młodszego dzieciaka z sąsiedztwa co ma jakiegoś bardzo starego grata. Otóż chciałbym się dowiedzieć jaki procesor mogę do niego wsadzić chodzi o Xeon bo już powinny być dużo tańsze od i5 / i7. Płyta na chipsecie Intel Q75 Express. Cała spec tutaj. Komputer ma uszkodzony zasilacz, brak ramu oraz proc, mobo podobno sprawna. GPU mam jakąś 7950, zasilacz też mam jakiś 450W.

PS
Jakie RAMy warto było by wsadzić?

#2 Użytkownik jest niedostępny   KaroloBC 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 356
  • Dołączył: Wed, 01 Lip 15

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:42

RAM'u z 8GB conajmniej by się przydało. Co do procka, to komputer 'firmowy' więc obawiam się że z modowaniem biosu będzie problem, a oficjalnie Xeonów nie wspiera.

#3 Użytkownik jest niedostępny   Splendor_97 

  • Człowiek z Zasadami
  • PipPipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 1489
  • Dołączył: Wed, 17 Kwi 19

Napisany 12 Lipiec 2019 - 09:47

Zobacz postprosobol, o 12 Lipiec 2019 - 09:57, napisał(a):

cześć
zakupiłem po taniości uszkodzony sprzęt i chiałbym go ulepszyć dla młodszego dzieciaka z sąsiedztwa co ma jakiegoś bardzo starego grata. Otóż chciałbym się dowiedzieć jaki procesor mogę do niego wsadzić chodzi o Xeon bo już powinny być dużo tańsze od i5 / i7. Płyta na chipsecie Intel Q75 Express. Cała spec tutaj. Komputer ma uszkodzony zasilacz, brak ramu oraz proc, mobo podobno sprawna. GPU mam jakąś 7950, zasilacz też mam jakiś 450W.

PS
Jakie RAMy warto było by wsadzić?

Powiem,nie wiem czy wsadzisz Xeona na płycie z gotowca,z twojej podanej strony orientuję się że płyta wyprodukowana przez HP.Najbezpieczniej będzie wsadzić np.i5-3470 lub i7-3770 i nie będzie problemów.O ile i5 można kupić za ok.200-300 zł,to i7 chodzą od 400 zł i wyżej
Co do Ramu to minimum 8GB DDR3 1333 lub 1600,spokojnie można dostać 8GB o takich taktowaniach za 100-150 zł

#4 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 677
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 12 Lipiec 2019 - 10:59

RAM to wiem ale czy nie kupić trochę szybszych niż 1600 lub je trochę bardziej wykręcić ;) mam na oku i5 ale to trochę pchanie kasy w błoto, myślałem o tym Xeonie ale trudno jakąś i5 mu wsadzę i będzie miał chłopak na jakiś czas do pogrania :) dzięki za info

#5 Użytkownik jest niedostępny   gilban 

  • Gaduła
  • PipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 315
  • Dołączył: Pn, 21 Sty 13

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:25

Zobacz postprosobol, o 12 Lipiec 2019 - 11:59, napisał(a):

RAM to wiem ale czy nie kupić trochę szybszych niż 1600 lub je trochę bardziej wykręcić ;) mam na oku i5 ale to trochę pchanie kasy w błoto, myślałem o tym Xeonie ale trudno jakąś i5 mu wsadzę i będzie miał chłopak na jakiś czas do pogrania :) dzięki za info


Szybszych nie ma co kupować, gdyż biosy w firmówkach nie pozwalają na kręcenie pamięci jak i procesorów.

Więc jeżeli kupisz np. procek Intel Core i5-3570, to na stronie Intela podają że on obsługuje pamięci DDR3 1333/1600.

Czyli 1600 wsadzasz przy prędkości CL11. I będzie gitara. Oczywiście z napięciem 1,5 V.

#6 Użytkownik jest niedostępny   prosobol 

  • Orator
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Forumowicze
  • Postów: 677
  • Dołączył: Pt, 03 Sty 14

Napisany 26 Lipiec 2019 - 14:52

Ok dzięki za info ;) jest to komp zastępczy do momentu wyjaśnienia się praw z ryzenami :)

Strona 1 z 1
  • Nie możesz rozpocząć nowego tematu
  • Nie możesz odpowiadać w tym temacie

1 Użytkowników czyta ten temat
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych